Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για το ΠΓΝ «Αττικόν», ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο βάρος που σήκωσε το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καθημερινά εξακολουθεί να επιβαρύνεται όταν σε κάθε εφημερία μετράει 90 με 100 ράντζα, ενώ η στελέχωσή του φθίνει συνεχώς
Δελτίο Τύπου σε συνέχεια της συζήτησης στην Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με το φαινόμενο των ράντζων, με τα οποία λειτουργεί σε μόνιμη βάση το ΠΓΝ «Αττικόν», στις εφημερίες του. Στην ερώτηση απάντησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μ. Γκάγκα.
Τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο “Αττικόν” με μόνιμα ράντζα στις εφημερίες
Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με το φαινόμενο των ράντζων, με τα οποία λειτουργεί σε μόνιμη βάση το ΠΓΝ «Αττικόν», στις εφημερίες του.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τη συναισθηματική του φόρτιση για το εν λόγω νοσοκομείο το οποίο σχεδιάστηκε και θεμελιώθηκε το 1993, ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο βουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την υγεία, μαζί με τον αείμνηστο Δημήτρη Κρεμαστινό, καθώς δεν προβλεπόταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα νοσοκομείο στην Αττική. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε την ανάγκη αυτής της επιλογής διότι διαχρονικά το νοσοκομείο αυτό συγκεντρώνει υπερβολικό ενδιαφέρον από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο, λόγω του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρει και της αφοσίωσης που δείχνει το προσωπικό του προς τους ασθενείς»
Ο βουλευτής επεσήμανε ότι στην περίοδο της πανδημίας το νοσοκομείο σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος και καθημερινά εξακολουθεί να επιβαρύνεται όταν σε κάθε εφημερία έχει σταθερά 90 με 100 ράντζα, ενώ παράλληλα η στελέχωσή του φθίνει συνεχώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Η στελέχωση με νέο προσωπικό και ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους είναι επιτακτικές ανάγκες.
Ο κ. Κουρουμπλής ρώτησε εάν στον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται ένα καθεστώς σταθερότητας για αυτές τις συμβάσεις εργασίας, αν υπάρχει στο άμεσο μέλλον προοπτική στελέχωσης του νοσοκομείου αλλά και αν έχει ενταχθεί το νοσοκομείο σε κάποιο πρόγραμμα εξοπλιστικό, δεδομένου ότι η ισχυρή καθημερινή ροή των ασθενών δημιουργεί φθορές και στις υποδομές καθώς και ανάλογες ψυχολογικές πιέσεις στο προσωπικό. «Δεν μιλάμε για ένα νοσοκομείο μικρό, μιλάμε για μία ναυαρχίδα» υπογράμμισε και ζήτησε επίσης ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή στην εργασία τους. Χαρακτήρισε παράλογη τη δήλωση του κ. Πλεύρη ότι η απόφαση θα γίνει μεν σεβαστή από το υπουργείο αλλά είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, εφόσον προβλέπεται να επιστρέψουν με όρους και αυστηρό πρωτόκολλο τακτικών ελέγχων με rapid tests.
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μ. Γκάγκα παραδέχτηκε ότι παρατηρούνται ράντζα στο «Αττικόν» και αρκέστηκε να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατούσε στη νοσηλεία των ασθενών τον Μάρτιο του 2015 που και τότε υπήρχαν ράντζα στο νοσοκομείο και συνεχίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας θα δοθεί πάλι ως παράρτημα του «Αττικόν» όπως και στην περίοδο της πανδημίας, για να έχουν οι ασθενείς νοσηλεία σε καλές συνθήκες και να μην υπάρχουν τα ράντζα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια προσωρινή λύση έως ότου ολοκληρωθούν οι κοιτώνες των γιατρών στο «Αττικόν» και το νοσοκομείο να έχει σύντομα τα 50 επιπλέον κρεβάτια που χρειάζεται.
Ο κ. Κουρουμπλής, στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στην κ. Γκάγκα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ανυπαρξία διαλόγου και για την αρρωστημένη αντίληψη να συγκρίνονται δύο περίοδοι εντελώς διαφορετικές, της σημερινής που η χώρα μας βρίσκεται εκτός μνημονίων με αυτήν που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2015. «Σας προκαλώ να μας πείτε ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία το 2014 και ποιος ήταν για το 2015 που παραλάβαμε εμείς» της είπε ο βουλευτής εξηγώντας: «Τα χρήματα που υπήρχαν στον προϋπολογισμό έφταναν μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είχατε να πληρώσετε 4 χρόνια εφημερίες, τα νοσοκομεία χρωστούσαν 750 εκ. ευρώ, πόσα ήταν τα χρέη των νοσοκομείων όταν παρέδωσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Πήγα προσωπικά στις Βρυξέλλες και συνάντησα 4 επιτρόπους, ζητώντας τους 14.000 άτομα προσωπικό για 3 χρόνια, όχι μόνιμο και οι ευρωπαίοι πολιτισμένοι δεν το ενέκριναν». Ο βουλευτής απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής επεσήμανε ότι θα πρέπει επιτέλους να παρακολουθεί τις συζητήσεις γιατί από τις ερωτήσεις που έθεσε στην κα Υπουργό, δεν έλαβε απαντήσεις.
Η Αν. Υπουργός, αποφεύγοντας για δεύτερη φορά να απαντήσει επί της ουσίας, στις συγκεκριμένες ερωτήσεις του κ. Κουρουμπλή, επέλεξε να δημιουργήσει εντυπώσεις λέγοντας ότι το νοσοκομείο δεν έχει λιγότερο νοσηλευτικό από αυτό που θα έπρεπε να έχει και ότι θα δώσουν μόνιμες θέσεις για το νοσηλευτικό αλλά περίμεναν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αλλάζει τις κρίσεις των γιατρών.
Στον σύνδεσμο
μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή.