Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Γονείς, σβήστε το τσιγάρο! Τερηδόνα στα παιδικά δόντια προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015

Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου σε βρεφική ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης τερηδόνας στα δόντια σε ηλικία τριών ετών, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

 

Μάλιστα, το παθητικό κάπνισμα συντελεί σε διπλάσιο κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας, συγκριτικά με ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό. 


Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον Δρ Κοτζι Καβακαμι, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 77.000 παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί το διάστημα 2004-2010. Τα παιδιά εξετάστηκαν κατά τον τοκετό και έπειτα σε ηλικία τεσσάρων, εννέα, 18 μηνών και όταν ήταν τριών ετών. 

Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το κάπνισμα στο σπίτι, την έκθεση του παιδιού στον καπνό του τσιγάρου, τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και την οδοντική φροντίδα. 

Περίπου το 55% των γονέων κάπνιζαν και σχεδόν το 7% των παιδιά είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου. 

Επίσης, εντοπίστηκαν σχεδόν 13.000 περιπτώσεις οδοντικής τερηδόνας. 

«Το παθητικό κάπνισμα είναι διάχυτο πρόβλημα, επηρεάζονταν τέσσερα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως. Η μελέτη δείχνει ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά έχουν μέλη στην οικογένεια τους που καπνίζουν και οι περισσότεροι καπνιστές είναι οι μπαμπάδες. Καταφέραμε λοιπόν να εντοπίσουμε τον συσχετισμό μεταξύ παθητικού καπνίσματος και τερηδόνας, κάτι που έχει αναδειχθεί και από άλλες επιστημονικές ομάδες. Έτσι, πιστεύουμε ότι αξίζει οι οδοντίατροι να είναι σε εγρήγορση και να ρωτούν για την παρουσία καπνιστή στο σπίτι, όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά τερηδόνας σε τόσο μικρά παιδιά», καταλήγει ο ερευνητής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παθητικό κάπνισμα θέτει τα παιδιά επίσης σε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και αναπνευστικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας