Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Online τσιμπίδα από την Εφορία

Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2023

Online τσιμπίδα από την Εφορία

Νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή έχει στόχο να εντοπιστούν αδήλωτα έσοδα μέσα από ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίσθωσης ακινήτων, παροχής υπηρεσιών και πώλησης αγαθών.

Τον δρόμο της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις και τους ελέγχους σε συναλλαγές από ψηφιακές πλατφόρμες και των διατάξεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση εντός της εβδομάδας και βάσει των ρυθμίσεων οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, να γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και προβλέπει κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές Αρχές των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Το σχέδιο προβλέπει καμπάνες έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα στις ψηφιακές πλατφόρμες που μισθώνουν ακίνητα ή παρέχουν υπηρεσίες ή πουλάνε αγαθά, οι οποίες δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ. Περιλαμβάνει μάλιστα αυστηρά πρόστιμα έως 200.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.

Το σχέδιο νόμου το οποίο είχε μπει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Αυγούστου, πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, φέρνει ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Αφορά το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

α) Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.

β) Προσωπική υπηρεσία.

γ) Πώληση αγαθών.

δ) Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν

• Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.

• Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές Αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών Αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

• Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κ.λπ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.), ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από τον χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.

• Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις/πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ. Επίσης στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ. Οπως επίσης, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

 

 Πηγή

Ρεπορτάζ Ελένη Στεργίου

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας