Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Κακό στην καρδιακή υγεία κάνουν τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2015

Νέα Υόρκη

Τόσο τα αναψυκτικά, όσο και άλλα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς, αποφαίνεται νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό

 

έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

 

«Η επιπρόσθετη ζάχαρη σε αναψυκτικά, φρουτοποτά, ροφήματα, όπως το τσάι, και ενεργειακά ποτά, επηρεάζει το σώμα με τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου» υπογραμμίζει ο επικεφαλής ερευνητής Βασαντι Μαλικ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων ημερησίως ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης σχετίζεται με 35% αύξηση του κινδύνου εμφράγματος ή μοιραίας καρδιακής νόσου, 16% επιπλέον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 26% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

«Τα ροφήματα με περιεκτικότητα ζάχαρης αναλογούν στο ένα πέμπτο των επιπρόσθετων γλυκαντικών ουσιών στη διατροφή των Αμερικανών. Ένα κουτί αναψυκτικό περιέχει συνήθως 35 γραμμάρια ζάχαρης, ίση ποσότητα με εννέα κουταλάκια του γλυκού» σημειώνει ο ερευνητής.

 

Οι παρασκευαστές των ροφημάτων αυτών συνήθως χρησιμοποιούν είτε την κλασσική ζάχαρη, είτε σιρόπι καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη, για να δώσουν γλυκιά γεύση. Και τα δύο περιέχουν σχεδόν ίσες ποσότητες φρουκτόζης και γλυκόζης.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η φρουκτόζη, όσο και η γλυκόζη κάνουν κακό στην καρδιά. Η γλυκόζη αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση διαβήτη. Ο τελευταίος θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.

 

Η φρουκτόζη με τη σειρά της προκαλεί επίσης προβλήματα υγείας, αφού η παρουσία της στον οργανισμό κάνει το ήπαρ να εκκρίνει τριγλυκερίδια και LDL («κακή») χοληστερόλη στην αιματική ροή. Η υπερβολική ποσότητα φρουκτόζης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση λιπώδους ηπατικής νόσου και αύξησης του ουρικού οξέος, το οποίο είναι αιτία ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης, η ουρική αρθρίτιδας, ως χρόνια φλεγμονώδης νόσος, προάγει την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Τέλος, η φρουκτόζη έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, επίσης παράγοντας κινδύνου καρδιοπάθειας.

 

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν λοιπόν τους καταναλωτές να περιορίζουν την κατανάλωση των αναψυκτικών και λοιπών ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνυπολογίζοντας ότι και πολλά τρόφιμα είναι πλούσια επίσης σε γλυκαντικές ουσίες. 

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας