Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Φυσική προστασία από τη γήρανση Η μεσογειακή διατροφή διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή δίαιτα, μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να διατηρηθεί οξυδερκής μέχρι τα βαθιά γεράματα, υποστηρίζουν ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

 

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τα αρτιότερα προγράμματα διατροφής, παγκοσμίως. Βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών, ψαριών και ελαιολάδου, ενώ περιορισμένες είναι οι ποσότητες κόκκινου κρέατος, πουλερικών, κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης και του αλκοόλ. 


Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την Δρ Γιαν Γκου, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 674 ενήλικες, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες. Ο διαχωρισμός έγινε με βάσει πόσο πιστοί ήταν στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 80 ετών και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για τον υπολογισμό του όγκου και της πυκνότητας του. Επίσης, απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές επιλογές τους και τον τρόπο που έτρωγαν. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκεφαλικός όγκος εκείνων που δεν έκαναν μεσογειακή διατροφή ήταν μικρότερο. Η διαφορά ήταν ελάσσονα ως προς τον συνολικό όγκο, αλλά αναλογούσε σε πέντε χρόνια γήρανσης. 

Η κατανάλωση περισσότερο ψαριών και λιγότερου κρέατος σχετίστηκε με μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου, γεγονός που αποδίδεται στην ευεργετική επίδραση των τροφών στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων. 

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι μια διατροφή με λιγότερο κρέας και περισσότερο ψάρι, κάνει καλό. Συνεπώς, αν τρώτε συχνότερα ψάρια μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλο σας από την γήρανση» υπογραμμίζει η Δρ Γκου.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας