Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Τα βακτήρια και οι μύκητες καραδοκούν στους χώρους άθλησης

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 05 Φεβρουαρίου 2019




Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που προκαλούν δερματικές μολύνσεις, χρειάζονται θερμούς, υγρούς χώρους όπως τα καλυμμένα με ιδρώτα μηχανήματα γυμναστικής και τα ντους στα αποδυτήρια, όπως αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος κ. Μάρκος Μιχελάκης. Και ο λόγος είναι ότι δυστυχώς πολλά άτομα που ασκούνται στους χώρους αυτούς δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology, AAD) εξέδωσε πρόσφατα μερικές συμβουλές προστασίας για τα άτομα που επισκέπτονται χώρους άθλησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Να φοράτε φαρδιά ρούχα, που απορροφούν τον ιδρώτα και θα βοηθήσουν το δέρμα σας να παραμείνει στεγνό, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων πάνω του.
Να πλένετε μετά από κάθε χρήση τα ρούχα του γυμναστηρίου και να μην τα φοράτε για δεύτερη φορά.
Να μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι στα αποδυτήρια, τα ντους ή γύρω από την πισίνα. Φροντίστε σε κάθε επίσκεψη να έχετε μαζί ένα ζευγάρι αθλητικές σαγιονάρες, τις οποίες θα φοράτε αμέσως μόλις βγάζετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας.
Να φροντίζετε τα τραύματά σας. Αν έχετε κάποια γρατζουνιά ή πληγή (ακόμα και μικρή) φροντίστε να είναι καθαρή και καλυμμένη όταν πάτε στο γυμναστήριο. Να αποφύγετε να κάνετε σάουνα και υδρομασάζ έως ότου επουλωθεί πλήρως ο οποιοσδήποτε τραυματισμός στο δέρμα σας.
Να απολυμαίνετε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου πριν τον χρησιμοποιήσετε. Για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντιλάκια ή σπρέι. Πολλά γυμναστήρια έχουν απολυμαντικά μαντιλάκια δίπλα στα μηχανήματα, αλλά αν το δικό σας δεν διαθέτει, να τα προμηθευτείτε μόνοι σας.
Για πρόσθετη προστασία, να βάζετε μία πετσέτα ανάμεσα στο δέρμα σας και τις κοινόχρηστες επιφάνειες (π.χ. στον πάγκο γυμναστικής και στο κάθισμα του ποδηλάτου). Φροντίστε μόνο να την βάζετε από την ίδια πλευρά σε όλα τα μηχανήματα. Να την πλένετε έπειτα από κάθε χρήση.
Όταν είναι εφικτό, να χρησιμοποιείτε δικό σας εξοπλισμό (π.χ. στρώμα για τη γιόγκα), τον οποίο θα μεταφέρετε κάθε φορά από το σπίτι σας.
Αμέσως μόλις ολοκληρώνετε την προπόνηση, να πλένετε καλά τα χέρια σας, με ζεστό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι.
Να κάνετε αμέσως ντους. Μόλις τελειώνετε την προπόνησή σας, να κάνετε ντους και να φοράτε καθαρά ρούχα (συμπεριλαμβανομένων καθαρών εσωρούχων και καλτσών).
Σύμφωνα με το γιατρό κ. Μιχελάκη, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μηχανήματα, τα ελεύθερα βάρη και τα στρώματα γυμναστικής αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν συχνές δερματοπάθειες.

Το 2014 για παράδειγμα το αμερικάνικο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (National Institutes of Health, NIH), ανέλυσε δείγματα από τα μηχανήματα των γυμναστηρίων στο Μέμφις, του Τενεσί και διαπίστωσε ότι όλα ήταν μολυσμένα με μικρόβια. Ανάμεσα στα μικρόβια που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονταν ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα και ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).

Αντίστοιχες μελέτες που διεξήχθησαν στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύθηκαν το 2016, είχαν δείξει ότι τα στατικά ποδήλατα είχαν κατά μέσον όρο 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα ο δίσκος φαγητού μιας σχολικής καφετέριας. Επιπλέον, οι κυλιόμενοι διάδρομοι είχαν κατά μέσον όρο 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι η βρύση σε μία δημόσια τουαλέτα και τα ελεύθερα βάρη 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας.

Συνολικά, κάθε όργανο που εξετάστηκε έφερε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα, με το σχεδόν 70% των βακτηρίων να είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Αν λοιπόν τα άτομα που αθλούνται σε αυτούς τους χώρους δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, τότε σύμφωνα με τον ειδικό, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στο δέρμα όπως θηλώματα, μυρμηγκιές, μυκητιάσεις, μολυσματικό κηρίο (μία επιφανειακή μόλυνση στο δέρμα) κ.α. και να χρειαστούν ειδική θεραπεία.

Καλό θα είναι όλοι να θυμούνται ότι οι δερματικές μολύνσεις να δεν θεραπευθούν άμεσα μπορεί να επιδεινωθούν, ανάλογα με  το είδος τους. Γι αυτό, ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας και αν παρατηρήσετε ένδειξη μόλυνσης, όπως εντεινόμενο πόνο ή πρήξιμο, πύον, επίμονο κοκκίνισμα, κηλίδες στο δέρμα κ.λπ. να απευθυνθείτε άμεσα σε ένα ειδικό

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276630/

https://www.fitrated.com/resources/examining-gym-cleanliness/

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας