Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ

Κατηγορία: Μ-m Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου 2013


Ένα Αυγουστιάτικο βράδυ του 1980 ο ιδιοκτήτης της παμπ "Skylab", στην Πλάκα, κάλεσε τον εικοσιεξάχρονο τότε Τζίμη Πανούση και την παρέα του για να παίξουν στο μαγαζί του. Τελικά έμειναν έναν ολόκληρο χρόνο, ξεκινώντας μια μουσική διαδρομή που ακροβατεί μεταξύ τέχνης και πρόκλησης. Οι Μουσικές Ταξιαρχίες δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πραγματοποίησαν πολλές συναυλίες και το 1980 κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα σε κασέτα το Disco Tsoutsouni που περιείχε ηχογραφήσεις πριν το 1977. Τέσσερα τραγούδια από αυτά ξαναηχογραφήθηκαν για τον ομώνυμο δίσκο-ντεμπούτο τους Μουσικές Ταξιαρχίες που κυκλοφόρησε το 1982. Ακολούθησαν οι δίσκοι Αν η Γιαγιά μου είχε Ρουλεμάν (1984) και Hard Core (Ζωντανή ηχογράφηση, 1985). Στον επόμενο δίσκο Κάγκελα Παντού (1986) ο Πανούσης παρατάει το όνομα Μουσικές Ταξιαρχίες και αποδείχνει περίτρανα ότι είναι μια ομάδα μόνος του. Ο ίδιος ο Πανούσης δηλώνει σε συνέντευξή του ήδη από το 1984:
"Δεν ξέρω πόσοι το έχουνε καταλάβει, οι Μουσικές Ταξιαρχίες είναι μια μπλόφα. Κάτι δηλαδή πήγαινε να γίνει, αλλά άμα δεν υπάρχει υποδομή δεν γίνεται τίποτα. Γίνανε προσπάθειες να λειτουργήσει το συγκρότημα και με άμεση δημοκρατία και με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό χωρίς αποτέλεσμα. Αφού η μοναδική δουλειά που γίνεται συλλογικά είναι η ενορχήστρωση των τραγουδιών που γράφω εγώ που έχω την ευθύνη και για όλα τα υπόλοιπα, δεν μας έμενε παρά το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του ΚΥΝΟβουλευτισμού με όλα τα επακόλουθα π.χ. οι διαρροές. Να φεύγει δηλαδή κάποιος όπως έφυγε ο Μπουλούκος από το ΠΑΣΟΚ. Απ' την άλλη βέβαια δημιουργείται κι ένας υγιής θεατρικός πυρήνας άσχημων γυναικών με την επωνυμία "το θέατρο του κώλου". Βέβαια είναι ακόμα νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες." (Περιοδικό Ποπ & Ροκ #74, Απρίλιος 1984).
Από το 1985 και μετά η σύνθεση αλλάζει σχεδόν σε κάθε δίσκο. Το μόνο σταθερό μέλος (πλην του Πανούση βέβαια) από την αρχή ως το 2003 ήταν ο αειθαλής κιθαρίστας των Μουσικών Ταξιαρχιών Σπύρος Πάζιος.
Οι Μουσικές Ταξιαρχίες υπήρξαν ένα από τα σημαντικότερα ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1980. Επηρέασαν αρκετούς νεοέλληνες καλλιτέχνες και διαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό την ελληνική σκηνή. Η δημοτικότητά τους την περίοδο αυτή ήταν αρκετά μεγάλη. Σχεδόν σε όλες τις συλλογές που κυκλοφορούν σχετικά με το ροκ στην Ελλάδα των δεκαετιών '70-'80 περιέχεται κομμάτι τους.
Βασική σύνθεση ήταν οι:
- Τζίμης Πανούσης (φωνή, στίχοι μουσική)
- Σπύρος Πάζιος (κιθάρες, συνθεσάιζερ, πλήκτρα, διάφορα)
- Γιάννης Δρόλαπας (κιθάρα)
- Βαγγέλης Βέκιος (τύμπανα, κρουστά)
- Δημήτρης Δασκαλοθανάσης (μπάσο, πιάνο, φλάουτο)
Οι σημερινοί συνεργάτες του Τζίμη Πανούση είναι οι εξής:
- Ορέστης Πλακίδης (πλήκτρα, προγραμματισμός Η/Υ)
- Σάκης Κατσάτσος (μπάσο)
- Κώστας Περόγλου (τύμπανα)
- Στέλιος Φράγκος (κιθάρα)
Κατα καιρούς, για μικρά ή μεγάλα διαστήματα, στις Μουσικές Ταξιαρχίες πήραν μέρος οι:
- Van Svarnas (σαξόφωνο)
- Παντελής Φουρνιάδης (μπάσο)
- Βασίλης Γκίνος (πλήκτρα, διάφορα)
- Ακης Περδίκης (τύμπανα)
- Τάσος Καλλιανιώτης (κιθάρα)
- Γιώργος Καραγιαννίδης (μπάσο)
- Ηλίας Αχλαδιώτης (τύμπανα)
- Αλέκος Αράπης (μπάσο)

Ακολουθήστε μας