Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Παρέμβαση του δημάρχου Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρου Τσίρμπα για τα οικονομικά των Δήμων

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2024

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής ασφυξίας των δήμων

Το ζήτημα της ρευστότητας στους Δήμους φαίνεται να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούν υπό το βάρος των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων. Η ενεργειακή κρίση, η επιβολή του τέλους ταφής, οι αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού έχουν οδηγήσει σε μια κλιμακούμενη οικονομική ασφυξία, που επηρεάζει άμεσα την ικανότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των πολιτών.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΑΣΔΑ Σταύρος Τσίρμπας, «οι υποχρεώσεις μας προς τον ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν αυξηθεί κατά 600.000 ευρώ ετησίως, ενώ με την αύξηση του μισθολογικού κόστους το 2024 – που αποτελεί, βέβαια, μια δίκαιη και αναγκαία προσαρμογή – ο προϋπολογισμός μας επιβαρύνθηκε κατά 300.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μας έχει ακόμη αποδοθεί από την κεντρική διοίκηση, ενώ παράλληλα το ενεργειακό κόστος για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης έχει εκτοξευτεί κατά 500.000 ευρώ».

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. «Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, οι ετήσιες πληρωμές τόκων έχουν αυξηθεί κατά 400.000 ευρώ, προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στον ήδη φορτωμένο προϋπολογισμό μας», σημειώνει ο κ. Τσίρμπας.

Πέρα από αυτά, η γενική άνοδος των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, αναλώσιμα και πρώτες ύλες, κάνει τη διαχείριση των δημοτικών οικονομικών ακόμη πιο δύσκολη. «Όταν συνυπολογίσουμε την άνοδο του κόστους σε όλα τα επίπεδα, γίνεται σαφές ότι η κατάσταση έχει γίνει πλέον ασφυκτική για όλους τους Δήμους στην επικράτεια», προσθέτει ο δήμαρχος.

Ο Σταύρος Τσίρμπας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να προβεί σε δραστικές ενέργειες. «Είναι απαραίτητη μια γενναία αναθεώρηση των χρηματοδοτήσεων των Δήμων, με αύξηση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε τις λύσεις που θα έχουν άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πλήττονται από αυτή την οικονομική ασφυξία».

Η πίεση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυξάνεται, με τους πολίτες να βλέπουν τις δημοτικές υπηρεσίες να επιβαρύνονται και τους Δήμους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση της ποιότητας ζωής στις περιοχές τους.

 

Πηγή: in.gr

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας