Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ο δήμος Αγία Βαρβάρας τονίζει: Αναγκαία αύξηση των δημοτικών τελών και πλήρης απαλλαγή για τα άτομα με αναπηρία

Κατηγορία: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023

 

Αναγκαία αύξηση των δημοτικών τελών περίπου ένα ευρώ τον μήνα για κατοικίες (70 m2) και πλήρης απαλλαγή για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω των 67% και ετήσιο εισόδημα έως 8.000€, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο δήμος Αγία Βαρβάρας που έχει ως εξής:

 

  • Όπως είναι γνωστό σε όλους, για την διοίκηση του Δήμου η ασφάλεια των πολιτών και η καθαριότητα της πόλης είναι οι δυο μεγάλες και αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές της.

Ήδη όλο και περισσότεροι πολίτες ακόμα και έξω από τα όρια της πόλης, υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι η Αγία Βαρβάρας είναι η πόλη με την καλύτερη καθαριότητα.

  • Με την υλοποίηση του προγράμματος ανανέωσης και επέκτασης του ηλεκτροφωτισμού σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμιση του πολύ σύντομα η πόλη, θα γίνει ακόμα πιο φωτεινή και ακόμα πιο ασφαλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών, το ερχόμενο έτος τα έξοδα για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου μας αναμένονται να φτάσουν τα 3.047.500€.

  • Τα έσοδα από τα Δημοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό βάση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων των κατοικιών και καταστημάτων με τους υπάρχοντες συντελεστές αναμένεται να φτάσουν τα 2.348.314€. Τα πραγματικά όμως έσοδα βάση των απολογιστικών στοιχείων των υπηρεσιών δεν ξεπερνούν τα 2.160.000€.

Είναι ολοφάνερο δηλαδή ότι τα έσοδα από τα τέλη υστερούν κατά πολύ των εξόδων για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

  • Στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο σε ετήσια βάση αποφασίζει για το ύψος των δημοτικών τελών. Πρόκειται για τα τέλη που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τις υπηρεσίες του Δήμου στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης.

Η οικονομική υπηρεσία του δήμου εφαρμόζοντας την νομοθεσία που προβλέπει ότι τα έσοδα από τα τέλη για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό είναι ανταποδοτικά, προτείνει για το ερχόμενο έτος 2024 αύξηση των τελών κατά 29% προσδοκώντας έσοδα 3.029.325€ δηλαδή ποσό περίπου αντίστοιχο των εξόδων.

  • Η διοίκηση του Δήμου δεν υιοθετεί την πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 29%. Με την περαιτέρω εφαρμογή της ανακύκλωσης σε όλα τα επίπεδα ο Δήμος θα επιτύχει την ελαχιστοποίηση του κόστους ταφής και θα απαλλάξει τους δημότες από ποσοστό αύξησης των τελών τουλάχιστον κατά 12%.

Με βάση αυτή την στόχευση της δημοτικής αρχής το ποσοστό των δημοτικών τελών δύναται να αυξηθεί όχι περισσότερο του 17%.
Υπάρχει όμως και μια ακόμα δέσμευση από την δημοτική αρχή:

  • Με την άμεσα προγραμματισμένη αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού αναμένεται να προκύψουν οικονομίες της τάξεως του 40% στο κόστος ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επέκταση της ανακύκλωσης. Αυτές οι οικονομίες πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε μειώσεις των δημοτικών τελών για τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες και μάλιστα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο της τωρινής αύξησης.

Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ή παρερμηνείες, το ποσοστό αύξησης του 17% ισοδυναμεί με επιβάρυνση 1 ευρώ τον μήνα.

  • Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό στο οποίο δεσμεύεται η δημοτική αρχή είναι ότι η καθαριότητα της πόλης που όλοι ομολογούν ότι είναι η καλύτερη, θα γίνει ακόμα καλύτερη.

Η ασφάλεια των κατοίκων που είναι αδιαπραγμάτευτη, με άπλετο φωτισμό και στο πιο δύσβατο σοκάκι της πόλης θα γίνει ακόμα πιο απόλυτα διασφαλισμένη.

  • Και επειδή η κοινωνική ευαισθησία ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μας κινητοποιεί, προτείναμε ως δημοτική αρχή και αποφασίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την πλήρη απαλλαγή χρέωσης τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τους χώρους που κατοικούν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω των 67% και ετήσιο εισόδημα ως 8.000€.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας