Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Νίκος Κούρκουλος: Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά είχε ξεκινήσει για μια διαφορετική καριέρα

Κατηγορία: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019




Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Κούρκουλος. Ο μεγάλος ηθοποιός και “ζεν πρεμιέ” του ελληνικού σινεμά γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη συνοικία του Ζωγράφου και σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, παίζοντας στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός διαβάζοντας τυχαία θεατρικά συγγράμματα. Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, στην απόφασή του αυτή έπαιξε ο Μάνος Κατράκης, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα. Με την καθοδήγηση του Κατράκη, ο νεαρός Κούρκουλος έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1958. Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, έκανε το ντεμπούτο του στο σανίδι στο πλευρό των Χορν και Λαμπέτη, στην “Κυρία με τις καμέλιες” του Αλέξανδρου Δουμά.

Τις επόμενες δεκαετίες πρωταγωνίστησε σε πληθώρα θεατρικών και κινηματογραφικών έργων. Εξάλλου, υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Θιασαρχών του Ελληνικού Θεάτρου, ενώ από το 1994 έως το θάνατό του διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ο Νίκος Κούρκουλος πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 2007, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.


neakriti.gr

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας