Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η οποία ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Είναι η μέρα, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη όπου ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Φέτος η ημέρα της γυναίκας έχει ως θέμα Digital all: καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων. Η εν λόγω θεματική θα διερευνήσει τον αντίκτυπο του έμφυλου ψηφιακού χάσματος στην διερεύνηση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών σε ψηφιακούς χώρους και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Η ένταξη των γυναικών στην τεχνολογία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδικτυακής βίας που έχει βιώσει το 38% των γυναικών, σύμφωνα με μελέτη σε 51 χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά και τους δράστες να ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον τους. Στοιχεία σοκ αποκαλύπτουν ότι από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα οι γυναίκες εκπέμπουν sos με 22 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022 με κάποιες από αυτές να συγκλονίζουν το πανελλήνιο για την αγριότητα με την οποία διαπράχθηκαν. Ο Ποινικός Κώδικας στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τον όρο «γυναικοκτονία». Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η νομική καθιέρωση του όρου.
Η λειτουργία κάποιων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι στελεχωμένα μόνο από αστυνομικούς, ενώ πρέπει να είναι και ειδικοί επιστήμονες και ο ρόλος τους είναι επιτελικός. Χρειάζεται ενίσχυση των δομών, επιπλέον ξενώνες και κέντρα κακοποιημένων γυναικών. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να ενισχύσει αποφασιστικά με αρμοδιότητες, με εκπαίδευση και με προσωπικό τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Υπενθυμίζουμε, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επικυρώθηκε, το 2018, η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών (ειδικά των κοριτσιών) είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά υπογραμμίζοντας μια βαθιά έλλειψης σεβασμού – μια αποτυχία των ανδρών να αναγνωρίσουν την ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Όλες και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα, σε μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς πατριαρχία και έμφυλες διακρίσεις.