Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Για την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2019

 


 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει στη Βουλή τους υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων (σύμφωνα με την επετηρίδα) -για κάθε θέση- δικαστικών.

Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων:

  • Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,
  • Γεώργιoς Λέκκας, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019),
  • Πηvελόπη Ζωvταvoύ, που αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,
  • Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, που αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,
  • Ειρήvη Καλoύ, που αποχωρεί σε δυο χρόνια,
  • Δήμητρα Κoκoτίvη, που αποχωρεί σε δυο χρόνια.


Ακόμη, για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019) από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.


Καθώς η θέση προέδρου και εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα κενωνόταν 30 Ιουνίου 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμμετείχαν και είχαν εκφράσει τις προτιμήσεις τους όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα είχε προχωρήσει στην επιλογή της Ειρήνης Καλού για την πλήρωση της θέσης της προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη για τη πλήρωση της θέσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τη ΝΔ διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε παραμονές των εκλογών, ωστόσο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου είχε αποστείλει επιστολή στη ΝΔ προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση. Ωστόσο η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί θεσμικά έγκυρη την διαδικασία. Στον αντίποδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως επιβεβλημένη δεδομένου ότι ολοκληρωνόταν η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές.

Στις 12 Ιουλίου η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέπεμψε τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Καθώς λοιπόν τα Προεδρικά Διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν είχαν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες, τόσο η Ειρήνη Καλού όσο και η Δήμητρα Κοκοτίνη έχουν αποστείλει επιστολές με τις οποίες διαμαρτύρονται γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία που είχε εκκινήσει πριν από τις εκλογές και δεν προσήλθαν στη νέα διαδικασία.

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι «η Ελληνική Λύση δεν είναι διατεθειμένη να παίξει στη φαρσοκωμωδία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κανένα ρόλο» και υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η Δικαιοσύνη να είναι στη μέγγενη μεταξύ των δύο κομμάτων».

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο η ελληνική δικαιοσύνη να είναι ελεγχόμενη. Πρέπει να είναι μη ελεγχόμενη», επέμεινε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι φαρσοκωμωδία. Προτείνει η ΝΔ, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαρατίθενται μόνο και μόνο για να ελέγξουν τη δικαιοσύνη. Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι πάνω και από τα κόμματα. Είναι φαρσοκωμωδία δυστυχώς. Εμείς θα ψηφίσουμε "παρών". Δεν συμμετέχουμε».

Δήλωση Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου για την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης


Με αφορμή την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Θεωρώ την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μειωμένη και από τα κόμματα της Βουλής, τα οποία αρνούνται να την νομιμοποιήσουν, αλλά και από τους Δικαστές, οι οποίοι δεν μετέχουν στην διαδικασία, διότι με επιχειρήματα ισχυρίζονται ότι στερείται τα εχέγγυα που η Δημοκρατία ζητά.

Ως Πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. είχα προτείνει, στην συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την κατάργηση της επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ανάθεση της επιλογή τους να γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από υποβολή δύο τριών υποψηφιοτήτων, μέσω της άντλησης τους από την σειρά των Αντιπροέδρων από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.


Η θεσμική απαισιοδοξία διευρύνεται από αυτές τις μεθοδεύσεις οι οποίες δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην σφαίρα της μικροκομματικές τακτικής περί εύνοιας των ημετέρων σε βάρος των Θεσμών και της κανονικής λειτουργίας της διάκρισης των εξουσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την άποψή μου, δεν έπρεπε να επιτρέψει να κακοφορμίσει η διαδικασία, η οποία αν και γίνεται με νέα Βουλή, εν τούτοις έχει μειωμένες εγγυήσεις σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Βουλής».

Ακολουθήστε μας