Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Μιχάλης Γιάγκας: Η γενναιότητα ενός Μαθητή και η Κοινωνία του φόβου

Κατηγορία: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020Έγινα χθες μάρτυρας προσαγωγής 6 ανήλικων παιδιών - μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου (5 αγοριών και 1 κοριτσιού) στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Βαρβάρας γιατί έκαναν το «έγκλημα» να βρίσκονται στις 9 το βράδυ στην παιδική χαρά της οδού Αρχιμήδη. (ΖΑΝΑΕ)

  • Δεν εγκληματούσαν. 
  • Δεν πουλούσαν και δε χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά. 
  • Δεν εκφόβισαν και δεν απείλησαν κανέναν. 
  • Δεν έκαναν τίποτα αταίριαστο με την ηλικία τους.


Βρίσκονταν  σε  ένα χώρο που μπορούν να παίξουν, να φωνάξουν, να εκφραστούν ελεύθερα, να ξεφύγουν από την αποχαύνωση της τηλεόρασης και την εξάρτηση των τάμπλετ. Βρίσκονταν εκεί που τα παροτρύνουμε να πηγαίνουν. Σε μια πλατεία.  Να επικοινωνούν και να εκφράζονται. Να χαίρονται και να βιώνουν την ηλικία τους.  Συνομήλικοι όλοι.

Αυτά τα παιδιά προσήχθησαν στο Α.Τ. με περιπολικό, μετά από ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ της Δημοτικής Αρχής, και υπέστησαν την ένταση μιας διαδικασίας ταυτοποίησης και ανάκρισης,  δυσανάλογη της ηλικίας και  της όποιας πράξης έκαναν. 

Το «έγκλημα», του ενός από αυτά τα παιδιά, ήταν ότι έγραψε με μαρκαδόρο σε μια κούνια ενώ τα άλλα απλώς βρέθηκαν εκεί και έπαιζαν.
Δεν επικροτώ την οποιαδήποτε  φθορά σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Παρακολούθησα όμως μια βαρύτατη, ψυχοφθόρα διαδικασία συλλογής αποτυπωμάτων και σχηματισμού φακέλου σε ένα παιδί, που το στιγματίζει για όλη του τη ζωή.  Παρακολούθησα τη συναισθηματική ταπείνωση που συνεπάγεται η  περιπέτεια της εμπλοκής με το ποινικό σύστημα ενός παιδιού, σε μια τόσο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία.

Επίσης, έγινα μάρτυρας του μεγαλείου της ψυχής ενός μικρού μαθητή που δίδαξε σε όλους τι θα πει υπευθυνότητα και  γενναιότητα. Αν και σίγουρα ήταν φοβισμένος, δεν κρύφτηκε. Δεν δικαιολογήθηκε. Παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή την ευθύνη του  απαλλάσσοντας  ταυτόχρονα τα άλλα παιδιά.

Αυτό το μικρό παιδί  έδειξε  με την στάση του ότι έχει ήθος και αρχές. 

Εκείνος ανέλαβε την ευθύνη του. Αυτοί που με ελαφριά την καρδιά οδήγησαν τα παιδιά στο αστυνομικό τμήμα και σ’ αυτή τη δοκιμασία, κατάλαβαν τι έχουν κάνει;
Αναλογίστηκαν μήπως τα δικά τους παιδιά;

Είναι κρίμα να διαπαιδαγωγείς τα παιδιά  και να διαμορφώνεις μια κοινωνία με μεθόδους που στηρίζονται στον φόβο. Αυτή την κοινωνία θέλει δυστυχώς η Δημοτική Αρχή.       Διαφορετικά θα είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη. 

Μιχάλης Γιάγκας
Επικεφαλής του συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»
φωτο αρχείου

Ακολουθήστε μας