Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Το ξύρισμα στα γεννητικά όργανα & κονδυλώματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2015

 

  •  Το ξύρισμα είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης που επιλέγουν άνδρες και γυναίκες για κάθε σημείο του σώματος. Μάλιστα, αρκετοί το επιλέγουν για να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Οι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο αυτό είναι συνήθως αισθητικοί, αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι η τριχοφυΐα σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του σώματος εξυπηρετεί σημαντικούς σκοπούς.


Η τριχοφυΐα στα γεννητικά όργανα αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις τριβές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές εκδορές στο δέρμα και παράλληλα προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα, κυρίως με το ξυραφάκι, μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς, με τις πληγές να αποτελούν σημείο εισόδου για βακτήρια, παράσιτα και ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί τα κονδυλώματα.
Ο ερεθισμός στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στην περιοχή αυτή συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Έτσι, η αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα και τα επακόλουθα της πρακτικής αυτής αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) που μεταφέρονται από το ένα άτομο στο άλλο με τα σωματικά υγρά (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια) αλλά και με την άμεση δερματική επαφή, όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2013 στην επιστημονική επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections (British Medical Journal) υποδεικνύει ότι οι δείκτες εξάπλωσης ενός ΣΜΝ που ονομάζεται μολυσματική τέρμινθος αυξάνονται όσο πιο δημοφιλής γίνεται η πρακτική της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα.
Στον υπό μελέτη πληθυσμό που είχε μολυνθεί από τον ιό, η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης ήταν το ξυραφάκι. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συσχέτιση μεταξύ της αποτρίχωσης στα γεννητικά όργανα και άλλων ΣΜΝ όπως τα κονδυλώματα και οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

 Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology δείχνει ότι το 87% των γυναικών επιλέγει να κάνει αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή και μάλιστα τα 90% εξ αυτών προτιμά το ξυραφάκι. Η επικεφαλής της μελέτης Άντρεα ΝτεΜαρία προειδοποιεί τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη πρακτική.

Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι το ξύρισμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων επειδή συνήθως είναι ασφαλές σε άλλα σημεία του σώματος».

Ωστόσο, το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, πολύ πιο ευαίσθητο από το δέρμα του ποδιού ή της μασχάλης, με αποτέλεσμα το ξυραφάκι να προκαλεί μικροτραυματισμούς, όχι απαραίτητα ορατούς.

Γι’ αυτό και το 60% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει μικροπροβλήματα μετά το ξύρισμα, όπως τριβές και τρίχες που γυρίζουν. Αυτοί οι μικροτραυματισμοί δεν είναι πάντα αμελητέοι. Το δέρμα από τη μέση και κάτω διαθέτει πληθώρα ιδρωτοποιών αδένων, κάτι που σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μόνιμα αυξημένη υγρασία, ενώ δεν εκτίθεται σχεδόν καθόλου στο φως.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση βακτηρίων. Σε συνδυασμό με τις μικρές ανοιχτές πληγές του δέρματος, αυξάνονται εκθετικά οι πιθανότητες λοίμωξης από αυτά τα βακτήρια αλλά και από ιούς, διευκρινίζει η ΝτεΜαρία. Παραδείγματα τέτοιων παθογόνων μικροοργανισμών είναι ο ιός του έρπητα και ο HPV. 

Οι τρίχες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αποτελούν «φυσικό φράγμα» ενάντια των λοιμώξεων. Έτσι, η αφαίρεσή τους σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς του δέρματος αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.  

Πηγή:Obstetrics-medpage-onmed

Αναρτήθηκε από

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας