Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Όταν οι Γερμανοί αιματοκύλησαν το Αιγάλεω [ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018

 

Σφαγή του Αιγάλεω


Με την διατύπωση Σφαγή του Αιγάλεω (άλλως "Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω" ή και "Μάχη του Πυριτιδοποιείου" παρότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν προηγήθηκε μάχη), έχει γίνει γνωστή και έχει καταγραφεί η δολοφονία τουλάχιστον 65 αθώων και αόπλων κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω, από τις δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944.

Κάποιες άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 100 ακόμη και σε 150, ενώ στο χώρο της θυσίας (επί της σημερινής λεωφόρου Κηφισού, στο ρεύμα προς Πειραιά) ο δήμος Αιγάλεω έχει τοποθετήσει μνημείο στο οποίο τελείται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση.

Μνημείο για το συμβάν υπάρχει, επίσης, εντός του χώρου του Γ΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Ως αιτία της σφαγής, αναφέρεται προηγηθέν επεισόδιο μεταξύ Γερμανών στρατιωτών και εμπροσθοφυλακής του Ε.Λ.Α.Σ., το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο Γερμανών αξιωματικών.

Ο Αιγαλιώτης Αντιστασιακός και συγγραφέας Νίκος Μιχιώτης κατέγραψε όλο το χρονικό στο βιβλίο του με τίτλο "Χρέος Τιμής", ενώ παράλληλα ξεκίνησε έναν αγώνα για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος και την απόδοση ευθυνών στο γερμανικό κράτος, το οποίο ουδέποτε πλήρωσε για την ηθική αποκατάσταση των θυμάτων και των συγγενών τους..................

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, 

ΠΑΤΗΣΤΕ : ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ .....ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΙΤΕ : 

Μνημόσυνο Τιμής και Μνήμης για τα θύματα της 29ης Σεπτέμβρη 1944

Ιερά Οδός και Προύσης, ο Αη Γιώργης

 

Ακολουθήστε μας