Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Εντυπωσιακή ηταν η η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»

Κατηγορία: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2023

Εντυπωσίασε και φέτος η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, ημέρα τιμής του Αγ.Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας. Δεν ήταν απλά μια εκδήλωση, αλλά μια Μεγάλη Γιορτή που έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να βρεθούν όλοι μαζί, να χαρούν, να δώσουν ευχές και να ζήσουν στιγμές Παράδοσης.


Η κ.Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος , καλωσόρισε τους καλεσμένους , τους ευχαρίστησε για τη δυναμική παρουσία τους και τόνισε ότι ο Σύλλογος και φέτος έγινε πυξίδα και φάρος φωτεινός στο μεγάλο ταξίδι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού .

Αρχή Κάλαντα και Αρχή του Χρόνου …. έψαλλαν τα πολυάριθμα παιδιά του Συλλόγου και τραγούδησαν «Εδέβαν τα Χριστούγεννα» και «Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά». Κατά την διάρκεια των τραγουδιών τα μικρά παιδιά έδιναν ευχές και έστελναν μηνύματα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο για τη Νέα Χρονιά στην ποντιακή διάλεκτο σε κείμενα του κ. Κυρ. Σαχανίδη και οι όμορφες Ζουπουνοφόρες χόρευαν χρωματίζοντας την ατμόσφαιρα.



Και ξαφνικά … ξεπρόβαλλαν Οι Πυρριχιστές και με τις χορευτικές τους κινήσεις, έστειλαν μήνυμα, ότι «Δεν ξεχνούν την καταγωγή και τις ρίζες τους! Συνεχίζουν την Παράδοση και την Ιστορία των προγόνων τους!»

Ο πάτερ – Γεράσιμος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές και αναφέρθηκαν και στα δάνεια των Ποντίων, μέχρι που η αίθουσα του Συλλόγου φάνηκε σαν Κοινοβούλιο.

Το δοξάρι «της κεμετζέ» του Νίκου Ταφιάδη και το νταούλι του Γιώργου Μουρατίδη, συνόδεψαν τους χορευτές.




Ακολούθησαν κεράσματα και στη συνέχεια τα φώτα έσβησαν και ξεκίνησε δυνατό γλέντι με τους Σταύρο Σαββίδη (λύρα – τραγούδι), Μπάμπη Καστρινόπουλο (τραγούδι),
Κώστα Αθανασίου(νταούλι), Γιώργο Κεμεντζετζίδη (κλαρίνο), Γιάννη Κεμεντζετζίδη (κρουστά), Κώστα Φουλίδη (πλήκτρα)

Και οι τέσσερις γενιές χόρεψαν πιασμένοι χέρι – χέρι με το ίδιο άσβεστο πάθος των προγόνων μας. Ήταν μια γιορτή χαράς, κοινωνικής επαφής και νοσταλγίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης κ.Λ.Μίχος,, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ.Γ.Βαρυθυμιάδης και η Γραμματέας κ.Α.Σωτηριάδου, η Γραμματέας του Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων κ.Χ.Ξαντινίδου, οι Βουλευτές κ.Ι.Λοβέρδος, κ.Π.Ρήγας, κ.Δ.Βίτσας, κ.Χ.Καφαντάρη, κ.Π.Κουρουμπλής, κ.Ν.Γιαννακοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Α.Λεωτσάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Π.Χατζηπέρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.Ν.Βουρλιώτης, κ.Π.Ξανθόπουλος, κ.Χ.Βασιλείου, κ.Ι.Πουλάκης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ.Β.Βόσσος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Σ.Σαββίδης, κ.Σ.Μπαντούνα, κ.Ν.Πιερακέας, κ.Τ.Πετράκου, οι Επικεφαλείς Παρατάξεων κ.Μ.Γιάγκας
 “Δυνατή Πόλη”, κ.Κ.Σαρόπουλος “Μαζί με τους πολίτες”, ο Ηθοποιός και Δ/ντης της Δραματικής Σχολής Αγ.Βαρβάρας κ.Μ.Μουμούρης, Υποψήφιοι Βουλευτές, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ.Μπατσάρας, ο Πρόεδρος Παμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ.Αθανασιάδης, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων Τρίπολης, Ασπροπύργου, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Ποντίων Επιστημόνων, Ποντίων Εκπαιδευτικών, Εφέδρων Αξιωματικών, 
Καλλιτεχνικού Ομίλου Ποντίων Βόρειας Ελλάδας, Περιστερίου, Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ποντίων εκ Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Ωρωπού, Πρέβεζας, Βατολάκκων Γρεβενών, Φρέχεν Κολωνίας Γερμανίας, Κρητών Αγ.Βαρβάρας, Ένωσης Απανταχού Μανιατών.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας