Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Συμβολική ποδηλατοπορεία των δημάρχων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2020Τον περίπατο της Αθήνας με ποδήλατο έκαναν σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, οι δήμαρχοι με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη και του Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών και δημάρχου Κατερίνης κ. Κουκοδήμου.

Η συμβολική ποδηλατοπορία των δημάρχων διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ «να φτιάξουμε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες» με την ενίσχυση των εναλλακτικών μετακινήσεων και του ποδηλάτου. 

Μία προσπάθεια να πειστούν οι δήμαρχοι να τολμήσουν καθώς όπως έχει καταλήξει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, αλλά και έχει δείξει η εμπειρία των πόλεων που έχουν εφαρμόσει όρους βιώσιμης κινητικότητας εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη και τα οφέλη υγείας για τους πληθυσμούς τους, οι εναλλακτικές μετακινήσεις αποτελούν λύση για τα κυκλοφοριακά και τα προβλήματα στάθμευσης ενώ ομορφαίνουν την εικόνα των πόλεων.

Η ΚΕΔΕ προσπαθεί να μεταδώσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία στους δημάρχους που είναι ακόμη διστακτικοί. Σκοπεύει να τους υποστηρίξει σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κουκοδήμου που εγκρίθηκε ομόφωνα, με διεθνή δικτύωση, μεταβίβαση τεχνογνωσίας και με οδηγούς δράσεων.Στην εκδήλωση παρέστησαν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης και ο Γενικός Γραμματέας χωροταξίας και καθηγητής του τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Μπακογιάννης που υποστηρίζουν με θέρμη την ανάπτυξη των μετακινήσεων με το ποδήλατο καθώς είναι πεισμένοι ότι αποτελεί την λύση για την μετακίνηση στις σύγχρονες πόλεις.

Το Υπουργείο ήδη κατέθεσε τροπολογία που ψηφίστηκε από την βουλή που δίνει μεγάλες δυνατότητες παρακάμπτοντας τα μέχρι σήμερα γνωστά γραφειοκρατικά προβλήματα για να προχωρήσουν οι δήμοι σε χωροθέτηση ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων και ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηλεκτροκίνηση και με ποδήλατα με πολλά κίνητρα αγοράς και στάθμευσης.Με αρκετές συμμετοχές Δημάρχων οι Μόραλης- Πειραιά, Φωστηρόπουλος-Φαλήρου, Μπακογιάνης-Αθηναίων, Παπαστεργίου-Τρικαίων, Παπαναστασίου-Αγρινίου, Καλαφατέλης-Διονύσου, και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Μαρκόπουλος-Γαλατσίου

Στην ποδηλατοδρομία άλλωστε όλοι οι δήμαρχοι χρησιμοποίησαν ηλεκτροκίνητα υποβοηθούμενα ποδήλατο και διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι συντελείται ήδη μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της μετακίνησης με το ποδήλατο που δεν χρειάζεται πια καμία προσπάθεια ακόμη και σε σκληρές ανηφόρες. 

Οι δήμαρχοι στην ποδηλατοπορεία ανέβηκαν τη Σταδίου σε μηδέν χρόνο και χωρίς να το καταλάβουν. Η νέα αυτή εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα καθώς οι ανηφόρες και η καλοκαιρινή ζέστη της Ελλάδας αποτελούν πια παρελθόν ως προβλήματα μετακίνησης με το ποδήλατο.

Τα Τρίκαλα και η Κατερίνη είναι γνωστές πόλεις που έχουν προχωρήσει πολύ στις εναλλακτικές μετακινήσεις και στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τώρα και η Αθήνα του κ. Μπακογιάννη σκοπεύει να κάνει τολμηρά βήματα. Άλλωστε οι πόλεις που διαθέτουν δίκτυο ποδηλατοδρόμων αποτελούν πια βασικό κριτήριο τουριστικού προορισμού για όλους τους Ευρωπαϊους ταξιδιώτες. Το ποδήλατο έτσι γίνεται και βασικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης για τις τοπικές αγορές σε μια εποχή που το έχουν ανάγκη.


 Ο Βαγγέλης Ντηνιακός στον ποδηλατικό περίπατο των Δημάρχων της Αττικής.Από το δήμο Χαϊδαρίου ανακοινώθηκε:Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, κάναμε μαζί με πολλούς Δημάρχους της Αττικής έναν ποδηλατικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, ως μήνυμα για την διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου από τους πολίτες. 

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και στον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό για το περιβάλλον μέσο μεταφοράς για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Θέλουμε και θα επιδιώξουμε να μπει περισσότερο στη ζωή και της δικής μας πόλης. 

Ο αντίστοιχος ποδηλατικός περίπατος, με περιορισμένες λόγω του κορωνοϊού συμμετοχές, τον οποίο και  είχαμε προγραμματίσει στο κέντρο του Χαϊδαρίου για σήμερα το απόγευμα, ακυρώνεται λόγω της βροχόπτωσης και της ολισθηρότητας του δρόμου. 

Ακολουθήστε μας