Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Petanque : Άθλημα με αρχαιοελληνικές ρίζες που προσπαθεί να βρει τη θέση του στη σύγχρονη Ελλάδα!

Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2018

 

 

 

"

  •  "petanque"  Ένα αρχαίο Ελληνικό άθλημα που προσπαθεί να βρει τη θέση του στη σύγχρονη Ελλάδα!


  • Γνήσια αρχαία Ελληνικά αντίγραφα από κεραμικές ή μαρμαρινες μπάλες όμοιες με το άθλημα πωλούνται νόμιμα και μάλιστα σε όχι ευκαταφρόνιτη τιμή


   Το petanque είναι ένα άθλημα που παίζεται με μεταλλικές μπάλες σε χωμάτινους χώρους ή γήπεδο. Αναγνωρισμένο από την διεθνή Oλυμπιακή Eπιτροπή, αυτό το άθλημα είναι Γαλλικής προέλευσης που έχει ωστόσο αρχαίες Ελληνικές ρίζες.

 Χαρακτηρίζεται συχνά ως το πλέον μεσογειακό άθλημα και δεν είναι τυχαίο πως σε χώρες όπως η Γαλλία (κύριος νότια) Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Τυνήσια, αλλά και σε όλες τις χώρες γύρο από την  απο τη μεσόγειο το άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
 Κυρίως αυτή η "μεσογειακότητα" του petanque μας κάνει να πιστεύουμε, ότι  ταιριάζει  στο Ελληνικό κοινό.

 Σήμερα το petanque αριθμεί 100 διεθνείς ομοσπονδίες και ο συνολικός αριθμός των παικτών/αθλητών τoy petanque ανά την υφήλιο υπολογίζεται μεταξύ 17 και 20 εκατομμύρια. Μάλιστα η άνθιση που γνωρίζει την τελευταία 15ετία διεθνώς το petanque είναι τόσο αξιοσημείωτη όσο και ραγδαία.

 Το petanque έχει παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων και συλλόγων και είναι άθλημα στους μεσογειακούς αγώνες μεταξύ άλλων. Επίσης έχει προταθεί να γίνει άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες δυο φορές της τελευταία 20ετια, αλλά δυστυχώς ο ερασιτεχνικός της χαρακτήρας της και το αδύναμο λόμπι της, δεν έστεψαν επιτυχώς τις προτάσεις αυτές προς το παρόν.
 
 Πέραν όλων αυτών η petanque είναι πάνω από όλα ένα άθλημα με μοναδικό κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς έχει έμφυτο το ομαδικό πνεύμα, είναι ανοικτό σε όλες τι ηλικίες και απευθύνεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Συμβαίνει πολύ συχνά να παίζουνε petanque άντρες και γυναίκες μαζί, όπως επίσης να βρίσκονται στην ίδια ομάδα παίχτες με μεγάλη απόκλιση ηλικίας. Η petanque πέραν του ιδιαίτερου ομαδικού χαρακτήρα της, συνδυάζει πολλές επιδεξιότητες όπως δυνατή συγκέντρωση, συγχρονισμός και στρατηγική.


 Η Ελλάδα αν και υπήρξε η αρχαία γενέτειρα του παιχνιδιού, σήμερα είναι η μόνη χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση που δεν έχει ομοσπονδία, δημιουργία της οποίας είναι μέσα στους άμεσους στόχους μας. Στην Ελλάδα υπάρχει δραστηριότητα, κύριος στην επαρχία αλλά πιστεύουμε ότι τόσο το πάθος αυτόν που ήδη ασχολούνται όσο και το μεσογειακός χαρακτήρας του αθλήματος αυτού το καθιστούνε σαν μια μοναδική αθλητική πρόταση και ελπίζουμε στην ανάπτυξη της petanque στις ευρύτερες περιοχές της Αθήνας, παράλληλα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 Το petanque παίζεται πολλές δεκαετίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχουν παρέες αφοσιωμένων παικτών, που το αγαπάνε και παίζουν όλο το χρόνο, Πρέβεζα, Κέρκυρα Βουλιαγμένη, Πόρτο Ράφτη , Χανιά.
 Οι σύλλογοι είναι μόλις 3 και οι ασχολούμενοι περίπου 100.

Με πληροφορίες απο http://www.petank.gr

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας