Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Κρ. Αρσένης: Ιδιωτικοποιούν Πάρκο Τρίτση - και η περιβαλλοντική εκπαίδευση με απευθείας ανάθεση

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022



Την εγκατάλειψη της δημόσιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Πάρκο Τρίτση στη Δυτική Αθήνα έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας υπουργείο Παιδείας και Περιφέρεια για ολιγωρία με σκοπό τις απευθείας αναθέσεις και την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΚΕΠΕΑ.


Από τον Μάιο του 2019 έχει υπογραφεί σύμβαση για την παραχώρηση κτιρίου από τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση προς το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, αλλά τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει υλοποιήσει απολύτως τίποτα. Το παραδέχτηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, δηλώνοντας στη βουλή, “η προγραμματική αυτή σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε όμως αμέσως το 2019. Άρα το ΚΕΠΕΑ δε λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 2021-22”. Δε μας εξήγησε όμως γιατί τρία ολόκληρα χρόνια το ΚΕΠΕΑ έμεινε εγκαταλελειμμένο και χιλιάδες μαθητές χωρίς την περιβαλλοντική εκπαίδευση που δικαιούνται σε έναν βιότοπο με τεράστιο φυσικό πλούτο σε απόσταση αναπνοής από τους κατοίκους της Αθηνας;


Τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “φρόντισε” να μεταφέρει με υπογραφή Χατζηδάκη τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής -του Γ. Πατούλη.


Μόλις τον Ιούλιο του 2022 αποσπάστηκαν τρεις εκπαιδευτικοί -ενώ κανονικά προβλέπονται επτά- και όταν πήγαν στο Πάρκο Τρίτση για να αναλάβουν υπηρεσία βρήκαν ένα κτίριο λεηλατημένο, με σπασμένα παράθυρα -ενώ ο Φορέας Διαχείρισης δεν τους αναγνώριζε καν και έως σήμερα δεν τους έχει παραδώσει τα κλειδιά του κτιρίου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν έκαναν αυτοψία προτού στείλουν τους εκπαιδευτικούς, και δεν έχουν καταρτίσει προϋπολογισμό λειτουργίας.


Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι από τις ανακοινώσεις του Φορέα Διαχείρισης διαφαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί και η αρχική σύμβαση παραχώρησης του ιδρύματος “Εθνική Εστία Επιστημών”, που θα ήταν απόλυτα κατάλληλο για τη λειτουργία του ΚΕΠΕΑ.


Η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι όταν οι εκπαιδευτικοί πήγαν να αναλάβουν υπηρεσία ο Φορέας Διαχείρισης επικαλέστηκε “άγνοια ύπαρξης της σύμβασης” και σε τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε ο Φορέας “υπέβαλε αδυναμία σχετικά με τα μέρη της σύμβασης που τον αφορούν”, ενώ τελικά οι εκπαιδευτικοί στεγάζονται “προσωρινά” σε γραφείο του Δ.Σ. του φορέα.


Ο Κρίτων Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και εγκατάλειψη του ΚΕΠΕΑ του Πάρκου Τρίτση με σκοπό να αρχίσουν οι απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια. “Είναι πάρα πολύ γνωστή η πρακτική και της κυβέρνησής σας και των αυτοδιοικητικών σας σε απευθείας αναθέσεις. Λίγο πριν από την προκήρυξη για να βρεθούν οι τρεις εκπαιδευτικοί που αποσπάσατε τον Ιούλιο, στις 5/5/22 κάνατε απευθείας ανάθεση της σύμβασης για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου ‘Αντώνης Τρίτσης’.


Ο Φορέας Διαχείρισης έδωσε 23.560 ευρώ απευθείας ανάθεση σε έναν ιδιώτη για να κάνει τη δουλειά του ΚΕΠΕΑ με το ΚΕΠΕΑ να βρίσκεται χωρίς κτίριο με τους εργαζόμενους να μπορούν να υποδεχθούν σχολεία σε εξωτερικούς χώρους και μόνο αν δεν βρέχει."

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας