Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΥΓΕΙΑ

Σιωπηλή νόσος - Πολλοί Έλληνες έχουν υψηλή «κακή» χοληστερόλη αλλά δεν το γνωρίζουν

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015

H διατροφή είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης


 

 

Περίπου οι μισοί Έλληνες έχουν υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη, αλλά δεν το γνωρίζουν, αφού πρόκειται για σιωπηλή νόσο, χωρίς εμφανή συμπτώματα. Πολλοί είναι και εκείνοι που παρά το γεγονός ότι παίρνουν φάρμακα αποτυγχάνουν να πετύχουν τον θεραπευτικό στόχο. Ωστόσο, νέα φάρμακα υπόσχονται καλύτερη διαχείριση της υπερχοληστερολαιμίας, αρκεί ο ασθενής να εντοπιστεί εγκαίρως. 

Με αφορμή τη 2η Κοινή Συνάντηση (της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και της Τουρκικής Εταιρείας Καρδιολογίας) για τα Λιπίδια, τις Λιποπρωτεΐνες και την Υπολιπιδαιμική Θεραπεία, που διεξάγεται στην Κω (9-11 Οκτωβρίου), η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης επισημαίνει ότι η χοληστερόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακή νόσο.

Η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αύξηση της LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα η υψηλή LDL χοληστερόλη είναι γενετικής αιτιολογίας, καθώς πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Η κληρονομική αυτή μορφή αφορά 1 στα 250 άτομα, και προκειμένου να πετύχουν τους θεραπευτικούς στόχους υποβάλλονται σε ισχυρή θεραπεία με ένα ή και περισσότερα φάρμακα. Στην Ελλάδα, οι διαγνωσμένοι ασθενείς με την κληρονομική υψηλή LDL χοληστερόλη υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.000, ενώ οι αδιάγνωστοι ξεπερνούν τους 35.000. «Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα«, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας (ΑΠΘ), Βασίλη Άθυρο.

«Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης κάνει προσπάθεια να δημιουργήσει το 1ο Μητρώο Ασθενών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, με στόχο να λαμβάνουν εγκαίρως την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με την κάλυψη του ασφαλιστικού τους φορέα» σύμφωνα με τον Ευάγγελο Λυμπερόπουλο, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία, στο αντίστοιχο μητρώο έχει εγγραφεί ήδη το 80% των ασθενών αυτών.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά, που είναι δωρεάν και μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να μάθει αν έχει κίνδυνο για οικογενή υπερχοληστερολαιμία. 

Επειδή, όμως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία εκδηλώνεται σε πρώιμη παιδική ηλικία, η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει σε ηλικία 8 -10 ετών, για την πρόληψη των επιπλοκών. «Αν το παιδί ακολουθήσει πιστά τη φαρμακευτική αγωγή, συνδυαστικά με σωστή διατροφή και άθληση, μετά από 10 χρόνια ο κίνδυνος εξισώνεται με αυτόν του γενικού πληθυσμού» εξήγησε ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στόχος της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας είναι να κάνει γνωστή τη νόσο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ώστε με την κατάλληλη διά βίου φαρμακευτική αγωγή να μειωθούν μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακή νόσο.

Η μέτρηση των επιπέδων της χοληστερόλης γίνεται με μια απλή αιματολογική εξέταση.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, ενώ οι ασθενείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε χορήγηση στατίνων με ποσοστό 98%, ο θεραπευτικός στόχος των <100 mg/dl LDL χοληστερόλης επιτυγχάνεται μόνο από το 44%, σύμφωνα με τη μελέτη EUROASPIRE IV. 

«Αυτό οφείλεται, τόσο στους γιατρούς που δεν επιμένουν στην αύξηση της δόσης των φαρμάκων ή στη μη χρήση συνδυασμού υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς που έχουν την τάση να μην συμμορφώνονται στη θεραπεία. Σημαντικό ρόλο στη μη συμμόρφωση στη θεραπεία παίζει και το οικονομικό κόστος», εξηγεί ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Τα πλήρως ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα της πρωτεΐνης PCSK9, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του μεταβολισμού της χοληστερόλης, έρχονται όμως να καλύψουν τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών με υπερχοληστερολαιμία, κληρονομική ή όχι.

