Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Δήμος Χαϊδαρίου - Μεγάλη συμμετοχή στην Λαϊκή Συνέλευση της Γρηγορούσας

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2024

Στο γεμάτο από κόσμο ΚΑΠΗ της Γρηγορούσας πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής, η πρώτη από τις 7 που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Χαϊδαρίου.

  • Ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος έκανε την εισηγητική ομιλία, στην οποία αρχικά ανέφερε πως η Γρηγορουσα είναι μια περιοχή που έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού, του πολιτισμού και των αγώνων του λαού, προσωπικότητες που σφυρηλατήθηκαν και μέσα από την συλλογική δράση των κατοίκων.


Ο Μιχάλης Σελέκος τόνισε πως οι Λαϊκές Συνελεύσεις έχουν ως στόχο να ενημερώσουν για την μεγάλη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση -που επηρεάζει την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες- και όσα διεκδικεί ο Δήμος, αλλά και να καταγραφούν από τους κατοίκους να προβλήματα της κάθε γειτονιάς, να γίνουν προτάσεις για την επίλυσή τους.

  • Ενημέρωσε για την πολύ κακή οικονομική κατάσταση στους Δήμους, αναφέροντας πως στον Δήμο Χαϊδαρίου υπάρχει παρακράτηση σε ποσοστό 65% της χρηματοδότησης που πρέπει να παίρνει βάσει νομοθεσίας, καθώς από τα 14,2 εκατ.ευρω που έπρεπε να λαμβάνει κάθε χρόνο παίρνει μόνο 5,8 κάτι που βάζει μεγάλα εμπόδια στο να γίνουν έργα και παρεμβάσεις απαραίτητα για την πόλη, που θα δώσουν ανάσα στους κατοίκους. Όπως τόνισε, αυτό γίνεται γιατί στόχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι τα βάρη να φορτώνονται στον λαό και η ίδια να δίνει όλο και λιγότερα, την ίδια ώρα όμως που επιδοτεί αδρά και φοροαπαλάσσει τις μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες.


Ενημέρωσε επίσης πως πολλοί Δήμοι έχουν προσχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών από 5% έως 200%, σε αύξηση τροφείων στους παιδικών σταθμούς, συνδρομών σε πολιτισμό, αθλητισμό, κολυμβητήριο και παράλληλα οι Δήμοι εξωθούνται στο να πάρουν δάνειο, όπου με τους τόκους της αποπληρωμής θα δώσουν πίσω ακόμα περισσότερα. Την ίδια ώρα δεν επιτρέπεται στους Δήμους να προσλάβουν εργαζόμενους σε υπηρεσίες κρίσιμες για την παραγωγή σημαντικού έργου για τους πολίτες.

  • Σημείωσε πως ο κόσμος δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το φωτισμό, για τους δρόμους, για τα πεζοδρόμια, για τα σχολεία, για τις παιδικές χαρές και για άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, με την υποχρηματοδότηση να περιορίζει τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν άμεσα σε αυτά τα προβλήματα.


Γι'αυτό το λόγο όπως είπε, η Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου πήρε την πρωτοβουλία, που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την κινητοποίηση, γιατί η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν κάνει μόνο διαπιστώσεις, όπως άλλες Δημοτικές Αρχές, αλλά θέλει να διεκδικήσει μαζί με τον κόσμο αυτά που του ανήκουν.

  • Άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η συγκοινωνία της πόλης και το πόσο απαραίτητη είναι η δημιουργία Σταθμού ΜΕΤΡΟ, για την οποία η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Απαραίτητη όπως είπε είναι και η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αθηνών ώστε ο κόσμος να μπορεί να περνά με ασφάλεια τον δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί πριν την Λαϊκή Συνέλευση της Γρηγορούσας υπήρχε άλλο ένα δυστύχημα με θύμα έναν πεζό, στο ύψος του Δαφνίου.


Άλλο μεγάλο πρόβλημα όπως τόνισε είναι αυτό της Υγείας, με το Κέντρο Υγείας του Χαϊδαρίου να έχει μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες, αφού από τις 37 που υπήρχαν έχουν μείνει 14. Υπενθύμισε πως έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις για το ζήτημα, όπως και για τα νοσοκομεία, καθώς το Αττικόν έχει μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, το Αγία Βαρβάρα δεν έχει ξανανοίξει και επιπλέον ζητούν τώρα από τον κόσμο να βάλει το χέρι στην τσέπη για να κάνει κάποια απαιτούμενη επέμβαση στα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

  • Σημαντική όπως υπογράμμισε είναι η προστασία των ορεινών όγκων και της πυρασφάλειας, με την κυβέρνηση να πετά την ευθύνη στους Δήμους χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Σκαραμαγκά λέγοντας πως θα πρέπει τα 220 στρέμματα που παράνομα δόθηκαν στον εφοπλιστή να επιστρέψουν στον Δήμο και να μην υπάρχει καμία σκέψη για δημιουργία σταθμού LNG, που θα είναι τεράστιος κίνδυνος για την περιοχή.

  • Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου σημείωσε επίσης πως ένα από τα ζητήματα που ιεραρχεί η Δημοτική Αρχή είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προστατευτεί η ζωή των κατοίκων της πόλης, με τις μνήμες του 2015 να είναι νωπές όπου από «θαύμα» δεν υπήρξαν νεκροί στις μεγάλες πλημμύρες.


Στον προσανατολισμό της Δημοτικής Αρχής είναι και η διεκδίκηση επιπλέον ελεύθερων χώρων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τους πολίτες, όπως τα 66 στρέμματα στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ο χώρος της πρώην γιορτής του κρασιού, το Πάρκο Νεολαίας κ.α.

  • Σχετικά με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χαρακτήρισε αστεία τα όσα λένε κάποιοι, πως η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα αξιοποιήσει τέτοια προγράμματα, αφού όπως είπε είναι χρήματα του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. Σε αυτά τα προγράμματα είχαν ενταχθεί – στην προηγούμενη θητεία το 2014-2019- η ανακαίνιση του ΚΑΠΗ της Γρηγορούσας, της Φαβιέρου αλλά και το Θεατράκι της Γρηγορούσας (έργο που έχει προβλήματα στην κατασκευή του και δεν ολοκληρώθηκε ακόμα). Για τη Φαβιέρου σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα, αφού έχει γίνει επικίνδυνη, ειδικά για τους πεζούς.

Ο Μιχάλης Σελέκος υπογράμμισε πως για να να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται η συμμετοχή του κόσμου, και όταν υπάρχει συμμετοχή υπάρχουν και κατακτήσεις. Υπενθύμισε πως και μετά από κινητοποίηση του λαού της περιοχής ξεκίνησε το αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Αθηνών, που δυστυχώς όμως αφέθηκε μετά.

  • Σχετικά με το θέμα των κεραιών θύμισε πως έχουν υπάρξει κινητοποιήσεις που ακύρωσαν εγκαταστάσεις, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί το τι μπορεί να γίνει με όσες εγκαταστάθηκαν τελικά αλλά και για την αποτροπή νέων, καθώς επιβαρύνουν πολύ την υγεία των κατοίκων.


Τέλος κάλεσε όλους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 21 Απριλίου στις 11:00 στην Πλατεία Δημαρχείου.

  • Στην συνέχεια πήραν το λόγο οι κάτοικοι και ακολούθησε μια ζωντανή κουβέντα, για ζητήματα όπως οι δρόμοι και η συντήρησή τους, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, η συντήρηση του πρασίνου, τα αδέσποτα, οι κεραίες, τα δημοτικά τέλη, η παράνομη στάθμευση, το Παλατάκι, η αντισεισμική και αντιπυρικά προστασία κ.α, στα οποία ο Δήμαρχος απάντησε.


Πολίτες συνεχάρησαν την δημοτική αρχή και για την πρωτοβουλία των λαϊκών συνελεύσεων αλλά και για την άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα τους.

  • Από το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος Βασίλης Παντελάρος, ο Άρης Πανόπουλος και ο Βασίλης Τσίτσος. 


Στην Λαϊκή Συνέλευση συμμετείχαν και όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χαϊδαρίου αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Ροζής και Αγγελική Ρηγάκη Γκάνα.

Επόμενη Λαϊκή Συνέλευση είναι αυτή του Δάσους, σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας