Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το 9ο Δημοτικό Αιγάλεω: Απαγόρευση εξώσεων σε σχολικές μονάδες καθ’ όλη την επικράτεια, οι οποίες στεγάζονται εντός ιδιωτικών-μισθωμένων κτιρίων και το μίσθιο λήγει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022

Τροπολογία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την απαγόρευση εξώσεων σε σχολικές μονάδες καθ’ όλη την επικράτεια, οι οποίες στεγάζονται εντός ιδιωτικών-μισθωμένων κτιρίων και το μίσθιο λήγει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Η πρωτοβουλία ανήκει στη βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών, Χαρά Καφαντάρη.

Η τροπολογία αναφέρεται σε αναστολή εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων εξώσεων και παράταση μίσθωσης για (2) δύο έτη όσων σχολικών μονάδων καθ’ όλη την επικράτεια, στεγάζονται εντός ιδιωτικών-μισθωμένων κτιρίων και το μίσθιο λήγει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: Κατά την επικράτεια της χώρας μας πολλές σχολικές μονάδες στεγάζονται σε ιδιωτικά ακίνητα έναντι αμοιβής. Τα τελευταία χρόνια πολλοί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, λόγω της αυξημένης ζήτησης ακινήτων, αλλά και της αύξησης στα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη διατήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων και με τον κίνδυνο δεκάδες μαθητές να μείνουν χωρίς σχολική στέγη.

Το άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ορίζει ότι καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με το άρθ. 94 του νόμου 3852/2010 «Καλλικράτης», προστέθηκε στο άρθρο 75 παρ Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης ο καθορισμός της αποκλειστικής χρήσης ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και της κοινής χρήσης των υπολοίπων χώρων και των ωρών λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας. Μεταβίβαζεται δηλαδή στους Δήμους η αρμοδιότητα μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση σχολικών κτιρίων από 01-01-2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3130/2003 η διάρκεια των μισθώσεων ακινήτων που συνάπτει το Δημόσιο για τη στέγαση και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι δώδεκα έτη.

Τη νέα σχολική χρονιά σχολικές μονάδες, που λειτουργούσαν κανονικά για αρκετές δεκαετίες, βρέθηκαν αντιμέτωπες με έξωση με δεκάδες γονείς να αγωνιούν και δημιουργώντας βλαπτικές μεταβολές στους μαθητές. Αναφέρεται ότι παρατηρείται ολιγορία από τους Δήμους να χαρακτηριστούν τα κτίρια ως σχολικές στέγες. Οι μαθητές όμως πρέπει να έχουν την Παιδεία και την μόρφωση που τους αξίζει στις κατάλληλες συνθήκες.

Σε μια περίοδο όπου η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και η πολιτική ζωή της χώρας μας ταλανίζεται από διάφορα σκάνδαλα οφείλουμε να προστατεύσουμε την εκπαίδευση των παιδιών μας. Η εκπαίδευση είναι το ύψιστο αγαθό η οποία στοχεύει να κάνει καλύτερη τη ζωή του ανθρώπου, πιο καλλιεργημένη, πιο ηθική και πιο ελεύθερη.

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βίτσας Δημήτρης, Δραγασάκης Γιάννης, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος και Σκουρολιάκος Πάνος.

 

Η κατατεθείσα τροπολογία

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας