Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Χαρά Καφαντάρη: Όχι στην «εργαλειοποίηση» των αστυνομικών στην εφαρμογή πολιτικών καταστολής και τρόμου της Kοινωνίας

Κατηγορία: ΕΙΠΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2020

 

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη β' ανάγνωση του σ/ν Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» (07.12.2020)

Καταρχάς, πριν ξεκινήσω, θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Επειδή, υπήρξα Πρόεδρος Επιτροπής επί τέσσερα χρόνια, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, γνωρίζω καλά το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου μιας Επιτροπής και του Προεδρεύοντος, θα έλεγα ότι τα μαθήματα ιστορίας που πήραμε σήμερα από την Προεδρεύουσα, νομίζω ότι δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες του Προέδρου και καλό είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Έρχομαι τώρα στο σχέδιο νόμου, το οποίο συζητάμε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, πραγματικά βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης πανδημίας. Δυστυχώς, θρηνούμε καθημερινά πολλούς συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους και βέβαια οι λόγοι που φτάσαμε εδώ είναι πολλοί και έχουν λεχθεί: ελλείψεις, ολιγωρίες.Αλλά δεν είναι το αντικείμενο της τοποθέτησής μου αυτό. Νομίζω ότι οι λόγοι, τουλάχιστον στο λαό, είναι γνωστοί.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, η κυβέρνηση ουσιαστικά να νομοθετεί, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη και ιδιότυπη κατάσταση που συνεδριάζει και η Ολομέλεια και οι Επιτροπές μας, θέματα που άπτονται αυτού του μεγάλου προβλήματος και της αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία και περνάει μια σειρά ρυθμίσεις αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές, θα έλεγα.

Θα περιμέναμε, κύριε Υπουργέ, σαν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φέρετε ένα σχέδιο νόμου το οποίο να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα, σε συγκεκριμένους τρόπους θωράκισης των εργαζομένων, πρώτα απ’ όλα, στα σώματα ασφαλείας.

Επειδή, κύριε Χρυσοχοΐδη, δεν μιλάτε για τους αστυνομικούς καθόλου, στην αρχική σας τοποθέτηση σήμερα αναφερθήκατε αναφερόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα αναφερθώ ειδικά στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και στον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό. Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι η πανδημία έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία. Ήδη υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις νεκροί. Εκτός όμως από αυτό οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία είναι τελικά και αυτοί οι 1.500, τους οποίους πήρατε ειδικούς φρουρούς, που δυστυχώς είχαμε και απώλειες σ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν ήταν σωστά εκπαιδευμένοι, αδελφός τον αδελφό, διάφορα που τα έχουμε ακούσει και βέβαια τώρα προχωρείτε, όπως είπατε και σε προκήρυξη 12.000 συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα κριθούν από μία τριμελή επιτροπή της ΕΛΑΣ ως προς την πρόσληψή τους.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο, αφού αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο δεν θα είχε αυτό τον εκδικητικό χαρακτήρα, που δεν οδηγεί σε σωφρονισμό ούτε σωφρονισμό και επανένταξη, αλλά τέλος πάντων αναφέρεται σε μέτρα συγκεκριμένα αποσυμφόρησης των φυλακών και λόγω κορωνοϊού βασικά, καθώς και μέτρα για τους κρατούμενους, για τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά  καταστήματα, που και εκεί έχουμε ανθρώπινες απώλειες και μάλιστα πρόσφατα πριν από τρεις, τέσσερις μέρες και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος.

Εσείς, όμως, ακολουθείτε μια άλλη τακτική σαν κυβέρνηση. Επειδή αποτύχατε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προσπαθείτε αυτή τη στιγμή και με το σχέδιο νόμου και με όλα αυτά που ζήσαμε και τις τελευταίες μέρες να πάτε το πράγμα κάπου αλλού. Να δημιουργήσετε ένα φόβο, να εντείνετε το φόβο στον κόσμο και όταν ο κόσμος φοβάται, ο καθένας όταν φοβάται γενικά μαζεύεται. Ένα είναι αυτό και από την άλλη μεριά ακολουθείται, δυστυχώς, από την κυβέρνηση μια πάγια τακτική επαναφοράς εκείνης τηςδεξιάς, η οποία ήταν πριν από τη χούντα θα έλεγα ακόμα και όσοι με ακούνε νομίζω το καταλαβαίνουν πολύ σωστά.

Ρίχνετε, λοιπόν, ανεκπαίδευτους, απροστάτευτους τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό στους δρόμους συνωστισμένους, αλλά βέβαια εσείς λέτε, στον εξωτερικό χώρο δεν κολλάει, αλλά κολλάει όταν 9 φεμινίστριες 25 Νοεμβρίου ανέβασαν ένα πανό τηρώντας κάποιους κανόνες υγειονομικούς αποστάσεων κ.λπ. και προσήχθησαν. Επίσης, και αυτά που είδαμε και στο Πολυτεχνείο και όλη αυτή η ιστορία που έγινε, είτε και χθες στην επέτειο του Γρηγορόπουλου.

Θα έλεγα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι πραγματικά ακόμα και αυτό το οποίο συνέβη το περιστατικό – για το οποίο, δυστυχώς, άκουσα σχόλια εδώ που προσωπικά με έθιξαν σαν Ελληνίδα πολίτη, για το θέμα με την ανθοδέσμη και όλα αυτά – το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία ύβρη. Θα έλεγα ότι όποιος μας παρακολουθεί ξέρει ποιες είναι οι παραδόσεις μας και ποια είναι η ιστορία του ελληνικού λαού.

Διότι αν ανατρέξουμε και στην αρχαιοελληνική γραμματεία θα βρούμε,ακριβώς τι σημαίνει «τιμή στον νεκρό».

Λοιπόν, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για το οποίο δεν αρκεί μία Ε.Δ.Ε., κύριε Υπουργέ. Έχετε και εσείς προσωπικά ευθύνη και όποιος είναι επικεφαλής στο Υπουργείο, ακριβώς να μην υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις και τέτοιες δράσεις από μεμονωμένα, εγώ θέλω να πιστεύω και πιστεύω, γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία στην Ελληνική Αστυνομία είναι δημοκρατικός κόσμος, τους οποίους εσείς σαν Κυβέρνηση, σαν Υπουργείο, εργαλειοποιείτε κυριολεκτικά.

Έρχομαι τώρα και λέω το εξής. Η εκπαίδευση, ένα σοβαρό κομμάτι. Ένα σοβαρό κομμάτι το οποίο θα βοηθήσει, γιατί θεωρείται και σαν μοχλός εκδημοκρατισμού μέσα στην Ελληνική Αστυνομία η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Αστυνομική Ακαδημία, η οποία λειτουργεί με το ν. 4249/2014 είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική. Σήμερα, όμως πώς λειτουργεί η Αστυνομική Ακαδημία; Λειτουργεί σαν τμήμα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο νόμος μιλάει υπό τον Υπουργό Προ.Πο.

Λοιπόν, εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σας καταθέσαμε και ένα Π.Δ. που είχε ετοιμάσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λίγο πριν παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εκεί πέρα μπαίνουν σοβαρά ζητήματα, μπαίνουν θέματα για τρεις βαθμίδες Αξιωματικών με πενταετή φοίτηση, Υπαξιωματικών με τετραετή της Σχολής Αστυφυλάκων.

Αυτό το οποίο φέρνετε δεν είναι ένα «κερασάκι», κάτι που «πετάτε» για να «το πιάσουν», θα έλεγα, κάποιοι συνδικαλιστές μέσα στην Ελληνική Αστυνομία και να μιλήσουν για ανωτατικοποίηση. Δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, γιατί ο ρόλος τους είναι σημαντικός. Η επιστημονική τους τεκμηρίωση και γνώση σαφώς βοηθά και στην εκτέλεση της δουλειάς τους και λειτούργημα εγώ θα το ‘λεγα, διότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ουσιαστικά η προστασία του πολίτη και όχι η καταστολή όποιων αντιδράσεων.

Κλείνοντας σε δύο άρθρα 39 και 40 που αφορούν την πολιτική προστασία μέσα στο σχέδιο νόμου ας επαναφέρω το ν. 4662 που ψηφίσατε το Φλεβάρη – τον έχετε αδρανοποιήσει ουσιαστικά – και η Πολιτική Προστασία λειτουργεί με δεκαετίας νομοθέτηση.

Δημιουργείτε, εκτός από το άρθρο 39 όπου μιλάτε για αλλαγή στη σύνθεση των θέσεων στις Τεχνικές Υπηρεσίες και λοιπά, αριθμό ειδικοτήτων και λοιπά. Εκεί μιλάτε για προσλήψεις, προσφιλής τακτική της Κυβέρνησης, ικανού αριθμού εκτός ΑΣΕΠ – είναι πολύ σημαντικό –οκταμηνητών, αυτό είναι το ένα και στο άρθρο 40 θα ήθελα να κλείσω με ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ.

Τι θα αφορά η Μονάδα Επιθεώρησης και Ελέγχου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;

Αναφέρετε μέσα ότι για τον COVID, σαφώς, όλοι ευελπιστούμε και αγωνιζόμαστε να το ξεπεράσουμε γρήγορα, μετά, όμως, τι άλλες αρμοδιότητες; Γιατί αναφέρει γενικότερα αρμοδιότητες τις οποίες θα κρίνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και επανέρχομαι στη βασική κριτική που κάναμε όταν συζητούσαμε το νόμο σας για την πολιτική προστασία ότι οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα είναι τρομερές, είναι πάρα πολλές. Ποιος άλλος ρόλος θα υπάρχει σε αυτή τη Μονάδα Επιθεώρησης και Ελέγχου; Εκτός αν την «στήνετε» με νόμο και μετά θα την καταργήσετε; Έχω αυτό το ερώτημα.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε και για το χρόνο.

 

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας