Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την εκλογή της η διοίκηση του κ. Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής και στον φορέα διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εδέησε να καταθέσει επίσημα τις θέσεις της, επιδιώκοντας να ψηφιστεί ένα νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Απομένουν δύο σημαντικά βήματα:
· Να ολοκληρωθεί η, κατ’ όνομα, δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Στο στάδιο αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί και το ΥΠΕΝ αποφασίζει.
· Αμέσως μετά και μέσα σε διάστημα 2 μηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ.
Το νέο ΠΕΣΔΑ «μαγειρεύτηκε» μέσα σε «δια περιφοράς» διαδικτυακές συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, των δημοτικών συμβουλίων, ακόμη και του ίδιου του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Το αποτέλεσμα είναι ένα μη σχέδιο, που υιοθετεί σκόπιμα ανέφικτους στόχους και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσει την καύση των αποβλήτων. Ακόμη κι έτσι, όμως, αγνοεί τα απολύτως στοιχειώδη, όπως οι χωροθετήσεις των βασικών υποδομών (μονάδων επεξεργασίας, αναγκαίων χώρων υγειονομικής ταφής, μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ακόμη και της μονάδας καύσης που εξαγγέλλουν). Αυτό δε γίνεται τυχαία. Θέλουν πρώτα να εγκριθεί το ΠΕΣΔΑ και μετά να κάνουν χωροθετήσεις, για να βρεθούν όλοι προ τετελεσμένων και να μην μπορούν να αντιδράσουν. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, αυτό το ΠΕΣΔΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκριθεί.
Η διοίκηση του κ. Πατούλη αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί επιβληθεί χωρίς αντιδράσεις και γι’ αυτό οδηγείται σε μια ακόμη αντιδημοκρατική επιλογή: όρισε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την Τετάρτη 21/9, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, χωρίς τη φυσική παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, φορέων, συλλογικοτήτων, πολιτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τη συνεδρίαση, στην οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει για τη ΣΜΠΕ του νέου ΠΕΣΔΑ. Παίρνουμε μια μικρή γεύση για το πως σκέφτονται να οργανώσουν την, ακόμη πιο σημαντική, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα κληθεί να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ.
Αυτή η πρακτική και αυτή η πολιτική δεν θα μείνει αναπάντητη. Εμείς που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, καλούμε τους πολίτες της Αττικής και τις συλλογικότητές τους, μαζί με εκπροσώπους των δήμων, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15), την Τετάρτη 21/9, στις 3 μ.μ., την ώρα που θα διεξάγεται η διαδικτυακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
1. ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
2. Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας
3. Κοινωνική παρέμβαση στα δυτικά
4. Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
5. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου – Φυλής
6. "Τέχνης...ΔΡΩμενα" Ομάδα Δράσης & Πολιτισμού
7. Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης
8. ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ (Φυλή)
9. Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση
10. Κόντρα στο Ρεύμα (Νίκαια)
11. ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ (Αθήνα)
12. Ενότητα Ανατροπή και Έργο (Μαρούσι)
13. Αλληλέγγυα Πόλη (Ίλιον)
14. Αλληλεγγύη – Η δύναμή μας (Αγ. Ανάργυροι – Καματερό)
15. Ανάπλαση (Αιγάλεω)
16. Ανοιχτοί Ορίζοντες (Περιστέρι)
17. Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση (Πετρούπολη)
18. Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση (Πετρούπολη)
19. Ενεργοί Πολίτες (Πετρούπολη)
20. Η δική μας πόλη (Αγία Βαρβάρα)
21. Νοιάζομαι (Αγ. Ανάργυροι – Καματερό)
22. Πόλη Αλληλεγγύης και Δημιουργίας (Αγ. Ανάργυροι – Καματερό)
23. Πόλη του Αύριο (Αγ. Ανάργυροι – Καματερό)
24. Πολίτες σε Δράση (Χαϊδάρι)
25. Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS
26. ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΜΑΓΟΥΛΑΣ
27. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
28. ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ (περιφερειακή παράταξη)
29. Αγωνιστική κίνηση Μεγάρων – Νέας Περάμου
30. Ανυπότακτος Κορυδαλλός
31. Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα
32. Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου
33. Ασυμβίβαστο Ίλιο
34. Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου
35. Πρωτοβουλία Πολιτών «Χαλάνδρι Ενάντια»
36. Ανυπότακτες γειτονιές Δάφνης – Υμηττού
37. ΑΣΚ-ΟΤΑ
38. Ανοιχτή Πόλη Ζωγράφου