Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Αλλεργίες και ευρήματα της νέας μελέτης

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2015

 

 


Η άνοιξη είναι η εποχή που ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια και φυτά. Η ατμόσφαιρα γεμίζει με κόκκους γύρης, στις περισσότερες περιπτώσεις αόρατους. Αυτούς τους γυρεόκοκκους αντιμετωπίζει ο οργανισμός των αλλεργικών ατόμων ως επικίνδυνους και, προσπαθώντας να τους αποβάλει, παρουσιάζει συμπτώματα εποχικής αλλεργίας, με τη μορφή ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος.
Τα συμπτώματα έχουν μεγάλη ποικιλία στο είδος και τη βαρύτητα. Πιο συχνά είναι τα συμπτώματα της ρινίτιδας: η καταρροή, τα αλλεπάλληλα φτερνίσματα, ο κνησμός (φαγούρα) στη μύτη ή το επίμονο μπούκωμα.

Η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με κνησμό ή/και κοκκινίλα στα μάτια και δάκρυα που τρέχουν.

Σε άλλες περιπτώσεις αντιδρούν οι πνεύμονες: το άσθμα εκδηλώνεται με επίμονο βήχα, αίσθημα βάρους στο στήθος, σφύριγμα (συριγμό) στην αναπνοή ή ακόμη και δύσπνοια.
Οι περισσότερες αλλεργίες εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό - όταν δηλαδή ο οργανισμός του έχει την προδιάθεση να αντιδρά υπερβολικά σε απλά ερεθίσματα σαν τις γύρεις - τα συμπτώματα μπορεί να μεταφερθούν από το ένα όργανο στο άλλο ή να επιδεινωθούν, χρόνο με τον χρόνο.


  • Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, δεν ισχύει εδώ η περίπτωση να «σκληραγωγηθεί» ή να συνηθίσει ο οργανισμός, και εάν δεν δοθεί προσοχή, είναι πιο πιθανό να υπάρξει επιδείνωση - έτσι λ.χ. η απλή ρινίτιδα μπορεί να γίνει άσθμα.

Για τους παραπάνω λόγους, αν οι γονείς αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, πρέπει να το αναφέρουν στον παιδίατρο και αυτός να τους κατευθύνει σχετικά με τις δυνατότητες προφύλαξης.

Σε επίμονες περιπτώσεις θα χρειαστεί και η συμβουλή από αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τους αιτιολογικούς παράγοντες και να υποδείξει ειδική θεραπεία.

Ορισμένοι ρυπαντές που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να ενισχύσουν τη δράση της γύρης που απελευθερώνουν συγκεκριμένα είδη δέντρων, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.

Βάσει εργαστηριακών δοκιμών και προσομοιώσεων με τη βοήθεια υπολογιστή, ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ρυπαντές, το τροποσφαιρικό όζον -βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης- και το διοξείδιο του αζώτου -συστατικό των καυσαερίων που απελευθερώνουν τα οχήματα- επηρεάζουν τη δράση του αλλεργιογόνου Bet v 1.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω ρυπαντές προκαλούν χημικές μεταβολές στη σύσταση της γύρης από είδη σημύδας, ενισχύοντας τη δράση της.

Τα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, σημειώνουν οι ερευνητές. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει πιθανώς γιατί οι εποχικές αλλεργίες επηρεάζουν σήμερα μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού απ' ότι παλαιότερα.

  • Τα ευρήματα της νέας μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ των ΗΠΑ.


Οι ερευνητές πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και πώς άλλα είδη γύρης επηρεάζονται από τη δράση των διάφορων περιβαλλοντικών ρυπαντών. ιατροςiatronet.gr

Αναρτήθηκε από

Ακολουθήστε μας