Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας: Προσβάσιμες Γειτονιές από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα και στις τοπικές κοινωνίες μας!

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2022

Μια ξεχωριστή βραδιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17.06.2022, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που δρουν στο Περιστέρι, με θέμα την προσβασιμότητα.


Κεντρικοί εισηγητές της ήταν οι: Κώστας Αρβανίτης (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ/The Left), Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Β3΄ Ν. Τομέα Αθηνών και ο κ. Γιώργος Χρηστάκης (υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ (2019), χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο, εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co).

Η εκδήλωση, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία, ξεκίνησε με την εισήγηση του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Αρβανίτη. Ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ/The Left, αναφερόμενος στην ανάγκη για προσβάσιμες πόλεις, μίλησε αναλυτικά για τα εργαλεία και τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ωθούν τα υπό ένταξη κράτη σε πολιτικές προσβασιμότητας. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη εφαρμογής του κράτους δικαίου, ο κ. Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στη σημασία τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη σταθερή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών, αναπήρων, εμποδιζόμενων και μη.

Ακολούθως, η κα Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική και στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την Αναπηρία. Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά της για την πρωτοβουλία καταγραφής της προσβασιμότητας από το τμήμα αναπηρικής πολιτικής της Νομαρχιακής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τίτλο: «Προσβάσιμες Γειτονιές- Ενεργοί Πολίτες», η βουλευτής μίλησε για τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν: την καθολική προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τις προσβάσιμες και δωρεάν μεταφορές, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση και την πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Αναφορικά με την ψηφιακή πρόσβαση, η κα Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στην ψηφιακή Πύλη του Αναπήρου που θα δημιουργηθεί ως μοναδικό ψηφιακό σημείο εισόδου των ανάπηρων για:


 α) τη συνολική και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους για δικαιώματα και παροχές, 
β) τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες που παρέχονται από υπάρχουσες ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. ΟΠΕΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κλπ.) και 
γ) την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ οι άνθρωποι με σωματικές, νοητικές, πνευματικές, ψυχοκοινωνικές ή αισθητηριακές βλάβες μετατρέπονται σε αναπήρους εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών επιλογών», είπε κλείνοντας την ομιλία της η κα Θεανώ Φωτίου.

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο κ. Γιώργος Χρηστάκης. Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ (2019), χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο, εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co., αναφέρθηκε στα πολλά εμπόδια προσβασιμότητας που «υψώνονται» στην καθημερινότητα ενός ατόμου με αναπηρία, τονίζοντας τη σημασία της καθολικής πρόσβασης με τη λογική ότι η προσβασιμότητα αποτελεί μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους.

Τους κεντρικούς ομιλητές διαδέχθηκε ο κ. Γιώργος Ταμπανιάν (μέλος της Νομαρχιακής Δυτ. Αθήνας και υπεύθυνος της θεματικής Αναπηρικής Πολιτικής), ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Δυτ. Αθήνας «Προσβάσιμες Γειτονιές – Ενεργοί Πολίτες», υπογραμμίζοντας τα πολλά εμπόδια προσβασιμότητας που βιώνει ένα άτομο με αισθητηριακή αναπηρία στην καθημερινότητά του.


Οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία της κ. Καίτης Θεοχάρη. Η τελευταία, ως Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με τη “Δύναμη Ζωής” στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και συντονίστρια του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στο ρόλο του Τμήματος και στο έργο της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής επί διοίκησης Ρένας Δούρου.
 «Επί Ρένας Δούρου η προσβασιμότητα των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων είχε βελτιωθεί σημαντικά με ενέργειες που περιλάμβαναν την ίδρυση κέντρων διημέρευσης – Ημερήσιας φροντίδας αναπήρων, τη χρηματοδότηση 48 αναπηρικών φορέων Αττικής και την τοποθέτηση 35 μηχανισμών προσβασιμότητας (seatrack) σε παραλίες» είπε η κ. Καίτη Θεοχάρη.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον χορευτικό δρώμενο από τον κ. Γιώργο Χρηστάκη.

Την εκδήλωση καλωσόρισε ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ.: Δημήτρης Bίτσας (Αντιπρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου & Βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών), Χαρά Καφαντάρη (Βουλευτής Β2΄ Δ.Τ. Αθηνών), Στέφανος Τζουμάκας, Μάχη Καραγιαννίδου και Πάνος Ρήγας (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ), Θανάσης Καποτάς (Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι»), Σοφία Αλεξοπούλου (Δημοτική Σύμβουλος) και ο Ανδρέας Λαϊνάς (Συντονιστής της Παράταξης), Δήμητρα Γκασούκα (Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες»), Κ. Κάβουρας (Γραμματέας της Νομαρχιακής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ) και ο κ. Τάσος Σαράντου (μέλος της Νομαρχιακής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ).


 

 

 

 

 

 Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας