Πρωτολογία και Δευτερολογία της Χαράς Καφαντάρη Βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στις 21.02.2022 με θέμα :ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Γ.Ν. Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ»
Κύριε Πρόεδρε,
Πραγματικά δύο χρόνια διανύουμε αυτή την πανδημία του covid-19 και είναι γεγονός εκ των πραγμάτων, εκ των αποτελεσμάτων ότι η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν και είναι πλήρως αποτυχημένη. Άλλωστε τα στοιχεία και θανάτων, αλλά και η αύξηση κατά 85% της θνητότητας από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, 13 χιλιάδες θάνατοι μέσα σε έξι μήνες, δείχνουν ακριβώς ότι κάτι δεν πάει καλά.
Βέβαια, το θέμα της σημερινής συζήτησης και ερώτησης την οποία συζητάμε και η οποία αφορά επανακατάθεση γραπτής ερώτησης από τις 2 Δεκεμβρίου σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «η Αγία Βαρβάρα» και τον ρόλο τον οποίο έχει αυτό το νοσοκομείο, έπαιξε και μπορεί να παίξει και μέσα στις συνθήκες πανδημίας, τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.
Πραγματικά το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «η Αγία Βαρβάρα» είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο. Είναι ένα νοσοκομείο που συνέβαλε καθοριστικά στη Δυτική Αθήνα, που χαρακτηρίζεται και από λαϊκά στρώματα, θα έλεγα, κατοίκων. Όμως, το 2012 ο κ. Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας το έκλεισε. Έγιναν πολλοί αγώνες από την περιοχή, από την αυτοδιοίκηση, από τους κατοίκους, από τους εργαζόμενους και το νοσοκομείο υπολειτούργησε. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τακτοποιήθηκαν πολεοδομικά ζητήματα και εκκρεμότητες που υπήρχαν και μπόρεσε να γίνει η πρώτη παθολογική κλινική, η οποία –σημειώνω- μέσα στο πρώτο, δεύτερο κύμα αν και διαθέτει πενήντα δύο κλίνες πλήρως εξοπλισμένες, κάποιες στιγμές εξυπηρέτησε και πενήντα εννέα ακόμα ασθενείς.
Όμως, από το καλοκαίρι ενώ η πανδημία προχωρεί -να μην πω «καλπάζει»- και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε -δεν πρόκειται να τελειώσει, αν και ακούσαμε σήμερα τον κύριο Υπουργό να λέει ότι μέχρι τον Μάρτη θα έχει εκτονωθεί η κατάσταση, μακάρι βέβαια- το νοσοκομείο αυτό είναι ανενεργό, όταν στη Δυτική Αθήνα ουσιαστικά η «ναυαρχίδα» του δημόσιου συστήματος υγείας, το Αττικό Νοσοκομείο είναι ουσιαστικά υπό κατάρρευση. Αρκεί να πω ότι σήμερα τα ΤΕΠ είναι γεμάτα, έκλεισε η εφημερία στις 8 το πρωί, όλο ράντζα και δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι.
Έρχομαι λοιπόν στα εν λόγω θέματα που αφορούν το νοσοκομείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθυνόμαστε κοινοβουλευτικά με τον θεσμό των επίκαιρων ερωτήσεων
Έχουν γίνει ερωτήσεις, κυρία Υπουργέ –δεν ήσασταν εσείς τότε βέβαια- στις 15-10-2019, στις 17-01-2020, στις 12-06-2020, στις 04-03-2021 και στις 19-03-2021 και πάντα οι απαντήσεις για το Νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα» ήταν ασαφείς. Ο κ. Κοντοζαμάνης, ο προκάτοχός σας, είχε δεσμευθεί στην από 19-03-2021 επίκαιρη ερώτηση ότι θα λειτουργήσει διασυνδεμένο με το Αττικό, ώστε να αποσυμφορήσει το Αττικό. Σημειώνω ότι τώρα είναι διασυνδεδεμένο με το Νοσοκομείο της Νίκαιας.
Πραγματικά από τότε, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα συγκεκριμένο σ’ αυτό. Αυτή τη στιγμή στέλνετε στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς COVID, ενώ μπορούσαν οι κλίνες του Νοσοκομείου –που είναι στελεχωμένο, όπως είπα και πριν-, και συγκεκριμένα η Παθολογική Κλινική, να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει προσωπικό και γιατρούς.
Αρκεί να σας πω ότι τρεις οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν στο Νοσοκομείο Νίκαιας, δεκαεπτά νοσηλευτές επίσης στο Νοσοκομείο Νίκαιας και αυτήν τη στιγμή ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Υπάρχει η δομή πραγματικά. Έμαθα πριν από μια-δυο εβδομάδες ότι αρχίζουν να παίρνουν και τα κρεβάτια από την Α΄ Παθολογική Κλινική.
Δώστε μας συγκεκριμένες απαντήσεις κάποια στιγμή. Το λέω αυτό γιατί είχαν δοθεί πολλές ασαφείς απαντήσεις σε προηγούμενες ερωτήσεις μας. Τι θα γίνει με το εν λόγω Νοσοκομείο; Θα αξιοποιηθούν αυτές οι κλίνες; Θα αναβαθμιστεί; Τι θα γίνει με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, να το πω έτσι, που ακόμα στάζει η οροφή; Μπορεί να εξυπηρετεί κόσμο, φτωχό και ανασφάλιστο, για να το πω αλλιώς, αλλά όλοι έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή περίθαλψη και στον τομέα του τεχνητού νεφρού. Είστε γιατρός και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.
Θέλουμε, λοιπόν, κάποιες απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κυρία Υπουργέ. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.
Δευτερολογία:
Κυρία Υπουργέ, λυπάμαι, αλλά το πρόβλημα της πανδημίας είναι μεγάλο. Ανέφερα κάποια στοιχεία για το Αττικό Νοσοκομείο, τη ναυαρχίδα της Δυτικής Αθήνας, που είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Θα μιλήσω συγκεκριμένα. Ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου σε επιστολή του στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια μίλησε για επιχειρησιακή και λειτουργική δυσχέρεια, για ομαλή εξυπηρέτηση περιστατικών και ασφαλή διαχείριση ασθενών. Ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα και να μην εφημερεύει το Νοσοκομείο στο κομμάτι το χειρουργικό. Από την άλλη μεριά υπάρχουν ράντζα παντού.
Σας μίλησα για την κατάσταση σήμερα. Σας αναφέρω δε πρόβλημα ακόμα και στο οξυγόνο. Υπάρχει πρόβλημα και στο οξυγόνο και στη Νίκαια. Η «Αγία Βαρβάρα» έχει οξυγόνο, κυρία Υπουργέ. Έχει μία μονάδα, η οποία μπορεί ελαφρά περιστατικά, αυτή την Παθολογική Κλινική την Α’ που λέμε, να τα εξυπηρετήσει.
Γιατί πραγματικά δεν φέρνετε γιατρούς για να λειτουργήσει και να βοηθήσει στην κρίσιμη φάση αυτή της πανδημίας όταν τα γύρω μεγάλα νοσοκομεία ουσιαστικά είναι σε κατάσταση κορεσμού, να μην πω κάτι παραπάνω;
Σχετικά δε με το ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνησή του εγώ θα πω ότι έγινε μικροβιολογικό, έγινε φυσικοθεραπευτήριο, μεταφέρθηκε παιδί μέσα στο χώρο της «Αγίας Βαρβάρας», στελεχώθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία και δεν μπορούσε να γίνει Παθολογική Κλινική αν δεν επεμβαίναμε εμείς νομοθετικά σχετικά με πολεοδομικά ζητήματα, τα οποία υπήρχαν στο κτίριο και αυτά λύθηκαν. Γι’ αυτό και εσείς σωστά λειτουργήσατε και έγινε η Παθολογική Κλινική, έγιναν οι εργασίες και μπόρεσε να βοηθήσει στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν γίνεται αυτό σήμερα; Γιατί αυτή η συνειδητή υποβάθμιση του Νοσοκομείου; Πάει κόσμος στον ιδιωτικό τομέα, που όλοι ξέρουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας διαλέγει ελαφρά περιστατικά COVID, κάτι που μπορούσε και εδώ να εξυπηρετηθεί. Γιατί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχει στην «Αγία Βαρβάρα», αλλά τουλάχιστον πενήντα δύο ασθενείς μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν.
Λοιπόν, θέλουμε δε και το χρονοδιάγραμμα. Αυτό που είπατε για τη σκεπή και το τεχνητό νεφρό, το ακούμε. Μακάρι να γίνει βεβαίως, αλίμονο. Νομίζω το κονδύλι υπάρχει. Από εκεί και πέρα, όμως, γιατί δεν αξιοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος στη φάση της πανδημίας;
Αντίθετα βλέπουμε και ναΐσκους να μπαίνουν μέσα στον τεράστιο αυτό χώρο του Νοσοκομείου, γίνονται πολεοδομικές παραβάσεις γι’ αυτό. Έχουν γίνει και καταγγελίες στην πολεοδομία του Αιγάλεω. Από την άλλη μεριά το Νοσοκομείο πραγματικά υπολειτουργεί όταν τα γειτονικά, όπως το «Αττικό» που αναφέρθηκα πριν είναι σε κατάσταση ασφυξίας και θα έλεγα και οριακή.
Θέλουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, διότι επιτρέψτε μου να πω ότι δεν μας κάλυψε η απάντηση ότι εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Θέλουμε κάτι πιο χειροπιαστό, γιατί τα είχαμε ακούσει και από τον κ. Κοντοζαμάνη.
Αυτή η διασύνδεση με το «Αττικό» πότε θα γίνει; Υπήρχε μια τροπολογία, η οποία νομίζω δεν ήρθε από την πλευρά σας, το Δεκέμβρη αν δεν κάνω λάθος, που αφορούσε αυτήν την αλλαγή της διασύνδεσης. Έχετε κάτι να μας πείτε;