Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού από τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμων

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2023

 «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού από τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμων

Τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Κομοτηνής και Θηβαίων εξέδωσαν ψηφίσματα που ζητάνε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης του νερού.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δήμων για το νομοσχέδιο που αφορά στην υπαγωγή των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής  σύμφωνα με ανακοίνωση, «εκφράζει την κάθετη και κατηγορηματική εναντίωσή του στο κατατεθέν πριν από λίγες μέρες νομοσχέδιο, που αφορά στην υπαγωγή των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Ένα νομοσχέδιο, που ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά.

Χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), επιχειρείται η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στην εποπτεία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, η οποία θα κοστολογεί και θα τιμολογεί το νερό, γεγονός, που συνεπάγεται την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και την εμπορευματοποίησή του με σκληρά και απόλυτα εμπορευματικά κριτήρια και με πλήρη απουσία κοινωνικής μέριμνας για τους πολίτες.

Κι αυτό νομοτελειακά θα συμβεί, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές έχουν ως κύριο γνώμονα λειτουργίας τους την ανταγωνιστική οικονομία.

Ζητούμε:

Α) Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης του νερού.

Β) Τη στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν -μεταξύ άλλων- και τη σοβαρή υποστελέχωση και εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Γ) Την άμεση στελέχωση και ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος Και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει με επάρκεια κι αποτελεσματικότητα τις αρμοδιότητες εποπτείας των Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας».

Με την σειρά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου 2023 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του  στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού. Στηρίζει της θέσεις της Ένωσης ΔΕΥΑ και εναντιώνεται στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ στον έλεγχο και την εποπτεία της υπό ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Δηλώνει την έντονη αντίδρασή του στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μέχρι σήμερα ασκεί  με επιτυχία τον έλεγχο και την εποπτεία των ΔΕΥΑ.

Χρηματοδότηση και ενίσχυση προσωπικού χρειάζονται οι ΔΕΥΑ και όχι ιδιωτικοποίηση.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα και τα δικαιώματα δεν πωλούνται.

πηγή: Χρήστος Ράπτης

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας