Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Κρ. Αρσένης: Να σταματήσει ο κοινωνικός “Αρμαγεδδώνας” των αποκοπών ρεύματος που ισοπεδώνει τη δυτική Αθήνα και όλη τη χώρα

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουνίου 2022

 

Τη χιονοστιβάδα των μαζικών αποκοπών ρεύματος σε νοικοκυριά στο Χαϊδάρι, αλλά και όλη τη χώρα, έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.
 
Στα πρακτικά κατατέθηκε επιστολή του δημάρχου Χαϊδαρίου με μία περίπτωση χαρακτηριστική του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πατέρας στην περιοχή περιθάλπει τον καρκινοπαθή άνεργο γιο του, ζουν επί χρόνια με σύνταξη 660 ευρώ, και απειλούνται με διακοπή ρεύματος καθώς αδυνατούν να καταβάλουν την προκαταβολή που απαιτεί η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για να γίνει διακανονισμός.
 
Προστατεύονται, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά με αυξημένη επιδότηση και με μη αποκοπές ηλεκτροδότησης. Έφτιαξε, μας είπε ο κ. Σκρέκας, πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον “αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης”. Να το κάνουμε εικόνα: Άνθρωπος που πρέπει να επιβιώσει με 600 ευρώ εισόδημα τον μήνα -γιατί με παραπάνω δε θεωρείται ευάλωτο νοικοκυριό- και ζει με υποστήριξη οξυγόνου, του κόβουν το ρεύμα (“παύση εκπροσώπησης” το λένε) και πρέπει να καλέσει τον πενταψήφιο αριθμό πληρώνοντας για την κλήση ενώ μπορεί να μην έχει ούτε μονάδες στο κινητό του. Και να στέλνει, είπε ο υπουργός, ο αριθμός σήμα στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, και αυτή να στέλνει σήμα στον ΔΕΔΔΗΕ για άμεση επανασύνδεση. Και ο ασθενής να περιμένει. Αυτή είναι η “αλληλεγγύη” της κυβέρνησης.
 
Αλλά ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν εξασφαλισμένο ότι δε θα τους γίνει αποκοπή ρεύματος -μόνο για τον μισό χρόνο ισχύει η απαγόρευση αποκοπής. Για έξι μήνες -από Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο, και από Απρίλιο μέχρι και Ιούνιο- δεν ισχύει η απαγόρευση αποκοπής ρεύματος επειδή κρίνεται ότι δεν υπάρχουν “αυξημένες ανάγκες”. 36 βαθμούς είχαμε στην Αθήνα αυτές τις μέρες, αρχές Ιουνίου, αλλά με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, σε ένα σπίτι με εισόδημα 600 ευρώ τον μήνα, αν ο άνθρωπος που κατοικεί δε μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό, δε θα μπορεί ούτε ανεμιστήρα να χρησιμοποιεί. Αυτή είναι η “αλληλεγγύη” της κυβέρνησης.
 
“Εκείνους που είναι πραγματικά αδύναμοι ερχόμαστε και τους καλύπτουμε και τους στηρίζουμε εμείς”, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος στην κοινωνία. Για το υπουργείο και την κυβέρνηση εκείνος που παίρνει μισθό 600 ευρώ τον μήνα δεν είναι “πραγματικά αδύναμος”. Θα δώσουν, λένε, ενίσχυση από 18 ως 600 ευρώ από τον Ιούλιο -ενώ οι εταιρείες ζητάνε ποσά των 1.200 και 2.000 ευρώ. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ λένε ότι τους έρχονται οι εντολές διακοπής από εταιρείες-παρόχους, και αν δεν τις εφαρμόσουν τους κάνει μήνυση η εταιρεία.
 
Το ΜέΡΑ25 ζητάει τέσσερα πράγματα:
-Να σταματήσουν άμεσα όλες οι αποκοπές ρεύματος μέχρι να δοθεί η επιδότηση που εξαγγέλθηκε για τον Ιούλιο, και να γίνουν επανασυνδέσεις στα νοικοκυριά
-Να εφαρμοστεί αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανάλογα με τις αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και αγαθών που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να ζήσει
-Να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ
-Να καταργηθεί το “Χρηματιστήριο Ενέργειας”.
 
“Στηρίζει”, μας είπε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση τους πολίτες και αυτό “έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη στους λογαριασμούς. Το λένε οι άνθρωποι γύρω σας”. Δεν ξέρουμε πού κινείται ο υπουργός και με ποιους μιλάει. Εμείς μιλάμε με τους καθημερινούς ανθρώπους στις γειτονιές, στις δουλειές και στους δρόμους. Απελπισμένους με τους λογαριασμούς του ρεύματος στο σπίτι να λένε ότι δε βγάζουν τον μήνα. Αλλά και οργισμένους. Ο τελικός λογαριασμός θα έρθει για την κυβέρνηση -και θα είναι βαρύς- μέχρι τότε όμως κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος απέναντι στον κοινωνικό “Αρμαγεδδώνα” που ισοπεδώνει γειτονιές στη δυτική Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας