Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου - Ανακοίνωση για το Τεχνικό πρόγραμμα 2022:
Στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Περιστερίου, για άλλη μια χρονιά η Διοίκηση Παχατουρίδη εξήγγειλε τη γνωστή μίξη.
Από τη μία τα γνωστά «εμβληματικά έργα», φαραωνικού τύπου, τα οποία παραμένουν για πολλά χρόνια άγονες εγγραφές στο τεχνικό πρόγραμμα. Τα στελέχη της διοίκησης υπερθεμάτισαν σε υποσχέσεις και σχέδια επι χάρτου, με τα θα…θα..θα… να πέφτουν βροχή. Μόνο οι αλήστου μνήμης μακέτες λείπουν για να αντιγράψει πλήρως η διοίκηση τον παρωχημένο πολιτικαντισμό άλλων εποχών.
Από την άλλη, για τα έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι διαδικασίες γίνονται στο άψε-σβήσε.
Για τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός του Περιστερίου δεν έχει προχωρήσει ούτε μία μελέτη, πόσο μάλλον διαδικασίες χρηματοδότησης και δημοπράτησης.
Πιο συγκεκριμένα:
Η διοίκηση εξήγγειλε την μετεγκατάσταση του γκαράζ του Δήμου, ενώ επί είκοσι χρόνια (!!!) διατείνονταν ότι “δεν υπάρχει χώρος” (!!!). Χώροι υπάρχουν και έχουν προταθεί, βούληση δεν υπάρχει. Άλλωστε ο προτεινόμενος χώρος (κοντά στα ΚΤΕΛ Κηφισού) συζητιέται για δεκαετίες. Η διοίκηση εξήγγειλε την μετεγκατάσταση, κάτω από τους μακρόχρονους αγώνες των εργαζόμενων του Δήμου, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για να παραπέμψει κατόπιν το θέμα στις γνωστές καλένδες αφού δεν παίρνει κανένα πρακτικό μέτρο. Αν το εννοούσε θα απομάκρυνε αμέσως από το γκαράζ τον παράνομο, επικίνδυνο και ρυπογόνο ΣΜΑ. Αντίθετα πραγματοποιεί εργασίες για την υποστήριξη της λειτουργίας του ΣΜΑ.
Η εξαγγελία περί ενοποίησης της ευρύτερης περιοχής του άλσους υπονομεύεται τόσο από την επιμονή στην λειτουργεία του ΣΜΑ όσο και από την παραμονή των λυόμενων κατασκευών στα «Ζουμπούλια». Μάλιστα, όχι μόνο δεν απομακρύνονται τα τόλ αλλά έχουν νοικιαστεί ως εκθεσιακό κέντρο, με μακροχρόνια μίσθωση, σε ιδιωτική εταιρία. Πρόκειται για τον ίδιο χώρο τον οποίο επιχείρησε, πριν χρόνια, η Διοίκηση να αποχαρακτηρίσει από χώρο πρασίνου και να δώσει συντελεστή δόμησης.
Ανακοινώθηκε για πολλοστή φορά η έναρξη του αντιπλημμυρικού έργου στην ταλαιπωρημένη περιοχή Τσαλαβούτα ενώ έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία καταστροφική πλημμύρα.
Η μετατροπή της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης (έναντι ΟΤΕ) από χώρο πρασίνου σε υπόγειο πάρκινγκ ιδιωτικών συμφερόντων προβλήθηκε ως ανάγκη των κατοίκων της περιοχής όταν σύσσωμη η γειτονιά διαμαρτυρήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι αέναες ανακατασκευών πλατειών προωθούνται με όχημα την περιβόητη «Πράσινη Ανάπτυξη», και σκοπό την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου.
Απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης αποτελεί η εξέλιξη δύο συγκεκριμένων έργων:
Αποδεικνύεται και από το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα ότι:
το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης είναι προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση του κατασκευαστικού και τραπεζικού κεφαλαίου με εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης,. Εκεί πηγαίνουν τα περίφημα πλεονάσματα του Δήμου τα οποία συγκεντρώθηκαν από την εκτεταμένη ανταποδοτικότητα και την φοροληστεία.
απουσιάζουν μονίμως έργα δράσεις ζωτικής ανάγκης για τους κατοίκους της πόλης όπως: έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέριμνα για προστασία του Ποικίλου Ορούς από πυρκαγιές, εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, κατασκευή σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών.
Απαιτούμε και διεκδικούμε
Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου μαζί με τον λαό και την νεολαία, με τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, διεκδικούμε έργα και παρεμβάσεις που αξίζουν στον Περιστεριώτικο λαό. Απαιτούμε επαρκή κρατική χρηματοδότηση για μην πληρώνει ο λαός διπλά και τριπλά για τις ανάγκες του.
Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα με επιτάχυνση όσων έχουν αποφασιστεί. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μελέτη και κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο ορεινό Περιστέρι για την ανάσχεση των υδάτινων όγκων που πνίγουν την περιοχή.
Έργα και δράσεις αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης με διεκδίκηση κρατικών πόρων και άμεση προτεραιότητά στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού προσβάσιμες δωρεάν σε όλο τον λαό.
Απομάκρυνση του υπερκορεσμένου νεκροταφείου και κατασκευή του Διαδημοτικού. Άμεση κατασκευή αποτεφρωτήρα για την ανακούφιση του προβλήματος. Να αποδοθεί στο λαό ως χώρος ενοποιημένος με την ευρύτερη περιοχή του άλσους αποκλειστικά υψηλού πρασίνου, ήπιας άθλησης και αναψυχής, ανάσα ζωής για τους κατοίκους, χωρίς εμπορικές εγκαταστάσεις.
Να φύγει τώρα η υγειονομική βόμβα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το άλσος.
Άμεση μετεγκατάσταση του γκαράζ σε υπάρχοντες χώρους του Δήμου χωρίς χρονοβόρες και αέναες διαδικασίες που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η νέα εγκατάσταση να προβλέπει ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους για τους εργαζόμενους της καθαριότητας, του πρασίνου και όλων των άλλων υπηρεσιών.
Απόκτηση ελεύθερων χώρων με κρατική χρηματοδότηση χωρίς δάνεια-τράπεζες. Διανοίξεις κεντρικών αρτηριών με παράλληλα έργα οδοποιίας, και μελετημένες πεζοδρομήσεις.
Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους ,απέναντι σε κάθε είδους καταπατητές, με έργα πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Άμεση νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει: οι πλατείες και το βουνό είναι δημόσιο κτήμα.