Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Νεαρός άνδρας κατάφερε να ξαναπερπατήσει με τη «δύναμη της σκέψης»

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015


Τα πρώτα του βήματα μετά από πέντε χρόνια παραλυσίας κάτω άκρων κατάφερε να κάνει ένας 26χρονος άνδρας στις ΗΠΑ χάρη σε ειδική συσκευή που «διαβάζει» τη σκέψη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ιρβάιν,

ανέπτυξαν ένα ειδικό λογισμικό που δημιουργεί μια διεπαφή (interface) μεταξύ εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία μπορεί να υπερκεράσει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, η οποία προκαλεί την παράλυση.

  • Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Neuroengineering and Rehabilitation, το λογισμικό «διαβάζει» τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα και αυτά, με τη σειρά τους στέλνουν ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν τους μύες των ποδιών. Η ανάγνωση των εγκεφαλικών σημάτων γίνεται μέσω ειδικού κράνους που φόρεσε ο ασθενής στο κεφάλι και το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Επιπλέον, ειδικά ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν στους μύες των ποδιών και ο ασθενής μέσω ειδικής νοητικής εκπαίδευσης έμαθε να στέλνει στα πόδια του την εντολή να κινηθούν. Έτσι κατάφερε να βαδίσει περίπου τέσσερα μέτρα μετά από πέντε χρόνια ακινησίας.
Ωστόσο, ο 26χρονος άνδρας εμφάνισε αρκετά προβλήματα ισορροπίας και αστάθειας κατά τον βηματισμό, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες.

  • Οι ειδικοί θεωρούν ότι, το μη επεμβατικό αυτό σύστημα αποκατάστασης της κίνησης αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο, που πηγαίνει ένα βήμα πέρα από τη χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας ή ρομπτικών εξωσκελετών.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω δοκιμές του συστήματος πριν σχεδιάσουν την ευρύτερη χρήση του στην αντιμετώπιση της παραλυσίας των κάτω άκρων.

  • Στο μεσοδιάστημα βέβαια θα πρέπει να επιλύσουν και το πρόβλημα του μεγέθους του κράνους καθώς προς το παρόν έχει αρκετό όγκο. Εξετάζουν το ενδεχόμενο αντικατάστασής του με κάποιο εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα συγκεντρώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα εγκεφαλικά κύματα και εκτός από την κίνηση θα δίνει στον ασθενή και την αίσθηση των κάτω άκρων.

πηγή:in.gr

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας