Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Δέσμευση κυβέρνησης για προστασία Λίμνης Κουμουνδούρου μετά από ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021

 

 

    Σε ζώνη ειδικής, απολύτου, προστασίας εντάσσεται η Λίμνη Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ασπροπύργου

 

    Στο πλαίσιο του σχεδίου προστασίας και αποκατάστασης της Λίμνης, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) παραχωρεί καταρχήν έξι στρέμματα από το παρακείμενο στρατόπεδο Ξηρογιάννη και δηλώνει ότι ενδέχεται να αποδεσμεύσει και επιπλέον έκταση

    Την πρόταση για τον Αρχαιολογικό Περίπατο της Ιεράς Οδού επανέφερε ο Κ. Αρσένης

Για την αποκατάσταση, προστασία και επισκεψιμότητα της Λίμνης Κουμουνδούρου δεσμεύθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αρμυράς, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, σχετικά με την επείγουσα κατάσταση της σημαντικής – περιβαλλοντικά και ιστορικά – Λίμνης που κινδυνεύει από αφανισμό.

Ο βουλευτής ζήτησε, επίσης, από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να δεσμευθεί – εκ νέου – για τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου Ποικίλου Όρους. Και επανέφερε παλαιότερη πρόταση - δική του και τοπικών Κινήσεων Πολιτών - για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Ιεράς Οδού.

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός Περιπάτου που θα ενώνει τους αρχαιολογικούς χώρους (Ιερά Οδός, Μονή Δαφνίου, Ιερό Αφροδίτης, Ιερό Απόλλωνος, Μνημείο της Πυθιονίκης), τα ιστορικά μνημεία (Μπλοκ 15) και το φυσικό τοπίο (Λίμνη Κουμουνδούρου, Παραλία Σκαραμαγκά, Αρχαία Σπήλαια). Ο Περίπατος θα προσφέρει τη μοναδική εμπειρία ενός τμήματος της Ιερά Οδού – της αρχαιότερης οδού της Ευρώπης - που περνούσε μπροστά από το Ιερό της Αφροδίτης, στη συνοικία της Αφαίας Σκαραμαγκά και στη συνέχεια διακλαδιζόταν σε δύο τμήματα. Το πρώτο, παραλιακά, ακολουθούσε σχεδόν την πορεία του σημερινού δρόμου προς την Κόρινθο.

Το δεύτερο ανηφόριζε τους πρώτους λόφους του Όρους Αιγάλεω και κατέληγε, συναντώντας το πρώτο, στις δυο λατρευτικές Λίμνες των Ρειτών, των οποίων τα νερά πήγαζαν και πηγάζουν από τις υπόγειες πηγές της Πάρνηθας. Οι δυο λίμνες ήταν “τεχνητές”. Σχηματίστηκαν στην αρχαιότητα, όταν η διάνοιξη της Ιεράς Οδού έφραξε την έξοδο των πηγών προς τη θάλασσα. Η πρώτη είναι η σημερινή Λίμνη Κουμουνδούρου και ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη. Η δεύτερη ήταν αφιερωμένη στη μητέρα της Δήμητρα, αλλά δυστυχώς αποξηράθηκε τη δεκαετία του 1970 προκειμένου να εγκατασταθούν στη θέση της τα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

 

«Η Λίμνη, που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος του 1974 και χαρακτηρίστηκε “ζώνη περιαστικού πάρκου” το 1999, κινδυνεύει να αφανισθεί εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου από τα διυλιστήρια και τις δεξαμενές καυσίμων του στρατοπέδου Ξηρογιάννη, αλλά και τη μόλυνση από τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Φυλής» είπε ο Κ. Αρσένης. Και συνέχισε: «Υπάρχει, ήδη, από το 1991 μελέτη του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ) που προέβλεπε τη δημιουργία πάρκου περιπάτου από το Δαφνί έως τη Λίμνη. Η μελέτη ανασύρθηκε εκ νέου το 2001, αλλά παρέμεινε σε επίπεδο εξαγγελιών. Σήμερα, ζητώ η Λίμνη να ανακηρυχθεί ζώνη απολύτου προστασίας, να απεγκλωβιστεί από το στρατόπεδο, να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάδειξης, διαχείρισης και προστασίας του υγροτόπου».

 

Υφυπουργός Περιβάλλοντος: «Ποιος είπε ότι δεν θα προστατέψουμε τη Λίμνη Κουμουνδούρου; Το αντίθετο!» τόνισε ο Γ. Αμυράς και ενημέρωσε ότι σε λίγο καιρό δημοσιεύεται σε ΦΕΚ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Ασπροπύργου, του οποίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «ορίζει ρητά ότι η Λίμνη αποτελεί τόπο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημαντικό υγροβιότοπο για την Αττική. Χαρακτηρίζεται υγροβιότοπος α’ προτεραιότητας και θα ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας. Θα επιτρέπονται οι πεζοπορικές διαδρομές και θα μπουν κιόσκια ορνιθοπαρατήρησης». Ο υπουργός, επίσης, ανακοίνωσε ότι το ΓΕΣ παραχωρεί καταρχήν έξι στρέμματα στο χώρο απολύτου προστασίας της Λίμνης και ότι «θα εξετάσει μελλοντικό αίτημα για αποδέσμευση μεγαλύτερης έκτασης».

 

«Περιμένουμε να μας πείτε, εάν δεσμεύεσθε στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου Ποικίλου Όρους, που είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, μέρος του οποίου θα είναι και η Λίμνη. Είναι επίσης σημαντικό, να δημιουργηθεί ο μεγάλος περιβαλλοντικός και πολιτιστικός πόρος, που αποτελεί ο μεγάλος πολιτιστικός, αρχαιολογικός περίπατος» κατέληξε ο Κ. Αρσένης.  

 

  Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας