Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Απλοί τρόποι για να αυξήσουμε την καλή χοληστερίνη

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2015


Η καλή χοληστερίνη, γνωστή και ως HDL είναι ο εξισορροπητικός παράγοντας για την βλαβερή χοληστερίνη (LDL) που υπάρχει στον οργανισμό μας.Όταν η «κακή» χοληστερίνη κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας προοδευτικά τις αρτηρίες σε φράξιμο, η «καλή» χοληστερίνη έχει την ιδιότητα να την ξεκολλάει και να την «οδηγεί» στο συκώτι, από όπου και αποβάλλεται από τον οργανισμό.


Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να διατηρείτε χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, η οποία συνδέεται με στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.


  • Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Ασκηθείτε κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα επί μισή ώρα και θα δείτε διαφορά τόσο στη φυσική σας κατάσταση όσο και στην αύξηση των επιπέδων της HDL.

  • Xάστε βάρος

Αν έχετε περιττά κιλά είναι σημαντικό να τα χάσετε. Όταν η απώλεια βάρους συνδυάζεται μάλιστα με γυμναστική, τα οφέλη είναι πολλαπλά.

  • Tρώτε το σωστό λίπος

Tρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί) φαίνεται πως είναι τα κατάλληλα για τη μείωση της LDL. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια, που περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3 (σολομός, σαρδέλα, ρέγκα, πελαγίσια τσιπούρα κλπ.). Τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που περιέχονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν την LDL, γι' αυτό θα είναι καλό να ελαττώσετε την κατανάλωσή τους.
Τα χειρότερα απ' όλα είναι τα τρανς λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχονται στη μαργαρίνη, τα κράκερ και τα διάφορα σνακ. Οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα της LDL και μειώσουν την HDL.

  • Tρώτε φρούτα και λαχανικά

Οι ίνες τους, όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης, έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της HDL.

  • Mειώστε τους υδατάνθρακες

Άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ζάχαρη) -ακόμα και αν ασκούνται τακτικά- τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL από αυτούς που τρώνε πολλές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με λαχανικά.

  • Πιείτε ένα ποτηράκι κρασί

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι σύμμαχος της καλής χοληστερίνης. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, καθώς και στη μαύρη μπίρα.

  • Kόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL στον οργανισμό. Aν το κόψετε, συμβάλλετε στην αύξηση της HDL.

Αναρτήθηκε από

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας