Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ερωτήσεις για το Ποικίλο Όρος, ΧΥΤΑ Φυλής, την εγκληματικότητα και την πρωτοβαθμία φροντίδας υγείας

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2021

 

Ερωτήσεις κατέθεσε σήμερα 23 Ιουνίου 2021 η βουλευτής Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου για τα ζητήματα του Ποικίλου Όρους, της ΧΥΤΑ Φυλής, της εγκληματικότητας και της πρωτοβαθμίας φροντίδας υγείας



ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Tον Υπουργό Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση για την προστασία του δημόσιου-δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους»

Κύριε Υπουργέ,
Το Ποικίλο Όρος αποτελεί «πνεύμονα πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Εδώ και δεκαετίες η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του όρους και της έκτασης «Πεύκα Βέρδη» απασχολεί τους πολίτες της Πετρούπολης, του Περιστερίου και συνολικά της Δυτικής Αθήνας.


Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, ο Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας διεκδικεί την έκταση αυτή καταφεύγοντας στα Δικαστήρια και ζητώντας να αναγνωρισθεί αποκλειστικός κύριος σε ένα μεγάλο τμήμα του όρους, στην εν λόγω έκταση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.


Η μονή Λαμίας με συνεχείς δικαστικούς αγώνες διεκδικεί 7.500 στρέμματα στο Ποικίλο Όρος. Από την πλευρά του ο δήμος Πετρούπολης και κατ’ επέκταση οι ίδιοι οι κάτοικοι θέλουν να υπερασπιστούν την έκταση αυτή και να προστατέψουν το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 4.000 στρέμματα από τα 7.500 είναι εντός σχεδίου και βρίσκονται στους δήμους Πετρούπολης, Περιστερίου και ένα μικρό κομμάτι στο δήμο Χαϊδαρίου.


Πριν λίγους μήνες, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, δικαιώθηκαν τα αιτήματα του Δήμου Πετρούπολης και οι ισχυρισμοί όλων των όμορων Δήμων κατά των απαιτήσεων της Μονής.


Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό.


Επειδή, σημαντικός ρόλος για την οριστική επίλυση του θέματος είναι αυτός του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι και το μοναδικό που μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :


Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και της έκτασης με την ονομασία “Πεύκα Βέρδη”; Μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων σκοπεύετε να λάβετε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Αθήνας;


Η ερωτώσα βουλευτής
Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου




 

 

Προς : Tον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Άλυτα παραμένουν το προβλήματα που προκαλούνται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Για ακόμα μία φορά, ο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται σε επικίνδυνα οριακή κατάσταση, λόγω του υπερκορεσμού του. Για περισσότερο από 4 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής υπάρχει ένας μόνος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, στον οποίο μάλιστα κατά καιρούς μεταφέρονται σκουπίδια και απ’ άλλες περιοχές της χώρας. 

 

Ο κίνδυνος πρόκλησης κάποιου σοβαρού ατυχήματος εργαζομένου είναι ορατός, καθώς η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου βασίζεται σε επεκτάσεις και «πανωσηκώματα» αμφιβόλου νομιμότητας. Πρόσφατα μάλιστα, αποφασίστηκε η δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πρόκειται για ένα νέο «σινικό τοίχος» μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, ένα ακόμα βουνό με σκουπίδια.

 

Έχω επανειλημμένως αναφερθεί, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πως η μόνη λύση για το σημερινό αδιέξοδο, που αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής, είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο  του συνόλου της εγκατάστασης. Η ένταξή της σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και η υιοθέτηση της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση αποτελούν κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε ώστε να επιληφθεί το εν λόγω ζήτημα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων των όμορων περιοχών. 

 

Η προοπτική της μονιμοποίησης της περιβαλλοντικής – υγειονομικής υποβάθμισης, αποτελούμενη από μία ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και την υγεία δε μπορεί άλλο να γίνεται αποδεκτή από τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να εξασφαλιστεί η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής, με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής, με ταυτόχρονα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για το σύνολο των κατοίκων της Αττικής; Τι ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να διασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προβλήματος του Νομού Αττικής;

  2. Έχει υποβληθεί ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της ΟΕΔΑ Φυλής;

  3. Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε να μη σηκώνει μόνο η Δυτική Αττική, όπως γίνεται τα τελευταία 60 χρόνια, το δυσβάστακτο βάρος της διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων της Περιφέρειας;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

 

 

Προς : Tον Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Απαιτείται οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την εύρυθμη λειτουργία τους»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Έπειτα από την έξαρση της πανδημίας, έγινε φανερό ότι η στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η ενίσχυση της είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή των άμεσων υγειονομικών αναγκών στους πολίτες, ώστε να αποτελέσει κυματοθραύστη στην αυξημένη προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. 

 

Στη Δυτική Αθήνα, όπως βέβαια και στο σύνολο της χώρας, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τα Κέντρα Υγείας. Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκείται μόνο να καλύπτει με προχειρότητες, μπαλώματα, και υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που παραμένουν λόγια του αέρα. Επίσης, υπάρχουν και ελλείψεις σε βασικά υλικά και πόρους για την καθημερινή λειτουργία τους. 

 

Εκτός από τα προβλήματα αυτά, παρατηρείται και το γεγονός της ύπαρξης ιατρείων που δεν λειτουργούν σε πολλές ειδικότητες και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι: 

  • Από τα υποκαταστήματα της Πετρούπολης και του Ιλίου 2 ιατροί – παθολόγοι και 1 γενικός ιατρός μετακινήθηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Αγίων Αναργύρων.

  • Στο υποκατάστημα Ιλίου παρατηρούνται προβλήματα υποστελέχωσης στα εργαστήρια και στο ακτινολογικό κέντρο. 

  • Στο υποκατάστημα των Αγίων Αναργύρων υπάρχει ένας παθολόγος και κανένας γενικός γιατρός

 

Γίνεται αντιληπτό πλέον ότι απαιτείται άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται άμεσα να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει αρχικά την καταγραφή των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τα οργανογράμματα τους.

 

Ερωτάσθε κ Υπουργέ:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και οι προθέσεις σας για την ουσιαστική ενίσχυση των κέντρων υγείας και τι έχετε κάνει για τη στήριξή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης;;

 

  1. Προτίθεστε να στελεχώσετε άμεσα, με μόνιμο προσωπικό, όλες τις κενές θέσεις, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους;

 

Η ερωτώσα βουλευτής



Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

 

 


 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς : Tον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

             

ΘΕΜΑ: «Επιθέσεις αγνώστων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε έξι περιοχές της Αττικής»

Καταδρομικές επιθέσεις πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, άγνωστοι τα ξημερώματα σε έξι σούπερ μάρκετ, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δράστες προκάλεσαν φθορές με βαριοπούλες, από τις 02:30 έως τις 05:00, σε προσόψεις σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε Κολωνό, Καισαριανή, Περιστέρι, Κυψέλη, Ζωγράφου και Αχαρνές. Αμέσως μετά τις επιθέσεις οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή και η ΕΛ.ΑΣ  διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, ενώ έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή.

Το περιστατικό αυτό, αλλά και το γεγονός ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές ανά την Αττική, επιβεβαιώνει τα όσα σας έχω αναφέρει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, για την έλλειψη αστυνόμευσης, κυρίως στις περιοχές του Δυτικού Τομέα Αθηνών, αλλά απ’ ότι προκύπτει καθημερινά, και όχι μόνο.

Παρόλο, που κατά την περίοδο του lockdown η παρουσία της αστυνομίας ήταν εμφανέστατη και πολλές φορές υπέρ του δέοντος παρεμβατική, κάτι παρόμοιο δεν παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, επηρεάζοντας σημαντικά την προσπάθεια όλης της κοινωνίας για επιστροφή σε μια ήπια καθημερινότητα. 

Παρακαλείσθε, κύριε Υπουργέ, να λάβετε υπόψη τα όσα σας έχω αναφέρει σχετικά με την ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης και να μας ενημερώσετε άμεσα για τις αποφάσεις και τις ενέργειες σας.

Η Βουλευτής

 

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας