Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Θα ενώσει την τουρκική αντιπολίτευση η προσπάθεια αποκλεισμού του Ιμάμογλου;

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022

 

field_kentriki_fotografia

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

 

Γράφει Ο Ηλίας Τασόπουλος

 Διδάκτωρ Διεθνών & Ευρωπαϊκών σπουδών Centre for Mediterranean, Middle East and Islamic Studies (CEMMIS)

 

Η απόφαση του δικαστηρίου για την επιβολή ποινής στον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και βασικό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει τον πολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το τουρκικό καθεστώς. Η προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης ενός αντιπάλου μπορεί να καταλήξει στην ηρωοποίησή του, επηρεάζοντας τις διεργασίες στην τουρκική αντιπολίτευση, στον δρόμο προς τις εκλογές.

Η άνοδος της δημοτικότητας του Εκρέμ Ιμάμογλου καθώς κι η διοίκηση του κεντρικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στο καθεστώς, φαίνεται να του έχει στοιχίσει. Ο ίδιος δηλώνει πως η καταδίκη του είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του κι ενδεχομένως να έχει δίκιο. Αν και όλοι θα περιμένουν την απόφαση του εφετείου, σε περίπτωση που η απόφαση οριστικοποιηθεί, τότε ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι ούτε δήμαρχος, αλλά ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του.

Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν ήταν βέβαιο πως θα αναδεικνυόταν ως ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Κατ’ αρχάς, ο πρόεδρος του κόμματος στο οποίο ανήκει, θα προτιμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος, παρά ο Ιμάμογλου. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα ήθελε να είναι εκείνος που θα προσπαθήσει να εκθρονίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, άσχετα αν δεν είναι ο δημοφιλέστερος. Ωστόσο, η ηρωοποίηση του Ιμάμογλου ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα.

Η υποδοχή από τους οπαδούς του Ιμάμογλου μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης ήταν ηχηρή. Έπειτα, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε την επομένη της απόφασης, παραβρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αλλά ίσως το σημαντικότερο ήταν η παρουσία των επικεφαλής των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που έχουν συγκροτήσει μία συμμαχία, απέναντι στον Ερντογάν.

Λίγο καιρό πριν θα ήταν μάλλον απίστευτο να συνυπάρχουν το κεμαλικό CHP μαζί με το φιλοκουρδικό HDP. Ωστόσο, η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν και η αυταρχικότητα του καθεστώτος έχει συνασπίσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας εναντίον του. Η επιφυλακτικότητα μεταξύ τους βέβαια παραμένει. Ο Κιλιντσάρογλου για παράδειγμα δεν θα βλέπει με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη, τόσο διότι μπορεί να ανησυχεί πως μπορεί εκείνος να είναι ο επόμενος όσο όμως και διότι η άδικη ποινή στον Κιλιντσάρογλου αυξάνει τη συμπάθεια του κόσμου στο πρόσωπο ενός εσωκομματικού του αντίζηλου.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της υπερσυντηρητικής εθνικίστριας του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ που θύμισε πως στον Ερντογάν πως και στον ίδιο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, παραλληλίζοντας ουσιαστικά τον Ιμάμογλου με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Ακσενέρ έδειξε με αυτό τον τρόπο, πως αποδέχεται τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολη ως έναν ίσο αντίπαλο του Ερντογάν, ενόψει των εκλογών.

Το 2018, o Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να ελέγξει όλο το τουρκικό κράτος με τις υπερεξουσίες που προέβλεψε για τον εαυτό του. Πλέον φαίνεται πως το δικαστικό σύστημα συμβαδίζει με τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, ενώ το καθεστώς έχει εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του. Ωστόσο, το τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές παραμένει αβέβαιο, καθώς η οικονομική άνθηση που ανέδειξε τον Ερντογαν έχει μετατραπεί σε κρίση, και απειλεί πλέον την καθημερινή επιβίωση των ανθρώπων στη χώρα.

 

 

πηγή: www.liberal.gr/

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας