Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ποια είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για Αιγάλεω και Περιστέρι από το προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση €300 εκατ. στον Κηφισό

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018Παρά τις έντονες αντιδράσεις δημοτών αλλά και των διοικήσεων των δήμων Περιστερίου και Αιγάλεω για την κατασκευή του Moll Academy Gardens, αντιδράσεις λόγω των εκτιμήσεων ότι η λειτουργία του θα προκαλέσει «αφανισμό» των εμπορικών καταστημάτων των δύο δήμων, φαίνεται υπήρξε κάποιας μορφής συνεννόηση των δύο διοικήσεων Παχατουρίδη και Μπίρμπα με την ιδιοκτήτρια εταιρία, γεγονός που τελικά είχε σαν αποτέλεσμα να αποσπάσουν ανταποδοτικά οφέλη, όπως ονομάζονται στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας οι δεσμεύσεις της εταιρίας για έργα συνολικού ύψους 4-5 εκατ. ευρώ στους δύο δήμους.

Το προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του πολυχώρου πολιτισμού, αναψυχής και εμπορίου Academy Gardens, έκτασης 22.000 τ.μ. όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η υπογραφή του π.δ. εκτονώνει την κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ τoυ BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την εταιρεία Artume που θα αναπτύξει το έργο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Blackrock είχε αποφασίσει να αναστείλει το επενδυτικό σχέδιό της στην Ακαδημία Πλάτωνος, εάν το προεδρικό διάταγμα δεν υπογραφόταν.

Το έργο αφορά  την ανάπτυξη εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς).

Το μνημόνιο συνεργασίας

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο:

  • ·την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό
  • ·τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
  • ·την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους
  • ·την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.Ενδεικτικά, προβλέπεται:
1.      Η δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία της ζώνης.

2.      Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.

3.      Η συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω.

4.      Η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας ιστορικού και εμπορικού κέντρου δήμου Αιγάλεω.

5.      Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του Πολυχώρου.

6.      Η μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

"Η Artume, το ΥΠΕΝ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν, σε συνεργασία, την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο δράσης, με πρωτοβουλίες και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων.

Οι παραπάνω δράσεις και παρεμβάσεις, ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων" αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η δεκαετής ιστορία προετοιμασίας για την υλοποίηση της  ιδιωτικής επένδυσης  της Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος, που σημαδεύτηκε από έναν μεγάλο κύκλο τοπικών αντιδράσεων, αναρίθμητων  εμπλοκών, τεχνικών, δικαστικών και άλλων παρεμβάσεων κλείνει με μία μεγάλη ανατροπή:

– To Academy Gardens, που αντιμετωπίστηκε στο παρελθόν από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και η πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ως μία «φαραωνική επένδυση, απειλητική για την ιστορική περιοχή», όλα δείχνουν ότι μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές και προσαρμογές, που επήλθαν, τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο κυρίως στον αρχικό σχεδιασμό της επένδυσης παίρνει τώρα τον χαρακτήρα μίας πρότυπης κατασκευής, με υψηλά περιβαλλοντικά και ενεργειακά στάνταρτς, ενώ παράλληλα συνδέεται αναπόσπαστα με την ανάδειξη και ανάπλαση τόσο της ιστορικού χώρου, όσο και της ευρύτερης περιοχής, κερδίζοντας την σύμπραξη των όμορων δήμων και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας