Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Διαδικτυακή Συνάντηση Απολογισμού και Προγραμματισμού του Πιλοτικού Προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής

Κατηγορία: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2021

  Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης - Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης   

 

 

Γ. Πατούλης: «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι συνεργαζόμαστε στενά για  την ανάπτυξη των δομών Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου προς όφελος των πολιτών.»

 

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργου Πατούλη και των Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης: κ. Λάμπρου Μίχου, Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, κ. Αναστάσιου Μπινίσκου Δημάρχου Δάφνης Υμηττού, κ. Γρηγόριου Σταμούλη Δημάρχου Μεγαρέων, κ. Σταύρου Τζουλάκη Δήμαρχου Νέας Σμύρνης,  κ. Χρήστου Βασιλείου Αντιδήμαρχου Αγίας Βαρβάρας, κ. Κωνσταντίνου Καραμπελέα Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαρέων και Υπευθύνου σε θέματα δημόσιας υγείας  του Δήμου, κ. Παναγιώτη Γιατζίδη Πολίτικος Εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας Νέας Σμύρνης και η  κα. Γεωργία Σκιαδοπούλου, Πολιτικού Εκπροσώπου του Δήμου Δάφνης Υμηττού, με θέμα τον απολογισμό και τον προγραμματισμό του πιλοτικού προγράμματος  ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής:  Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης - Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου  των δημοτών και των Κατοίκων του με Έμφαση στα μέλη Ευάλωτων και Ειδικών ομάδων του Πληθυσμού».

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. 

 

Από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος μέχρι και σήμερα οι δημότες Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης ωφελήθηκαν από την δημιουργία προφίλ στο λογισμικό των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, και από το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΔΔΥΠΠΥ. Συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης, καθώς και προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων και η μέτρηση οστικής πυκνότητας.  

 

ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνή πρωτόκολλα, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ευθύνη να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας».

ο  Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, δήλωσε: «Ο Δήμος μας, στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας υλοποίησε πρότυπες και υποδειγματικές δράσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στην σημερινή συνάντηση που ήταν αφιερωμένη στον απολογισμό της πιλοτικής λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας. Συνεχίζουμε δυναμικά, με σύμμαχο την Περιφέρεια Αττικής, αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα των δράσεων, προασπίζουμε  την υγεία των πολιτών».

ο Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού, κ. Αναστάσιος Μπινίσκος, δήλωσε: « Έχουμε υποχρέωση σαν διοίκηση του Δήμου να προάγουμε τη Δημόσια Υγεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΕΔΔΥΠΠΥ για την τόσο σημαντική δομή που μας έχει προσφέρει και που κάθε φορά ανταποκρίνεται σε ότι και αν του έχει ζητηθεί ως προς τη προστασία της Υγείας των συνανθρώπων μας, μέσω των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δωρεάν εξετάσεων, τονίζοντας την αξία της Πρόληψης. Η Πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας και αποτελεί προτεραιότητα στον Δήμο μας.»

ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόριος Σταμούλης  δήλωσε: «Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μεγαρέων αποτελεί πια μια από τις πλέον σημαντικές δομές του Δήμου μας, η οποία προσφέρει συνεχώς υπηρεσίες για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στους πολίτες συνδράμοντας σημαντικά στην διατήρηση της ποιότητας ζωής τους. Η ανταπόκριση των δημοτών στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς  και στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων είναι πολύ μεγάλη και καταδεικνύει την επιτυχία και αναγκαιότητα της  νέας αυτής υπηρεσίας. Συνεχίζουμε δυναμικά την πορεία του  Πιλοτικού Προγράμματος Ενίσχυσης του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και στήριξη, ει δυνατόν όλων των δημοτών μας.» 

Ακολουθήστε μας