Συνδυαστικά με στατίνες ή άλλη υπολιπιδαιμική θεραπεία, αλλά και μόνα τους συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης στα επιθυμητά επίπεδα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, ελληνικές και ξένες. 

Το alirocumab, που ανήκει στην κατηγορία των πλήρως ανθρωπίνων μονοκλωνικών αντισωμάτων της PCSK9, έχει ήδη εγκριθεί από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, καθώς έχει υψηλό προφίλ ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία του στην ελληνική αγορά δεν αναμένεται νωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να ενταχθεί στη λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην πληρώνει συμμετοχή ο ασθενής.

 

Γιατί το ταχίνι αξίζει να μπει στην καθημερινή διατροφή μας;

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας πρωτογενή τρόφιμα που παράγονται με πολύ μικρή επεξεργασία και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου.



Βασικό αίτιο είναι η πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικά με διατροφικά σκάνδαλα, που προκαλούν αβεβαιότητα στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να νιώθουν αβοήθητοι στην κάλυψη μίας καθημερινής ανάγκης, όπως είναι η διατροφή. 

Ένα τρόφιμο που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι το ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρώντας ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού και να αξιολογήσει τις δράσεις του. Η έρευνα αυτή κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. 

Αρχικά, πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά, εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζουν για την υγεία του καταναλωτή, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν και στην προστασία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ταχινιού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή ω λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος. 

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη φάνηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από την δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις. 

Τέλος, βρέθηκε ότι ορισμένα από τα συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού, συμβάλλουν στην αναστολή της αιμοπεταλιακής συγκόλλησης, μίας κατάστασης που ευθύνεται για τη δημιουργία θρομβώσεων. Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού και ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών γενικότερα. 

Βάση, λοιπόν, αυτών των πρόσφατων ευρημάτων θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ως ένα σημαντικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής διατροφής όλων, ως μέρος του πρωινού, των σνακς ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

 

 

 

Πέντε εξυπνες λύσεις για να καθαρίσετε το σπίτι σας

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015

Αν βρέξετε μια ελαφρόπετρα θα καθαρίσετε ένα βρώμικο φούρνο πιο γρήγορα από οποιοδήποτε καθαριστικό φούρνου.


 

1. Τοποθετήστε φλούδες εσπεριδοειδών και νερό σε μια κατσαρόλα και βάλτε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει θα είστε σε θέση να τρίψετε και να διώξετε τη βρωμιά πιο εύκολα.
2. Το οξύ στη φλούδα του μήλου μπορεί να βοηθήσει να αφαιρέσετε τους λεκέδες στο τηγάνι σας και να κάνει το αλουμίνιο να φαίνεται σαν καινούριο!
3. Αν αραιώσετε το υγρό πιάτων με νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα μη τοξικό για όλες τις χρήσεις καθαριστικό. Απλά βάλτε δύο σύριγγες με υγρό πιάτων σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και γεμίστε το με νερό.
4. Για να κάνετε τα πλακάκια του μπάνιου σας να λάμπουν βάλτε τους έλαιο λεμονιού.
5. Ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και λάδι λεβάντας είναι όλα όσα χρειάζεστε για να φρεσκάρετε το στρώμα ύπνου μία ή δύο φορές το χρόνο.

 

Σε ποια θερμοκρασία είναι πλυμένα τα ρούχα σας;

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2015

Μία πρόσφατη μελέτη σχετικά με τα μικρόβια των ρούχων και τις θερμοκρασίες στις οποίες αυτά εξουδετερώνονται, έρχεται να ανατρέχει όλα όσα θεωρούσαμε ως σωστά μέχρι σήμερα.


 

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλι, έλαβαν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά είδη και ρούχα.

Τα μισά από τα ρούχα πλύθηκαν στους 40 βαθμούς, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν άπλυτα.

Τι διαπίστωσαν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βακτηριακών αναλύσεων, το πλύσιμο των ρούχων και των παιχνιδιών στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να κάνει καλό στο περιβάλλον, αλλά αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι το βακτηριακό φορτίο των ρούχων που είχαν πλυθεί στους 40 βαθμούς, ήταν μετά το πλύσιμο κατά μόλις 14% μικρότερο από αυτό που έχουν όταν είναι άπλυτα.

Παράλληλα, οι μικροβιολόγοι ανακάλυψαν ότι μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς το ένα στα τέσσερα ρούχα και παιχνίδια που εξέτασαν, είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.

«Τα ευρήματα αυτά δεν προξενούν έκπληξη, διότι πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των βακτηρίων», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλι.

«Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι κατ' ανάγκην για την υγεία μας», πρόσθεσε.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα για να είναι και στην πραγματικότητα καθαρά, θα πρέπει να πλένονται σε τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απλώνονται στον ήλιο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία του σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.

 

Απαλλαγείτε από το λίπος

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2015

Αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να κάψεις λίπος, ενώ κάνεις γυμναστική και εξαντλείσαι; Aν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που αναρωτιούνται πώς θα απαλλαγώ από το λίπος; η απάντηση είναι αερόβια άσκηση.


 

 

Με τον όρο αερόβια άσκηση εννοούμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης απαιτείται οξυγόνο για τη μεταβολική διαδικασία και την παραγωγή ενέργειας, με άλλα λόγια ό,τι σε λαχανιάζει.

Τελικά, πώς θα απαλλαγώ από το λίπος;

Για να διώξεις το ανεπιθύμητο λίπος χρειάζεσαι έναν συνδυασμό ασκήσεων με αντιστάσεις και αερόβια άσκηση.

  • Για την έμμεση καύση λίπους, οι ασκήσεις με αντιστάσεις προωθούν την αύξηση της μυϊκής σου μάζας και, τελικά, την αύξηση του μεταβολισμού σου, καθώς ο οργανισμός σου συνεχίζει να καίει μέχρι και 48 ώρες μετά. Βέβαια, η προπόνηση με βάρη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 45-60 λεπτά διότι οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του χρόνου θα αποφέρει τη μείωση της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης.
  • Όσον αφορά την άμεση καύση λίπους, η αερόβια άσκηση θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το λίπος, με διάρκεια από 30-50 λεπτά.

 

Ποια ένταση όμως είναι ιδανική για εσένα;

Υπολογίζοντας με το εργαλείο του Shape.gr την Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ), μπορείς να βρεις με τον παρακάτω πίνακα σε πόσους παλμούς καις το περισσότερο λίπος.

1) Ζώνη για Υγιή Καρδιά (Healthy Heart Zone)

Ένταση 50% – 60% της ΜΚΣ Χρησιμοποιείται ενέργεια από:10% υδατάνθρακες 5% πρωτεΐνες 85% λίπος

2) Ζώνη Ευρωστίας ( Fitness Zone)*

Ένταση 60% – 70% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από:10% υδατάνθρακες 5% πρωτεΐνες 85% λίπος

*Λόγω υψηλότερης έντασης από την ζώνη 1, καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια θεωρείται η καλύτερη ζώνη για καύση λίπους!

3)Αερόβια Ζώνη (Aerobic Zone)

Ένταση 70% – 80% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από:50% υδατάνθρακες 50% λίπος

4)Αναερόβια Ζώνη (Anaerobic Zone)

Ένταση 80% – 90% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από:85% υδατάνθρακες 15% λίπος 1% πρωτεΐνη

5) Κόκκινη Ζώνη ( Red Line Zone )

Ένταση 90% – 100% της ΜΣΚ Χρησιμοποιείται ενέργεια από:90% υδατάνθρακες 10% λίπος

 

Ζελατίνη (Κολλαγόνο) Μια ...αρχαία ιστορία με θαυμαστές ιδιότητες και πολλαπλές χρήσεις σήμερα

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2015



Εν αρχή ήταν ο ζωμός από κρέας...

Αλλά ο ζωμός ξεχάστηκε πάνω στη φωτιά για πολύ ώρα και συμπυκνώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Και έτσι, ο μάγειρας τον απέσυρε από τη φωτιά και τον άφησε σε ένα δροσερό μέρος να ξεκουρασθεί. Και έμεινε εκεί όλο το βράδυ. Και το επόμενο πρωί, ο

Περισσότερα...
 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας