«Δεκατέσσερις φορές πρέπει να αφηγηθούν την ιστορία της κακοποίησής τους ανήλικοι έφηβοι και παιδιά. Όπως είχε καταγγείλει η Σοφία Μπεκατώρου, κάθε φορά είναι σα να βιώνεις την κακοποίηση από την αρχή.
Τα διεθνή πρωτόκολλα και ο Συνήγορος του Πολίτη ζητάνε να γίνεται μία και μοναδική καταγραφή της μαρτυρίας σε ειδικά διαμορφωμένο, φιλικό για τα παιδιά, χώρο και από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Αντί για αυτό, η κυβέρνηση στέλνει τα παιδιά στη Γ.Α.Δ.Α.» επισήμανε ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης σήμερα στην Ολομέλεια της βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας απάντησε ότι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου από το 2017 νόμου για την δημιουργία των ”Σπιτιών του παιδιού”, για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος οφείλεται σε λάθη στον προηγούμενο νόμο, όπως τη «μη διοικητική υπαγωγή των ‘Σπιτιών του Παιδιού’ σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Υπενθυμίζεται ότι τα «Σπίτια του Παιδιού» είναι δομές κατά προτίμηση σε διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, και σε γραφεία άλλων υπηρεσιών όπου εκεί, σε κατάλληλο χώρο υπό κατάλληλες συνθήκες, θα γίνεται παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στα ανήλικα θύματα και η λήψη καταθέσεων κατά τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με δομημένο πρωτόκολλο δικανικής συνέντευξης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
«Το «Σπίτι του Παιδιού» της Αθήνας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ολοκλήρωσε τις εργασίες του και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.» δήλωσε ο κ. Κώτσηρας.
«Αυτά τα παιδιά επαναθυματοποιούνται, καθώς πρέπει να επαναλάβουν την περιγραφή της ιστορίας τους σχεδόν δεκατέσσερις φορές -δεκατέσσερις φορές!- σε ιατροδικαστές και αστυνομικούς, στην ακροαματική διαδικασία, στην ανάκριση και την προανάκριση. Αυτός ο “τραυματισμός” επαναλαμβάνεται δεκατέσσερις φορές. Η κυβέρνησή σας αποφάσισε να πηγαίνουν τα παιδιά στη Γ.Α.Δ.Α., για να δώσουν συνέντευξη. Έχετε πάει στη Γ.Α.Δ.Α.; Είναι κατάλληλο περιβάλλον για να πάει ένα κακοποιημένο παιδί, να νιώσει ασφάλεια και να δώσει την κατάθεσή του;», τόνισε ο κ. Αρσένης.
«Χρειαζόμαστε άμεσα να εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία ειδικά καταρτισμένοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, όχι στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Αυτό είναι προφανές! Δεν είναι θέμα καταστολής η συνέντευξη του παιδιού που έχει κακοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται το κακοποιημένο παιδί να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις επιφυλάξεις των ανεκπαίδευτων υπαλλήλων για το αν όντως το περιστατικό συνέβη όπως το περιγράφει» είπε κλείνοντας ο κ. Αρσένης.