Έκτακτα κενά χαρακτήρισε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή τα 442 κενά Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, τα οποία παραμένουν ακάλυπτα στην παρούσα φάση τοποθετήσεων και αντιστοιχούν σε τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό παιδιών με αναπηρία, ειδικές και γενικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό υποστήριξε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς παραθέτοντας εντυπωσιακούς αριθμούς τοποθετήσεων, τη στιγμή που δεν κοινοποιεί τον αριθμό των αιτήσεων για κάλυψη και των πραγματικών κενών, που δεν βρίσκουν αντίκρισμα.
Σύμφωνα με το σύλλογο Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής κατά την Α΄ φάση προσλήψεων ζητήθηκαν 1404 φιλόλογοι ΕΑΕ, ενώ προσελήφθησαν μόνο 869, με 535 θέσεις να παραμένουν κενές. Στη Β΄ φάση καλύφθηκαν 111 κενά, ενώ 424 κενά παρέμειναν ακάλυπτα. Κατά τη Γ΄ φάση προσλήψεων στην οποία συμπεριελήφθησαν και νέες γνωματεύσεις διαγνωστικών κέντρων, ζητήθηκαν 638 φιλόλογοι ΕΑΕ και προσελήφθησαν μόλις 196 με αποτέλεσμα 442 κενά να παραμένουν πάντα χωρίς κάλυψη. Συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική από τις 14 θέσεις παράλληλης στήριξης έχουν καλυφθεί μόλις οι 3 και από τα 4 κενά για Φιλολόγους ΕΑΕ έχει καλυφθεί μόνο το ένα!
Από τις 18 Νοεμβρίου 2022 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη για τον κλάδο Φιλολόγων ΕΑΕ. Τη στιγμή μάλιστα που τα μισά τουλάχιστον τμήματα ένταξης της χώρας δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί, η κυβέρνηση ιδρύει νέα, και πάλι χωρίς στελέχωση! Τι είδους βοήθεια μπορεί να παρέχει ένας εκπαιδευτικός σε 3 ώρες παράλληλης στήριξης την εβδομάδα αντί για 11, που προβλέπουν οι διαγνώσεις; Πώς ένας εκπαιδευτικός μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα δύο και τρία παιδιά σε δύο και τρία διαφορετικά σχολεία; Γιατί οι επίσημες γνωματεύσεις των διαγνωστικών κέντρων δεν καλύπτονται όλες, όπως ορίζεται από το νόμο;
Η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση πολλές οικογένειες! Γονείς και εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι όσο περνάει ο χρόνος και τα παιδιά παραμένουν απλαισίωτα, η επιθυμία τους και η δυνατότητά τους για ισότιμη συμμετοχή στην τάξη μειώνονται ραγδαία, προοιωνίζοντας καθυστέρηση στις σπουδές τους και περιθωριοποίηση των παιδιών με μαθησιακές ανάγκες στο σχολικό πλαίσιο και την κοινότητα.