Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Απλά και βροντερά όχι! κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά - Μαζικές και ειρηνικές συγκεντρώσεις

Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2021

 

 

Ηχηρό ήταν το μήνυμα των εργαζόμενων κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά, καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα την Πέμπτη, ημέρα 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας.

 

 

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πρώτο συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί και ακολούθησε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή.

 

Η συμμετοχή ιδιαίτερα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μαζική και πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές πορείες με παλμό και συνθήματα κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα και εντάσεις.

 

Στην απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

 

Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη© Eurokinissi Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια© Eurokinissi Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια

 

Παρόντες στις συγκεντρώσεις ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

 

Τσίπρας: "Ο κόσμος της εργασίας σύντομα θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του"

Στη συγκέντρωση έδωσε το "παρών" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

 

"Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί.Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας.Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό.Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

 

Γεννηματά: "Το νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων"

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης, που θα επιτρέψει την εργοδοτική ασυδοσία.

 

"Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο", δήλωσε η κ. Γεννηματά.

 

Δημήτρης Κουτσούμπας: "Οι εργαζόμενοι να αχρηστεύσουν το νομοσχέδιο"

 

Στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων και Ομοσπονδιών στα Προπύλαια ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, έδωσε το "παρών" ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

"Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα".

 

Παρών και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜέΡΑ 25

Το παρών στη συγκέντρωση και στην πορεία έδωσε και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Μαζικές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις βγήκαν σήμερα για μια ακόμη φορά στον δρόμο, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.

 

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη© Eurokinissi Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρει το Voria.gr, μέλη του ΠΑΜΕ και άλλων κλαδικών σωματείων, έχοντας συγκεντρωθεί νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Πριν τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη του ευρύτερου αναρχικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα, κατέβηκαν στον δρόμο πραγματοποιώντας επίσης πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης.

 

Στο Εργατικό Κέντρο συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ συμμετείχε και μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε λίγο πριν τις 12:30 έξω από το ΥΜΑΘ, όπου είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ.

Λίγη ώρα πριν ολοκληρωθούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε δυνατή βροχόπτωση. Τη στιγμή εκείνη έφταναν στο σημείο κατάληξης των πορειών, μπροστά στο ΥΜΑΘ, οι διανομείς φαγητού και άλλοι εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων.

 

Σύμφωνα με το Thestival.gr, παρά τη βροχή έμειναν καταμεσής του δρόμου και φώναζαν συνθήματα. Μούσκεμα από την βροχή έγιναν και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και τα μέλη του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

 

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Αργολίδα και σε περιοχές της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το Zarpanews.gr, με μεγάλη συμμετοχή από σωματεία εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο κατά των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία που προωθούνται από την κυβέρνηση.

 

Εκπρόσωποι εργαζομένων, μιλώντας στη συγκέντρωση, τόνισαν ότι ο νόμος Χατζηδάκη κάνει ακόμα χειρότερη την θέση όσων εργάζονται. Μίλησαν για κατάργηση στην πράξη του οκτάωρου, εξαιτίας του συστήματος με τις απλήρωτες υπερωρίες που θα αμείβονται με ρεπό και κάλεσαν σε αντίσταση κατά των αντεργατικών, όπως τις χαρακτήρισαν, αλλαγών.

 

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Πέτρου Άργους, από τα συνδικαλιστικά σωματεία του Νομού ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.© Eurokinissi 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Πέτρου Άργους, από τα συνδικαλιστικά σωματεία του Νομού ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα αιτήματα

Η ΑΔΕΔΥ κάλεσε στην απεργία διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση».

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ: Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

 

- «Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας.

 

- Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα "επιστραφούν" στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, "εθελοντικά" στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης» όπως τονίζεται.

 

- Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

 

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!

 

 

- Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!

 

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!

 

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

 

- Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

 

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

 

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!

 

- Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

 

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

 

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

 

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

 

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

 

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

 

πηγή

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας