Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ερώτηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2023

 “Σημαντική υποβάθμιση του Δήμου Χαϊδαρίου αλλά και όλης της Δυτικής Αθήνας από τις περαιτέρω, μη ναυπηγικές δραστηριότητες, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.”

Ερώτηση που κατέθεσε η Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου LNG στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ρωτώντας τον αν και ποια μέτρα προτίθεται λάβει για την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας που θα προκληθούν από τις χρήσεις υψηλής όχλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ιδιαίτερα τις μη σχετικές με τη ναυπηγική δραστηριότητα:

“Σημαντική υποβάθμιση του Δήμου Χαϊδαρίου αλλά και όλης της Δυτικής Αθήνας από τις περαιτέρω, μη ναυπηγικές δραστηριότητες, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.”

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ :  Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: “Σημαντική υποβάθμιση του Δήμου Χαϊδαρίου αλλά και όλης της Δυτικής Αθήνας από τις περαιτέρω, μη ναυπηγικές δραστηριότητες, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.”

Κύριοι Υπουργοί,

Με το ν. 4949/2022 θεσπίστηκε το πλαίσιο για την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μέρος δε, των διατάξεων ρυθμίζουν το χωρικό καθεστώς των ακινήτων που εντάσσονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέποντας πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μη σχετιζόμενες όμως με την εν γένει ναυπηγική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου LNG.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες επιβαρύνοντας περιβαντολλογικά έτι περαιτέρω τον ήδη βεβαρημένο Δήμο Χαϊδαρίου αλλά και ευρύτερα τη Δυτική Αθήνα, υποβαθμίζοντας συνάμα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ιδίως δε σε μια εν γένει βιομηχανοποιημένη ευρύτερη περιοχή στην οποία πέραν των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δραστηριοποιούνται τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, σειρά βιομηχανιών στο Θριάσιο Πεδίο, το ΧΥΤΑ Φυλής κα.

Ενδεικτικά, ενδέχεται να προκληθεί σημαντική μόλυνση της ατμόσφαιρας με εκλύσεις αερίων όπως διοξειδίου του άνθρακα και μεθανιου, ενώ προκαλείται μία συνεχή και τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση. Δεν θα πρέπει βεβαίως να λησμονηθεί και ο ενδεχόμενος κίνδυνος ατυχήματος.

Η τοπική κοινωνία δικαιολογημένα αντιδρά απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες ελήφθησαν άνευ της συμμετοχής τους, βλάπτουν βάναυσα την καθημερινότητα τους, επιδρώντας αρνητικά στη ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων της περιοχής. Δεν είναι αντίθετοι με τη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκφράζουν όμως την εύλογη ανησυχία και τον προβληματισμό τους με τη χωροθέτηση στα Ναυπηγεία πρόσθετων χρήσων υψηλής όχλησης, μη σχετιζομένων με τη ναυπηγική δραστηριότητα. Το δε, Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου με την από 28-2-2023 ομόφωνη απόφαση του εξέφρασε την αντίθεση τους ως προς τη λειτουργία των πρόσθετων χρήσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ Υπουργέ,

  1. Λάβατε μέτρα και ποια για την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας που θα προκληθούν εκ των χρήσεων υψηλής όχλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και δη των μη σχετιζομένων με τη ναυπηγική δραστηριότητα ;

Η Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

 

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας