Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Κατηγορία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2023

 

 

Γ. Πατούλης «Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα και αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας»

 

To Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τα ΚΕΠ Υγείας και ο Δήμος Περιστερίου πραγματοποίησε Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία με τίτλο «Αγαπώ τον εαυτό μου, προσέχω σώμα μου» την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023.

 

  • Η ημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την δράση αυτή και είχε της ευκαιρία να ακούσει ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς Ιατρούς, να κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (λιπομέτρηση, μέτρηση σπλαχνικού λίπους, οστικής και μυϊκής μάζας, μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης) και να λάβει εξειδικευμένες συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή και Σωματική Άσκηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • «Η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής η αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και κυρίως η ελλιπής άσκηση, φαίνεται να αποτελούν κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία ενηλίκων αλλά και παιδιών, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που συναντάται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και συνήθως συνοδεύεται από ανεπανόρθωτες επιπλοκές για την υγεία .

  • Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα και αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Συνδέεται με χρόνια νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η δυσλιπιδαιμία, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας. Δεδομένου ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι πολυδάπανη, η παχυσαρκία έχει, αναμφισβήτητα, σημαντικές οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και η κοινωνική απομόνωση είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες με την παχυσαρκία.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από το πρότυπο των Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, αγκαλιάζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πολλαπλή η δέσμευση των δράσεων και των πράξεων μας που στόχο έχουν , να δίνουμε διαρκώς την ευκαιρία στον πολίτη και στα παιδιά μας, να ζουν πιο υγιεινά.»

  • Εκ μέρους του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος κα Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, υπογραμμίζοντας ότι:

«Θα χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα που γίνεται σήμερα εδώ στη δημαρχιακή έδρα της πόλης μας,
όπως και όλους τους συντελεστές της και τους παρευρισκόμενους, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που της αναλογεί.
Πάντα όταν το θέμα έχει να κάνει με την Υγεία, οφείλουμε όλοι να είμαστε σε θέση μείζονος προσοχής. Η παχυσαρκία από μόνη της, αποτελεί ασθένεια στην εποχή μας.

  • Πλήττει όλες τις ηλικίες, αρχής γενομένης από την παιδική ηλικία, όπου μάλιστα εμφανίζει εντοπισμένο πλεονασμό και προβληματισμό, σε σχέση με τον παιδικό πληθυσμό της χώρας μας ειδικότερα.

Στην Υγεία όλων των συμπολιτών μας ρίχνουμε δυνατά πάντοτε, όλα τα φώτα του ενδιαφέροντος και της φροντίδας μας».

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας Δήμου Περιστερίου, Καρδιολόγος, κ. Γιώργος Μπεκιάρης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Μέσα από το ΚΕΠ Υγείας, όλα τα στελέχη του, όπως και τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας, στρέφουμε με έμφαση τους άξονες της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της καταστολής, πάνω στο ανθυγιεινό και επικίνδυνο για την υγεία πρόβλημα της παχυσαρκίας.
Ας προσέξουμε όλοι μαζί, όσο και όπως χρειάζεται, διατροφή, σωματική άσκηση, ψυχική διάθεση και κάθε άλλη συμπεριφορά που επιδρά αυξητικά στο βάρος του καθενός μας.
Όπως επίσης αξίζει να ακούσουμε και να τηρήσουμε όσο πιο προσεκτικά μπορούμε, όσα θα αναλύσουν και θα μας συστήσουν οι ομιλητές, με το επιστημονικό υπόβαθρο, το κύρος και την αξιοπιστία που τους διακρίνει. Η υγεία των πολιτών είναι πρωταρχικό μας μέλημα».

  • Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή παρευρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση: «Σε μια εποχή, οπού και η πανδημία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, επηρέασαν πάρα πολύ την καθημερινότητα μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στο να διατηρούμε τους εαυτούς μας όσο πιο υγιείς μπορούμε, και να μην παραλείπουμε τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στους ειδικούς Ιατρούς.

Το Δίκτυο μας σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας διοργανώνει τις δράσεις αυτές, για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων των πολιτών, ώστε να μεταλαμπαδέψουν τις γνώσεις τους ως προς την υιοθέτηση συμπεριφορών συμβατών ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

  • Το θέμα της Παχυσαρκίας, αποτελεί ένα σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον από πολίτες και επιστημονικούς φορείς. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. είναι πάντα διαθέσιμο σε νέες συνεργασίες που άπτονται στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών μέσω της επιστημονικής ενημέρωσης.»

 

Ακολούθησαν οι ομιλίες των ιατρών κκ Ευθυμίου Καπάνταη, Παθολόγου – Διαβητολόγου, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Αθανάσιου Ράπτη, Καθηγητή Παθολογίας και Σακχαρώδη Διαβήτη του ΕΚΠΑ με θέμα «Παχυσαρκία: ο ύπουλος κίνδυνος για την Υγεία μας: γενικές αρχές αντιμετώπισης» και «Η σημασία της Υγιεινής Διατροφής και της Άσκησης στη εξέλιξη του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας» αντίστοιχα.

  • Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κος Ευθύμιος Καπάνταης τόνισε στην ομιλία του:
«Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος, που μειώνει την ποιότητα διαβίωσης και το προσδόκιμο επιβίωσης, και όχι μια προσωπική επιλογή!
Στη χώρα μας, το 1/3 σχεδόν των ενηλίκων συμπολιτών μας έχουν παχυσαρκία και τα 2/3 έχουν σωματικό βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό.

  • Και είναι νόσος, διότι η παχυσαρκία είναι αιτία εμφάνισης πολλών άλλων παθήσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού, άπνοιας του ύπνου, χολολιθίασης, οισοφαγικής παλινδρόμησης, αρθρίτιδων, αλλά και πολλών μορφών καρκίνου.

Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να αντιληφθούν την αρνητική επίδραση και τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στην υγεία τους, όπως σημαντικό είναι και να ενημερωθούν για τους επιστημονικά ορθούς και έγκυρους τρόπους αντιμετώπισής της.

  • Ως Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας θεωρούμε ότι η “Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία” μπορεί να πετύχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα της παχυσαρκίας, των πολιτών των Δήμων που θα συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Είναι επίσης πολύ σημαντική η ενεργός συμμετοχή στις δράσεις που πραγματοποιούνται και η ανάληψη συλλογικών δράσεων από τους Δήμους στην Καμπάνια Ευαισθητοποίησης προς όφελος των δημοτών τους!»

 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη στον χαιρετισμό της ανέδειξε το μείζον θέμα της σύγχρονης επιδημίας του δυτικού κόσμου, της παχυσαρκίας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων, όπως σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, νεφρικής νόσου, κ.ά., με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα, κατέχει θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία δηλώνει παραδοσιακά αρωγός σε κάθε δραστηριότητα, η οποία προάγει τη γνώση και συμβάλλει στην πρόληψη και στη βέλτιστη φροντίδα υγείας των όλων των πολιτών.

  • Η συντονίστρια Ιατρός Διαβητολόγος κα Ειρήνη Λιούρη δήλωσε «Το μεταβολικό σύνδρομο είναι πράγματι, η μάστιγα της σύγχρονης ζωής και εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

 

Είναι σίγουρο, ότι στα επόμενα χρόνια ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα αυξηθούν στον μέγιστο βαθμό. Για το λόγο αυτό όλοι εμείς οι επαγγελματίες υγείας οφείλουμε να συνδράμουμε τους ασθενείς μας στην αντιμετώπιση του.

  • Είτε με πρωτογενή παρέμβαση δηλαδή σύσταση για μείωση στις προσλαμβανόμενες θερμίδες , αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και αύξηση της φυσικής σωματικής δραστηριότητα, είτε με δευτερογενή παρέμβαση και χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για υπερλιπιδιαιμία, αρτηριακή υπέρταση και αντίσταση στην ινσουλίνη με συνοδό υπεργλυκαιμία όπου αυτή χρειάζεται».


Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συντονιστές της εκδήλωσης κου Γεωργίου Μπεκιάρη, Ιατρός Καρδιολόγος, Αντιδήμαρχος Υγείας, τη Δημοτική Σύμβουλο κα Παρασκευή Αρσενοπούλου και την κα Ειρήνη Λιούρη, Παθολόγο Διαβητολόγο καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση της προληπτικής δράσης.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Γιώργος Τσίνας, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος των ΚΕ.ΦΙ. Ζωή Αμαξοπούλου, η Ληξίαρχος Δήμου Περιστερίου Χρυσούλα Τσιούτσια, ο Διευθυντής των Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Περιστερίου Γιάννης Παπαδόπουλος, εθελοντές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης, την εταιρεία Menarini Hellas και την εταιρεία Anats - προϊόντα Υγείας.





















 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας