Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

IRAQ – 9 ΤΟΠΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ της Heather Raffo - ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΝ

Κατηγορία: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2023

 

 

Δύο κόσμοι γεμάτοι αντιφάσεις και ανισότητες που, ενώ φαίνονται παράλληλοι, τέμνονται στην αναζήτηση της γυναικείας φύσης και θέσης. Με φόντο τους δύο πολέμους του Κόλπου, το λόγο παίρνουν οι Ιρακινές γυναίκες και εξιστορούν τις ζωές τους εμβαθύνοντας στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μία χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η θεατρική επιτυχία «IRAQ– 9 Τόποι Επιθυμίας» της πολυβραβευμένης συγγραφέως HeatherRaffo πρωτοπαρουσιάστηκε στο off-Broadwayτον Αύγουστο του 2003. Η παράσταση έχει ταξιδέψει στο Εδιμβούργο, στο BushTheater του Λονδίνου, στη Μάλτα, στην Τουρκία, στη Σουηδία, στη Γαλλία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στη Σκωτία, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, σε σκηνοθεσία και διδασκαλία χαρακτήρων από την Μαρία Τσαρούχα στο θέατρο Vault και κατόπιν στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον .  Τον Μάρτιο  του 2023, θα ανεβαίνει ξανά στην Ελλάδα, με νέα διανομή και σκηνοθεσία, στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον, διά χειρός Έφης Μεράβογλου.

Ο ρόλος την Λαγιάλ που ερμηνεύει η Εφη Μεράβογλου έχει κρατηθεί αυτούσιος.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το έργο της HeatherRaffo αποτελεί ύμνο στην Γυναίκα, αφού δίνει φωνή σε όλες τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής, αφήνοντας το θεατή να τις γνωρίσει έτσι όπως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Έμπνευσή της στάθηκε η επίσκεψη που έκανε η ίδια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη, στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993. Εκεί ήρθε σε επαφή με το έργο της Ιρακινής καλλιτέχνιδας LaylaAl-Attar, μια σπουδαία ζωγράφος που μέσα από την τέχνη της επεδίωξε να προβάλλει και να αναδείξει τη σημασία της γυναικείου φύλου. Οι μονόλογοι οδηγούν σε έναν πολύχρωμο, πολυδιάστατο, ευφυή και λαμπερό διάλογο, γένους θηλυκού, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δύο κόσμοι γεμάτοι αντιφάσεις και ανισότητες που, ενώ φαίνονται παράλληλοι, τέμνονται στην αναζήτηση της γυναικείας φύσης και θέσης. Με φόντο τους δύο πολέμους του Κόλπου, το λόγο παίρνουν οι Ιρακινές γυναίκες και εξιστορούν τις ζωές τους εμβαθύνοντας στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μία χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου. Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες της αντίπερα όχθης μέσα από τα μάτια της Αμερικάνας γυναίκας. Τα κεκτημένα δικαιώματα της Δύσης για ελευθερία, αγάπη, αλήθεια, επιθυμία μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κοινωνικής πραγματικότητας αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο: ότι η γυναίκα δεν είναι πουθενά ελεύθερη. Η λαχτάρα όμως για επιθυμία και ο αγώνας για ελευθερία είναι το σημείο τομής των δύο αυτών κόσμων. Η γυναίκα αποτελεί τη βαθύτερη σύνδεσή τους - η γυναίκα που αγαπά, πονά, συμπονά, αιμορραγεί, γεννά, πεθαίνει, συγχωρεί. Το «IRAQ – 9 Τόποι Επιθυμίας» είναι ένα έργο αγάπης, ένα υπόδειγμα γραφής, που το περιοδικό New Yorkerτο περιέγραψε ως «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου

Σκηνοθεσία: Έφη Μεράβογλου

Σκηνικά: Η ομάδα

Κοστούμια: Σοφία Κατσουρά

Μουσική Επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς

Τεχνική βοηθός: Στεφανία Μακριαλέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κάλτσας

Κατασκευή δέντρου: Χρήστος Ζορμπάς & Άννα Αβραμιάν

 

Παίζουν: Μυγδαλιά Ανδρέου, Αριστέα Ανύση, Κωνσταντίνα Βάρδα, Έφη Μεράβογλου, Χριστίνα Μούζη, Σοφία Πασπαλιάρη, Αναστασία Ραβάνη, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου, Σωτηρία Χρυσικοπούλου.

Συμμετέχει και η μικρή Δήμητρα Μπέλλου.

 

Φωτογράφιση: Γιάννης Βλασερός

Artwork: Alira

Παραγωγή – Δημόσιες σχέσεις- Συμπαραγωγή: Τεχνοχώρος Εργοτάξιον &  Art and Media Zone

 

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΝ

Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος. Δίπλα στη στάση του μετρό της Δάφνης.

Έναρξη παραστάσεων: 19 Μαρτίου 2023

Λήξη παραστάσεων: 14 Μαΐου 2023

 

Κάθε Κυριακή στις 20:15

Διάρκεια παράστασης: 95’

Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο- ανέργων/φοιτητικό/στρατιωτικών/πολυτέκνων/ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλεια)

Viva: https://www.viva.gr/tickets/theater/irak-9-topoi-epithymias

 

Ευχαριστούμε τον κύριο Ναΐμ Ελγαντούρ για την βοήθειά του.

 

Στον χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα ζωγράφων από το Ιράκ και το Ιράν.

 

Θεατρική ομάδα Mariposa

 














 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας