Με αφορμή το συντριβάνι στο αίθριο στον Δήμο Χαϊδάριου το οποιο μετά από μετά από χρόνια εγκατάλειψης ξανά ξεκίνησε τη λειτουργία του αλλά πολύ γρήγορα απαξιώθηκε ξανά, αποφάσισαμε
να ασχοληθούμε σχετικά με την κατάσταση των συντριβανιών σε αρκετούς δήμους στην Δυτική Αθηνα.
Τα σιντριβάνια εκτός από το αισθητικό όφελος, αποτελούν και οάσεις δροσίας τουσ καλοκαιρινούς μήνες για τους κατοίκους καθώς αρκετοί μαζεύονται γύρω από αυτά τόσο για την δροσιά που προσφέρει όσο και για την γαλήνη που αποπνέει, ο ήχος του τρεχούμενου νερού.
Δυστυχώς ομως εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολλές δημοτικές αρχές κατασκεύαζαν πλατείες με σιντριβάνια, τα οποία λειτούργησαν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και ύστερα απαξιώνονται και αποτελούν εστίες μόλυνσης και λεηλασιών και δεν είναι λίγες οι φορές στα οποία καταλήγουν να γίνονται ζαρντινιέρες για φυτά.
Κατά καιρούς έχουμε παραδείγματα εγκατάλειψης ή παραμέλησης σιντριβανιών σε δήμους της Δυτικής Αθήνας, όπως στο Αιγάλεω (Άλσος και αλλού), Πετρούπολη, Χαϊδάρι για να αναφέρουμε μερικά.
Καθώς, οι δημοτικές αρχές από ότι φαίνεται δεν είχανε κάνει καμία πρόβλεψη για την συντήρησή τους παρά μόνο για να δείξουν στους δημότες ότι έκαναν έργο και για να προβάλουν την υστεροφημία του εκάστοτε δημάρχου,και γιατί όχι για να εξυπηρετήσουν και κάποιες οικονομικές συναλλαγές.
Μία πρόταση μας είναι, όταν αποφασίζεται η δημιουργία ή η επαναλειτουργία κάποιου σιντριβανιού, να φροντίζει διοίκηση έτσι ώστε να υπάρχουν κονδύλια συντήρησης αυτού του σιντριβανιού. Με αυτό τον τρόπο πέρα από το αισθητικό όφελος και τη δροσιά προς στους κατοίκους, θα υπάρχει και ένα πραγματικό έργο για το δήμο που θα έχει διάρκεια.
Μερικά παραδείγματα εγκαταλελειμμένων συντριβάνιων είναι:
Γραμμικό Πάρκο Πετρούπολη
Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Χαϊδάρι
Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην Αίθριο), Χαϊδάρι
Επιμέλια άρθρου, Δημοσίευση: Fabio Mera