Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Κατηγορία: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2024

 

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης ανακοίνωσε τα εξής:

 

Μετά από 30 χρόνια στον αγώνα  κατά των ναρκωτικών και στην  προαγωγή της ψυχικής υγείας, ένα νομοσχέδιο καταργεί την ίδια την Πρόληψη. 

  • Ειδικά εφέτος όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βροντοφωνάζει "Επενδύστε στην Πρόληψη" η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να την καταργήσει.

Ενώνουν τα Κέντρα Πρόληψης τις φωνές τους με όλους τους φορείς ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που κινδυνεύουν να κλείσουν, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, κινδυνεύουν να πάψουν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες δωρεάν σε όλη την κοινότητα. 

  • Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης, πιστεύει ότι είναι τεράστια ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ της ενίσχυσης  των Κέντρων Πρόληψης που σήμερα λειτουργούν με πολύ σημαντικό έργο. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους  ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους κάνοντας την τοξικοεξάρτηση ένα ακόμα «φιλέτο» για τα κέρδη τους. 


Σας προωθούμε για ενημέρωση σας:

  1. Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων οικογένειας ΚΕΘΕΑ 
  2. Κάλεσμα σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων  από  τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη ψυχική υγεία και απεξάρτηση που κατατέθηκε και οδηγεί στη διάλυση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
  3. Ανοιχτό κάλεσμα σε έκτακτη σύσκεψη από το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ, Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ και Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων


Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας και στηρίξετε με όποιο πρόσφορο τρόπο, ανακοινώσεις, ψηφίσματα, υπογραφές την προσπάθεια για να μην περάσει η αντιδραστική "ψυχιατρική΄" μεταρρύθμιση.Στηρίζουμε και υπογράφουμε το ψήφισμα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΕΘΕΑ (για να υπογράψετε το ψήφισμα πατήστε εδώ Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης

 

  • Κινδυνεύουν όλα τα Δωρεάν Προγράμματα Απεξάρτησης

Αντιτίθενται οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

  • Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου και ακολούθως το Σχέδιο Νόμου θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Τόσο η Ομοσπονδία, όσο και οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα στο κατακαλόκαιρο να πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και ότι βασικός της στόχος δεν είναι άλλος από την κατάργηση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων ιδιωτικών κλινικών.


Οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία καλούν όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας, τα σωματεία και τους φορείς στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση να προχωρήσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16/7, με κινητοποίηση στις 11.00 στο Υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας συνεχίζει την συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

  • «Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας», τονίζει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!»


«Κινδυνεύουν όλα τα Δωρεάν Προγράμματα Απεξάρτησης, τώρα που η κοινωνία τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ!», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

  1. «Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους και οι χρόνιοι ασθενείς μας να μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α.


Σημειώνουν ακόμα ότι στόχος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης είναι η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

  • «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να μην φτάσει στην Βουλή. Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα αφήσουμε τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης να γίνουν βορά στα χέρια κάθε λογής ιδιώτη, δεν αφήσουμε τους ασθενείς μας, τους θεραπευόμενους στον τομέα των εξαρτήσεων να μείνουν στο περιθώριο και μακριά από την βασική κάλυψη των αναγκών τους! Να σημάνει συναγερμός!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι:

- Η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μέσω της δημιουργίας και οργάνωσης ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.ΥΠε.) και διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.),

- Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κατά τρόπο ώστε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία να τοποθετούνται, για πρώτη φορά και κατά τρόπο εμβληματικό, στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και να αντιμετωπίζονται, από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη την πορεία της θεραπείας τους χωρίς διακρίσεις, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους και με εφαρμογή όλων των σύγχρονων επιστημονικών μέσων, παραμένοντας εντεταγμένα στον κοινωνικό ιστό,

- Η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών, η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξή τους, η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και η οργάνωση παρεμβάσεων στις περιπτώσεις ανθρωπογενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών,

- Η σύσταση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ήτοι ενός δημοσίου φορέα ο οποίος αποτελεί τον κύριο εγκεκριμένο δημόσιο Οργανισμό Πρόληψης, Θεραπείας, Απεξάρτησης και Επανένταξης υπό την έννοια του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α΄ 74) και, με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται:

α) η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών για την ολιστική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εξαρτήσεων, εθισμών και εξαρτητικών συμπεριφορών, στην κατεύθυνση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποκατάστασης αυτών, με σεβασμό στον θεραπευτικό πλουραλισμό και τις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών και

β) η διεύρυνση και επέκταση των δυνατοτήτων δωρεάν αποτοξίνωσης και απεθισμού σε όλη την επικράτεια, η διασφάλιση της πρόσβασης των εξαρτημένων ατόμων σε όλες τις επιλογές θεραπείας σε κάθε περιοχή της χώρας και η βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής τους.

Η ανάπτυξη και υποστήριξη, με ασφαλή τρόπο, ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, της πληρότητας και διαθεσιμότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του παραγόμενου έργου τους, για την πλήρη και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων και τη διασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, μέσω:

α) της δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης (Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ.) ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας,

β) της σύστασης και λειτουργίας, εντός αυτού, του πρώτου Εθνικού Δικτύου Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής, για την παροχή ιατρικής, ψυχικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, μέσω ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών σε όλο τον πληθυσμού και γ) της δημιουργίας ενός Πληροφοριακού Συστήματος Προγραμμάτων του Ε.Ο.Π.Α.Ε., που λειτουργεί ως υπο-σύστημα του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ., για τον συντονισμό και την αποτελεσματική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα όλων των προγραμμάτων και υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Α.Ε.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας