Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Όρος Αιγάλεω: «ψίχουλα» για πυροπροστασία στο βουνό 700.000 κατοίκων

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2024

 

8 δήμαρχοι και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, διαμαρτύρονται στους υπουργούς Κικίλια και Λιβάνιο για «διακρίσεις» και υποχρηματοδότηση

 

Την ενόχληση και τη διαμαρτυρία τους για τον άνισο τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όρος Αιγάλεω, και κατ’ επέκταση την υποβαθμισμένη δυτική περιοχή του Λεκανοπεδίου, σε σχέση με τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Αττικής, εκδηλώνουν οκτώ δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών διακρίσεων σε βάρος της δυτικής περιοχής είναι το γεγονός της … μικρότερης κρατικής επιχορήγησης,  που τα δύο υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών διέθεσαν για την πυροπροστασία του όρους Αιγάλεω, σε σχέση με τα ποσά που δόθηκαν για τα υπόλοιπα βουνά του Λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα έναντι των 400.000 ευρώ που δόθηκαν αντίστοιχα στον ΣΠΑΥ για τον Υμηττό, στον ΣΠΑΠ για την Πεντέλη και στον ΣΥΝΠΑ για την Πάρνηθα, ο ΠΕΣΥΔΑΠ έλαβε για πυροπροστασία μόνο …. 250.000 ευρώ.

Αυθαίρετοι ενεργοί οικισμοί και ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών

Η περιστολή χρηματοδότησης έγινε παρά τις αυξημένες προληπτικές παρεμβάσεις και δράσεις, που απαιτούνται για την πυροπροστασία και περιβαλλοντική προστασία του Όρους Αιγάλεω, λόγω ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή με ευθύνη της Πολιτείας. Σχετικά σημειώνεται ότι:

-Είναι  γνωστή σε όλους η αυξημένη παραβατικότητας στην περιοχή, καθώς και ότι στο πυρήνα του βουνού υπάρχουν δύο αυθαίρετοι ενεργοί οικισμοί ρομά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε αυξημένα μέτρα προληπτικής επιτήρησης, όπως σημειώνουν οι αυτοδικοικητικοί παράγοντες, τονίζοντας επίσης ότι:

-Τα συνεργεία του ΠΕΣΥΔΑΠ αναγκάζονται να οργανώνουν αλλεπάλληλες «επιχείρησεις» για την εκκαθάριση και απομάκρυνση απορριμμάτων, ογκωδών αποβλήτων και μπαζών που καταλήγουν παράνομα στο δασικό δίκτυο του όρους Αιγάλεω. Αυτή η κακοδαιμονία διαχρονικά ενδημεί στο βουνό, καθώς τοποθεσίες του μετατρέπονται συστηματικά σε χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών, οικοδομικών υλικών και κάθε λογής ογκωδών απορριμμάτων, υποβαθμίζοντας και απειλώντας το φυσικό περιβάλλον.

Επιστολή σε υπουργούς και πρωθυπουργό

Η περιστολή χρηματοδότησης για το Όρος Αιγάλεω δεν διέφυγε της προσοχής των οκτώ δημάρχων που γειτνιάζουν με το βουνό, ούτε, φυσικά, του ΠΕΣΥΔΑΠ που και αυτό το καλοκαίρι καλείται να επωμισθεί την απαιτητική ευθύνη της προστασίας του όρους Αιγάλεω από τις φωτιές.

Με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, οι 9 παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την υποχρηματοδότηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας του όρους Αιγάλεω, αλλά με έναν έμμεσο πλην σαφή τρόπο υπέδειξαν στους υπουργούς και την ευθύνη τους γι’ αυτήν την χωροταξική «διάκριση» εις βάρος του βουνού.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι την κοινή επιστολή που έστειλαν οι οκτώ δήμαρχοι και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ προς τους δύο υπουργούς, την κοινοποίησαν προς το γραφείο του ιδίου Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και προς όλους τους βουλευτές των περιοχών του Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Την επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, Πειραιά Ιωάννης Π. Μώραλης, Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος , Περάματος Ιωάννης Λαγουδάκος, Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Ολοφάνερη δυσμενής διάκριση

Οι υπογράφοντες που εκπροσωπούν μία γεωγραφική ενότητα την οποία κατοικούν περισσότεροι από 700.000 πολίτες, επισημαίνουν την ολοφάνερη δυσμενή διάκριση που γίνεται ως προς την προστασία του όρους Αιγάλεω και ζητούν τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

 – «Η περιοχή μας και οι άνθρωποι της, βιώνουμε καθημερινά την χρόνια εγκατάλειψη από την κεντρική διοίκηση, την έλλειψη υποδομών και την υποβάθμιση που αυτές συνεπάγονται. Η ύπαρξη, προστασία και αναβάθμιση του όρους Αιγάλεω είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και βελτίωση του περιβάλλοντος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, που έφτασε στα γραφεία των υπουργών και του πρωθυπουργού.

 

 

πηγή

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας