Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Απλώς απαράδεκτες οι τουρκικές απαιτήσεις για την Κύπρο όπως κατατέθηκαν στην Ελβετία

Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2017


Με θέσεις που παραπέμπουν στην εσαεί παρουσία της στην Κύπρο παρουσιάζεται η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας.Παρά τις διάφορες πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν από τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως, η Άγκυρα σε επίπεδο διαδικασίας δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από πάγιες διαχρονικές της θέσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι θέσεις που παρουσίασε πρόσφατα σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν (σε τεχνοκρατικό επίπεδο) κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, να παραμείνουν οι εγγυήσεις μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, για πάντα.

Δεύτερον, η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων θεωρείται ως «εκ των ων ουκ άνευ» για «την ίδρυση νέας κατάστασης πραγμάτων» στο νησί. Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, αυτό καθίσταται αναγκαίο «για τη διαφύλαξη της πολιτικής ισότητας και της παρουσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Τρίτο, συνδέει η Άγκυρα το θέμα με την ομαλή λειτουργία της «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου», που σημαίνει, όπως υποδεικνύουν, με την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης ευρύτερα.

Τέταρτον, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται εγγυήσεις από κανέναν διεθνή οργανισμό, ιδιαίτερα από την Ε.Ε. Αυτό έχει καταστεί σαφές και προς τις Βρυξέλλες.

Πέμπτο, στις συζητήσεις επιμένουν στη στάθμευση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος στην Κύπρο σε μόνιμη βάση. Τη θέση αυτή είχαν μεταφέρει από την Άγκυρα σε Αθήνα και Λευκωσία οι Αμερικανοί διά της τότε υφυπουργού Βικτόρια Νούλαντ. Οι Τούρκοι ζητούν τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν στο νησί οι Βρετανοί. Να είναι, δηλαδή, κυρίαρχη. Σημειώνεται συναφώς με εκτιμήσεις που υπάρχουν με βάση και σχετική πληροφόρηση, οι Τούρκοι προετοιμάζουν για βάση την περιοχή των Κοκκίνων, καθώς προσφάτως έχουν προβεί σε αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους.

Την ίδια ώρα, ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους. Ενδεχομένως, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, να «παίξουν» με μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις.

Καταγγελία στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις - Επιστολή με καταγραφή των κινήσεων της Άγκυρας σε αέρα και θάλασσα


Η τουρκική πλευρά παρεμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις των αεροσκαφών και τις κινήσεις των πλοίων, καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Λευκωσία.

Σε επιστολή, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου του 2017, που εστάλη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καταγράφονται οι τουρκικές παραβιάσεις της εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του προς τον γ.γ. ο πρέσβη Νικόλαος Αιμιλίου ενημερώνει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για τρεις παράνομες ανακοινώσεις του κατοχικού καθεστώτος στις 2, 15 και 21 Δεκεμβρίου 2016 , σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη πως η τουρκική πλευρά συνεχίζει να παρενοχλεί, μέσω του παράνομου Πύργου Ελέγχου της κατεχόμενης Τύμπου, συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός της περιοχής ελέγχου Λευκωσίας.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και αψηφώντας τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, η τουρκική πλευρά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων. Τονίζεται, επίσης, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σαφή στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία των καταγγελιών αυτών γίνεται αναφορά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τη χρήση του από το κατοχικό καθεστώς και τη χρήση κλειστών λιμανιών.

Πηγή: mignatiou.com/

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας