Χιλιάδες ιδιωτικά οικόπεδα παραμένουν ακαθάριστα με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι πολύ υψηλός. Οι Δήμοι δυσκολεύονται να καταρτίσουν σχέδιο πολιτικής προστασίας, όταν αρκετοί δημότες αδιαφορούν για τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων τους.
Βραδυφλεγής βόμβα για τους ημιαστικούς και περιφερειακούς κυρίως δήμους, αποτελούν τα ακαθάριστα από χόρτα οικόπεδα. Οι Δήμαρχοι καλούν και ξανακαλούν τους δημότες τους να προβούν στην υποχρεωτική ενέργεια καθαρισμού αυτών προτού συμβεί κάποιο κακό. Από όσα έχουμε πληροφορηθεί η ανταπόκριση είναι μηδαμινή και ο πραγματικός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών κάτι παραπάνω από βέβαιος.
Η τελευταία επιλογή για τους Δήμους σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, δηλαδή να προχωρήσουν οι σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό και να υποβάλλουν στους υπόχρεους το προβλεπόμενο πρόστιμο, δεν αρκεί. Το γιατί μας το εξήγησε ένας από τους εμπειρότερους στο πεδίο αυτοδιοικητικός βορείων προαστίων και μέλος επιτροπών πολιτικής προστασίας.
Η μεγάλη του εμπειρία στο πεδίο, δεν αμφισβητείται και για αυτό το λόγο τα όσα ειπώθηκαν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο άνθρωπος αυτός μας είπε πως ακόμη και ο Δήμος να προβεί άμεσα σε καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων το πρόβλημα δεν επιλύεται.
«Η αντιπυρική περίοδος πρέπει να αναθεωρηθεί» μας λέει και αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές φωτιές των προηγούμενων ημερών.
Η παράταση της αντιπυρικής περιόδου είναι προφανής λοιπόν και η κλιματική αλλαγή έχει ήδη δείξει τα σημάδια της. Παράλληλα και υποθετικά μιλώντας ας δεχθούμε πως οι δήμοι όλης της χώρας έχουν τα μηχανήματα έργου που χρειάζονται ώστε να καθαριστούν σήμερα όλα τα οικόπεδα. Τι γίνεται μετά από έναν ή δυο μήνες όπου τα ίδια τα οικόπεδα θα έχουν εκ νέου γεμίσει με χόρτα; Θα μπορέσουν και πάλι οι δήμοι να τα καθαρίσουν; Και ως πότε θα μπορούνε να το κάνουν αυτό και σε ποια χρονικά διαστήματα.
Μην λησμονούμε πως και οι Δήμοι πρέπει πρώτα από όλους να καθαρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον δημόσιο χώρο των διοικητικών ορίων ευθύνης τους. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες να καλυφθεί η υποχρέωση αυτή των ίδιων των Δήμων και οικόπεδα παραμένουν με χόρτα σε κάποιες περιπτώσεις.
Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας δεν έχουν ούτε τα μηχανήματα που απαιτούνται – αρκετοί δεν έχουν χρήματα ούτε για καύσιμα ή συντήρηση αυτών – αλλά ούτε και το προσωπικό να τα οδηγήσει. Συνήθως οι μικροί δήμοι στερούνται επαγγελματιών οδηγών τελείως. Και αν έχουν είναι ένας το πολύ ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαφόρων έργων που χρειάζονται.
Οπότε ένα είναι το βέβαιο εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου: Είτε αναλαμβάνει ο κάθε πολίτης την υποχρέωση να καθαρίζει το οικόπεδο του από ξερά χόρτα είτε θα δοκιμαστούμε και πάλι ως λαός το καλοκαίρι.
Ακολουθούν 2 ενδεικτικές ανακοινώσεις από αστικούς δήμους :
«Ο Δήμος Χαϊδαρίου υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων ότι υποχρεούνται μέχρι τις 30 Απριλίου να προχωρήσουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς (ΦΕΚ Β 1301 – 18/3/2022). Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων κλαδιών, κλάδεμα των δέντρων από το έδαφος και μέχρι ύψους τουλάχιστον 1,50 μ., απομάκρυνση κάθε καύσιμης ύλης από το έδαφος.
Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός από τους υπόχρεους, ο Δήμος θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του οικοπέδου και θα επιβάλλει στους υπόχρεους το προβλεπόμενο πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 75 του νόμου 3463/2006».
«Με εντατικούς ρυθμούς οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει καθαρισμούς σε οικόπεδα και πρανών στις παρυφές της πόλης από χόρτα και γενικά εύφλεκτα υλικά.
Στο πλαίσιο της πυρασφάλειας θα συνεχίσουμε έτσι ώστε να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα που είναι επικίνδυνα για πυρκαγιά.Οι υπηρεσίες έχουν κάνει σοβαρή προσπάθεια και έχουν καταγράψει όλες τις πιθανές εστίες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλούμε όμως και τους πολίτες όταν εντοπίζουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με έντονη βλάστηση να ενημερώνουν».