«Να αποτραπεί το λουκέτο στην υαλουργία “Γιούλα”, να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας»
Να αποτραπεί το λουκέτο στην υαλουργία “Γιούλα” και να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας, ζητούν ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλεύτριες Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι η μονάδα έχει αδιάλειπτη λειτουργία που ξεπερνά τα 70 χρόνια και το προσωπικό της στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτοεπαινείται για τις επιδόσεις της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξης -που προφανώς δεν έχουν βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων, παρά μόνο τα κέρδη και τα υπερκέρδη- έρχεται το λουκέτο σε μία παραγωγική μονάδα, με περίπου 300 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία, σημειώνουν.
Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν γνώριζαν για το λουκέτο στην υαλουργία “Γιούλα”, πώς θα παρέμβουν για να αποτραπεί, για να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και πώς συνάδει το λουκέτο σε μία παραγωγική μονάδα με περίπου 300 εργαζόμενους, με τις θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας;
Οκτώ χρόνια φαίνεται ότι άντεξε η επένδυση της Πορτογαλικής ΒΑ στην υαλουργία Γιούλα καθώς όπως ενημέρωσε η διοίκηση της εταιρείας τους εργαζόμενους το εργοστάσιο στο Αιγάλεω πρόκειται να κλείσει. Αιτία, για την απόφαση της διοίκησης είναι οι ζημιές που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας το 2022 η Υαλουργία BA είχε κύκλο εργασιών 60,795 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημιές προ φόρων 239 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2021 είχε κύκλο εργασιών 41,768 εκατ. ευρώ με ζημιές προ φόρων 2,163 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 562 χιλιάδων ευρώ. Μεταξύ άλλων σε σχέση με τις προοπτικές η διοίκηση τόνιζε ότι οι δυσκολίες στον κλάδο των μεταφορών, η ενεργειακή κρίση καθώς και το χρηματοοικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε καθιστά τις προβλέψεις για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων μας συγκρατημένα αισιόδοξες καθώς οι προσπάθειες της διοίκησης εστιάζονται στην σταθεροποίηση και βελτίωση της πορείας των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας μέσα σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πτώση της ζήτησης και αβεβαιότητα.
Στο εργοστάσιο του Αιγάλεω απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι στους οποίους προτάθηκε προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση να λάβουν διπλάσια αποζημίωση ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Σημειώνεται ότι η πορτογαλική BA είναι ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο με εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, ενώ το εργοστάσιο της στο Αιγάλεω είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια με προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Ιστορικό
Η ιστορική Γιούλα πέρασε στον έλεγχο της ΒΑ το 2016 όταν κάτω από την πίεση της κρίσης, του ακριβού δανεισμού αλλά και του υψηλού ενεργειακού κόστους η οικογένεια Βουλγαράκη έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην πώληση, με τη διαδικασία να ξεκινά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Citi. Η πρόσκληση της τράπεζας έφερε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον από τρεις πιθανούς αγοραστές, με την πορτογαλική BA Vidro να παίρνει τελικά το χρίσμα. Μαζί με το εργοστάσιο στο Αιγάλεω τότε πουλήθηκαν και τα εργοστάσια παραγωγής γυάλινων φιαλών στη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη, Σόφια) και Ρουμανία (Βουκουρέστι).
Η ιστορία της Yioula είναι αντιπροσωπευτική μιας άλλης εποχής στο βιομηχανικό επιχειρείν της χώρας. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από δύο μικρασιάτες πρόσφυγες, τα αδέλφια Κυριάκο και Γιάννη Βουλγαράκη.
Ο Κυριάκος, είχε μάθει τη δουλειά του υαλουργού δουλεύοντας ως εργάτης στη μοναδική βιομηχανία του κλάδου στην Ελλάδα που ανήκε στην οικογένεια Μποδοσάκη. Ωστόσο ο ίδιος θέλησε μετά τον πόλεμο να δοκιμάσει την τύχη του δημιουργώντας την περίοδο ανοικοδόμησης της χώρας, το 1947, μια μικρή αρχικά επιχείρηση – της οποίας το όνομα προήλθε από τη μητέρα των αδελφών Γεωργία – και η οποία εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων σε ένα βαλκανικό βιομηχανικό κολοσσό με ετήσιο τζίρο 210 εκατ. ευρώ, 2500 εργαζόμενους, 8 εργοστάσια που προμηθεύουν επιχειρήσεις και καταναλωτές με πάνω από 2 δισεκατομμύρια τεμάχια υαλικών προϊόντων.
Η Yioula, εκτός από την ισχυρή θέση στην Ελλάδα, είχε φτάσει να ελέγχει το 80% της αγοράς στη Βουλγαρία, το 60% της αγοράς στη Ρουμανία ενώ υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Βουλγαράκη είχε σημαντικά μερίδια και στην Ουκρανία. Έτος σταθμός στην πορεία αυτή, πάντως, ήταν το 1985 όταν μετά από χρόνια επενδύσεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό η Yioula λαμβάνει τη θέση του ηγέτη στην ελληνική αγορά, ενώ η διεθνής επέκταση ξεκίνησε από τη Βουλγαρία το 1997. Το 2000 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισέρχεται η Global Finance ενώ το 2003 πραγματοποιείται η εξαγορά εργοστασίου στη Ρουμανία. Το 2006 αποκτώνται 2 εργοστάσια στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο του 2011 ολοκληρώθηκε η τελευταία εν Ελλάδι επένδυση της εταιρείας στο εργοστάσιο στο Αιγάλεω που περιλάμβανε την πλήρη ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του κλιβάνου, των τεσσάρων γραμμών παραγωγής και των άλλων εγκαταστάσεων, δυναμικότητας 450 εκατομμυρίων φιαλών το χρόνο. Οι γυάλινες συσκευασίες της εταιρείας - για αναψυκτικά, χυμούς, νερό, οινοπνευματώδη, κρασιά, μπύρες, τρόφιμα και φάρμακα- κατευθύνονται σε 30 συνολικά αγορές της Ευρώπης.
Η βιομηχανία, ως μια από τις πιο ενεργοβόρες εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου, αντιμετώπιζε από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και είχε πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας για να μειωθούν τα κόστη αλλά και η ενεργειακή φορολογία και λοιπές επιβαρύνσεις.
Το 2012 μιλώντας στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" κύκλοι της βιομηχανίας σημείωναν με νόημα "το ερώτημα δεν είναι γιατί βρίσκεται η εταιρεία στο εξωτερικό, το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί να παραμένει στην Ελλάδα".
Να μην κλείσει το εργοστάσιο υαλουργίας στο Αιγάλεω ζητά η ΓΣΕΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ, στο Αιγάλεω, δηλώνει ότι βρίσκεται, με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, "η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση".
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα. Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας". Ως εκ τούτου "η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή. Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια", καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.