Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Για την άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ Προς τον Υπουργό Υγείας

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ των βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο»:



Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» νοσηλεύονται σε σταθερή βάση 537 ασθενείς εκ των οποίων οι 187 νοσηλεύονται στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία – ξενώνες – διαμερίσματα). Πέραν αυτών, παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία σε 24.235 ασθενείς για το έτος 2023, εκ των οποίων το 75% αφορά αποκλειστικά ψυχιατρικά περιστατικά.

Σύμφωνα με το υπάρχον οργανόγραμμα προβλέπονται 1024 οργανικές θέσεις εκ των οποίων όμως καλύπτονται μόνο οι 594 (ποσοστό κάλυψης μόλις 58%) ανεξάρτητα από το είδος των εργασιακών σχέσεων, στις οποίες αυξάνονται συνεχώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Διαπιστώνονται επομένως τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

α) Ιατρικό προσωπικό: Από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις των 73 γιατρών όλων των ειδικοτήτων καλύπτονται μόνο οι 55 (ποσοστό κάλυψης 75,3%), εκ των οποίων οι 23 αναφέρονται σε ειδικευόμενους γιατρούς. Όσον αφορά την ψυχιατρική ειδικότητα, προβλέπονται μόνο 35 θέσεις και υπηρετούν 25 (ποσοστό κάλυψης 71%), ενώ για τους νευρολόγους προβλέπονται 4 θέσεις και υπηρετούν μόνο 2. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπονται από τον οργανισμό μόνο 3 παθολόγοι για όλο το νοσοκομείο και τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και από αυτές τις θέσεις υπάρχουν δύο παθολόγοι.

β) Μη ιατρικό-Επιστημονικό προσωπικό: Παρά το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες θέσεις των 65 επιστημόνων φαινομενικά καλύπτονται εν τούτοις παρουσιάζονται προβλήματα στο τρόπο κάλυψης των επί μέρους κατηγοριών. Έτσι ενώ για τους κοινωνικούς λειτουργούς προβλέπονται 16 θέσεις υπηρετούν 13, για τους φυσικοθεραπευτές προβλέπονται 3 και υπηρετεί ένας 1, ενώ για τους παρασκευαστές προβλέπονται 4 και υπηρετούν 2.Το ποσοστό συμβασιούχων σε αυτές τις ειδικότητες είναι 23%.

γ) Γενικό νοσηλευτικό προσωπικό: Για το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού (νοσηλευτές και βοηθοί) προβλέπονται 553 εργαζόμενοι εκ των οποίων υπηρετούν μόλις 272 άτομα (ποσοστό κάλυψης 49,2%). Ειδικά για την ειδικότητα των νοσηλευτών (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) ενώ προβλέπονται 384 εργαζόμενοι, υπηρετούν 266 (ποσοστό κάλυψης 69,3%), λείπουν δηλαδή 118 νοσηλευτές. Σε αυτές τις συνθήκες το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να εργαστεί πολλές φορές σε διπλή βάρδια μέσα στο 24ωρο, έχει συσσωρευμένα δεκάδες ρεπό, υπάρχει αδυναμία λήψης κανονικής άδειας και ζει με τον φόβο απόλυσης λόγω λήξης των διαφόρων μορφών συμβάσεων. (επικουρικοί ΙΔΟΧ, πρόγραμμα ΔΥΠΑ, Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές). Και στο νοσηλευτικό προσωπικό οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι φτάνουν το 30%.

δ) Διοικητικό προσωπικό: Από τις προβλεπόμενες 61 οργανικές θέσεις καλύπτονται οι 53, με ποσοστό συμβασιούχων 30%.

ε) Τεχνική υπηρεσία: Από τις προβλεπόμενες 48 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο οι 33 (ποσοστό κάλυψης 68,8%), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 48,5% των θέσεων καλύπτεται με συμβασιούχους όλων των ειδών συμβάσεων και του προγράμματος ΔΥΠΑ 55 – 67.

στ) Λοιπό προσωπικό: Από τις προβλεπόμενες 214 θέσεις εργασίας υπηρετούν μόνο 112 (ποσοστό κάλυψης μόλις 52,3%), εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι μόλις 14 και η συντριπτική πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι (Ποσοστό συμβασιούχων 88,4%, ΣΟΧ, ΔΥΠΑ 55 – 67, επικουρικοί). Μεταξύ αυτών οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, οι μάγειροι είναι 2 και καλούνται να εργάζονται μέχρι και σπαστό ωράριο, οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι μόνο 28, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που προβλέπεται, ενώ η ειδικότητα των οδηγών καλύπτεται από εργαζόμενους άλλης ειδικότητας. Σε αυτές τις συνθήκες το προσωπικό καλείται να εργαστεί με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και αδυναμία λήψης κανονικών αδειών, με σπαστό ωράριο (πρωί απόγευμα για να συμπληρωθεί 8ωρο), υπό τον φόβο εισαγωγής εργολάβου και με την ανασφάλεια της απόλυσης λόγω λήξης των συμβάσεων.

ζ) H υποστελέχωση στην ειδικότητα των οδηγών του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την άσχημη κατάσταση, όπου βρίσκονται τα 2 παμπάλαια ασθενοφόρα του νοσοκομείου θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και το προσωπικό και λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και μη ανανεωμένο – εκσυγχρονισμένο στόλο των ασθενοφόρων.



ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.



Οι Βουλευτές

Δάγκα Βιβή

Αμπατιέλος Νίκος

Γκιόκας Γιάννης

Διγενή Σεμίνα

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Κτενά Αφροδίτη

Παφίλης Θανάσης

Τσοκάνης Χρήστος

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας